Автор Тема: Растенията на Рио Гуапоре  (Прочетено 2088 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Pac

 • Био-топчест биролей
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 2 017
 • Нас. място: София / Враца
 • Пол: Мъж
 • Станислав Пац
Растенията на Рио Гуапоре
« : четвъртък, 23 декември 2010 г., 17:34 ч. »
Напоследък се ровя из най-различни сайтове за информация свързана с биотопи. Като цяло информацията е оскъдна или по-скоро неизчерпателна. Твърде често тя засяга предимно рибите, а за растенията се казва много малко.
Като контра на това ето един материал изцяло концентриран върху растителността в един биотоп:


Рио Гуапоре, Бразилия

Рио Гуапоре извира в територията на бразилския щат Мато Гросо, близо до границата с Боливия. Около нейните брегове все още има много девствени гори. Информацията в настоящия материал е базирана на изследване направено през юли 1987 година, в близост до малкия град Вила Бела в горното течение на реката, където има заливи и притоци с много гъста растителност. Приблизителни координати: 60° западна дължина, 15° южна ширина.

Екология на горното течение на Рио Гуапоре
В горното си течение реката е много бистра. Мокрият сезон тук продължава от септември до април, което съвпада с европейската зима, а сухият период е по-време на нашето лято. Най-виски са температурите през мокрия сезон. Средната максимална дневна температура през най-горещия месец (март) е 32,8°С, а средния дневен минимум през най-студения месец (юли) е 14,6°С. Абсолютен минимум 3,8°С. Това обяснява изненадващо ниската температура на Рио Гуапоре, която измерихме (20°С).

ПоказателМерни единици   Стойност
Температура°С20
pH-6,38
ПроводимостμS/cm22
Карбонатна твърдост KH°dH0,69
Обща твърдост GH°dH1,34
Калциева твърдост°dH0,41
Магнезиева твърдост°dH0
Въглероден диоксид (CO2)  mg/l10
Натрий (Na)mg/l1,69
Калий (K)mg/l0,35
Желязо (Fe)mg/l0,21
Нитрати (NO3)mg/l<3
Фосфати (PO4)mg/l0

От анализа на водата се вижда, че Рио Гуапоре е много мека, бедна на хранителни вещества (олиготрофна) река. Въпреки това, растенията успяват да намерят нужните вещества за своя растеж.
На много места по речното дъно субстрата е непрекъснато промиван и се състои само от чист бял пясък. Все пак повечето растения близо до брега, както и в заливите растат върху кална глинеста почва. Най-гъста е растителността в широки и спокойни зони, където също така достига повече слънчева светлина.
По време на отлив, през сухия сезон, нивото на водата пада с 1,5 метра. Растенията, които се намират точно до брега, например някои големи видове ехинодорус – E. paniculatus, E. grandiflorus subsp. grandiflorus, са потопени само няколко сантиметра под вода. През мокрия сезон те растат на метър – метър и половина под водата. Те до известна степен са се приспособобили към високите нива на вадата и произхождащите малки дози светлина като са развили по-дълги петиоли (дръжки на листата – бел.прев.). Видовете растящи извън водата на няколко метра от брега, каквито са малите видове ехинодорус – E. tenellus, E. bolivianus, E. grisebachii се намират под тънък слой вода през мокрия сезон. Тогава те изкарават подводните си листа. Тези светлолюбиви малки видове растат на такива места, че да могат да имат достатъчно светлина и през мокрия сезон, тоест в зони, които са едва достигнати от водата при най-високите и нива. Затова по-дребните видове ехинодоруси заемат различна екологична ниша спрямо големите.

Растителни общества и видово разнообразие
Разнообразието на водната и блатна растителност в района на тази река е изключително голямо. Заедно с 5-те вида ехинодорус, 3 от които са от малките и средно големи видове и 2 от големите, успяхме да намерим 15 вида от други семейства. 11 в реката и 4 в околните заливни и блатни зони.
При подробно разглеждане реката ни показва няколко различни възможни обкръжения, в които преобладават определени видове – тези, които в най-голяма степен са приспособени към спецификата на конкретната зона и имат надмоищие. Следват описания на въпросните обкръжения, с цел да погледнем отвътре екологията и социологията на определени групи растения, които са от интерес за акваристиката. Заливните области обрасли с тръстика не са включени.
Зоната населена с амфибийни видове растения (тези които имат както подводна така и надводна форма – бел.прев.) представлява едно интересно обкръжение. 5-те вида ехинодорус, които споменахме присъстват тук. Също така Limnophila indica, която през сухия период може да се срещне до 50cm дълбочина и по същото време има и надводна цъвтяща популация. В съседство има зона с подводни растения, които цъвтят над водата. Измежду тях са Cabomba furcata, която често се среща заедно с Limnophila indica. Cabomba furcata расте на тихи слънчеви гранични зони с дълбочина от 50 и повече сантиметра. Големи популации се срещат основно в малки притоци и бавнотечащи води. Друг вид, който често се среща в Гуапоре е Ottelia brasiliensis, която расте само подводно, само цветовете и са на повърхността. През сухия сезон тя се среща както в сравнително плитки гранични зони, така и на дълбочина почти 2 метра. Изгелжда през мокрия сезон те са на повече от 3 метра под водата. Ottelia brasiliensis се среща в подобна екологична ниша на Cabomba furcata и Limnophila indica, но Ottelia brasiliensis предпочита по дълбока вода и силно течение. Това обаче не изключва възможността трите да се намерят едно до друго при определени условия. Общото за тези видове е, че се срещат в зони които са постоянно изложени на слънчевата светлина. Цялостният пейзаж на Гуапоре до голяма степен се определя от пояс Eichhornia, съставен от Eichhornia azurea и Eichhornia crassipes и се простира по бреговата линия. Условията за Eichhornia crassipes не са оптимални, защото е твърде крехка за тропическите условия, затова се среща само на малки групички. За сметка на това представителите на Eichhornia azurea са изключително силни. Еднометрови издънки се спускат от брега към реката. В бързотечащите зони популациите са малко по-малки сравнени с тези в по-спокойни води. Поясът от Eichhornia обикновено граничи с пояс или или зона от плуващи растения.
Поясът растения с плуващи листа в Гуапоре се образува в зони с по-малко течение и в близост до брега. Заедно с плуващите растения обикновено има и напълно водни растения като Egeria najas и Najas conferta. В този пояс се срещат и Eichhornia diversifolia и Ludwigia sedoides, които изпъкват през бразилската зима с плуващи листа и многобройни цветове. За разлика от Eichhornia diversifolia, Ludwigia sedoides обитава открити води и такива без течение, също може да има надводни листа.
Откритата зона с подводни свободно плуващи във водата растения е населена предимно с Egeria najas и Najas conferta. Те се срещат в по-бавните притоци където плуват на големи групи под водата. Там са изложени постоянно на големи дози слънчева светлина.
В зоните със силно течение в средата на реката, няма никаква растителност.
Под обсадата на Eichhornia по крайбежието на Гуапоре се срещат само два вида истински плуващи растения – Limnobium laevigatum и Salvinia auriculata. И двете са рядко срещани и може да се видят по-скоро инцидентно. Очевидно условията за тяхното развитие тук не са оптимални.

Растения в блатната зона
Въпреки че блатната зона се захранва директно от водата на Гуапоре, поне в някои моменти те формират отделна, независима среда на обитание задържайки застояла вода, за разлика от течащата в реката. Echinodorus paniculatus и Ludwigia sedoides се срещат и тук, но останалите видове, които обичат течението на водата изобщо отсъстват. На тяхно място има други видове, които пък обичат застояла вода. Измежду тях са: Hydrocleys nymphoides, както и Urticularia breviscapa и U. hydrocarpa. Споменатите видове се срещат именно в блатни и максимално затворени пространства. Почвата тук е кална, а околните дървета хвърлят сянка.
 Eichhornia azurea, Echinodorus paniculatus и Echinodorus grandiflorus растат на този бряг


Впечатляващо гъста популация на Eichhornia diversofolia в зоната на плаващите растения на Рио Гуапоре

Източник: Аквариумни Растения, Христел Каселман, 2003
Превод: Станислав Пац

Неактивен Pac

 • Био-топчест биролей
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 2 017
 • Нас. място: София / Враца
 • Пол: Мъж
 • Станислав Пац
Отг: Растенията на Рио Гуапоре
« Отговор #1 : четвъртък, 23 декември 2010 г., 18:57 ч. »
Ето снимки от аквариум на Хейко Блехер пресъздаващ този биотоп. Ще видите, че и рибите са доста разнообразни и същевременно откриваеми на пазара.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 829
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Растенията на Рио Гуапоре
« Отговор #2 : четвъртък, 23 декември 2010 г., 19:46 ч. »
Чудесна тема и рядко изчерпателна! Наистина има учудващо малко теми в нета за биотопите. Радвам се, че нашият форум има толкова изчерпателни теми вече.
 :drinks:

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Растенията на Рио Гуапоре
« Отговор #3 : петък, 24 декември 2010 г., 00:52 ч. »
За последен път благодаря на Рас за положения труд. В противен случай ще стана банален.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Rama

 • Мотохолик, акваманиак
 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 867
 • Нас. място: гр.София
 • Пол: Мъж
 • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
Отг: Растенията на Рио Гуапоре
« Отговор #4 : петък, 24 декември 2010 г., 09:29 ч. »
Отлично, Рас, поредната изчерпателна тема, която ни хвърля светлина към биотопните системи  :up:
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.