Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Необходим ли е рестарт на този аквариум ?

(1/1)

Kamaza:
Здравейте!
Преди 3 години родителите ми си взеха един 19 литров аквариум, уж за сестра ми. Тогава не се интересувах хич от това хоби и не съм обръщал внимание какво и как правят с аквата. През времето обитателите бяха основно златни риби и различни сомчета, като първата година имаше и по 4 едри златни и 2-3 анциструса наведнъж  :crazy: Естествено, обитателите измираха един след друг, докато накрая не се закрепиха 2 едри воални и 2 сома. Аквариумът е супер зле като аранжировка- един много малък кораб върху 5мм грунд. Това е, нищо повече.
Преди година и половина някъде се появи нещо като черна брада, съпътствано с чернилка по стъклото. Миеха камъчетата от време на време, но гадорията е супер упорита и вмомента целият грунд е в слой от тази брада, ако е това де. Буквално си има дебела покривка и не си личат камъните.
Преди седмица умря едната златна, а снощи и другата, като останаха двете сомчета. Нашите казаха, че вече не им се занимава и ще си гледат само анциструсите, без да взимат други риби и така докато не се приключи.
Вмомента си мисля, а и ми се иска да започна да се грижа аз за този аквариум, нищо че е малък. С миене на грунда няма да се получи, то е ясно. От тук идват въпросите ми:
Дали мога да прехвърля двата сома в моя аквариум временно, за да мога да изхвърля всичко от техния, да го измия добре и да го стартирам наново ? Мога ли да ползвам част от неговата вода или е по- добре да ползвам част от на моя аквариум, който е много по- добре уравновесен ?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия