Автор Тема: Филтър за градинско езеро  (Прочетено 3829 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен pla.stenik

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
  • Нас. място: Добрич
Филтър за градинско езеро
« : четвъртък, 14 юни 2012 г., 11:34 ч. »
Здравейте, от няколко години се опитвам да намеря оптимален вариант за филтър за градинското ми езеро. Ползвал съм главно такива на Sera с UV лампа. Тази година си закупих пясъчен, като смятах че проблема ми е решен. Но уви, задръства се много често по обясними причини . Пясъка , който ползвам е този за басейни. Може ли някой да ме посъветва как да постъпя и как да си реша проблема. Езерото ми е около 3500 л, дълбоко е 1м, имам водни лилии, крайбрежна растителност, както и няколко рибки - кои. Езерото съм го направил от бетон, имам дънна смукателна дюза, скимер и две нагнетателни дюзи.

Благодаря !

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Филтър за градинско езеро
« Отговор #1 : четвъртък, 14 юни 2012 г., 12:45 ч. »
Здравей,

Поне при басейните не се препоръчва всмукателната дюза да е на дъното, защото там са всички утайки, които задръстват филтъра и водят до значителни разходи на вода и труд за почистване. Поддръжката на чистотата в такъв съд е свързана с няколко процеса. Първият от тях е механичната филтрация. Водата за пречистване се всмуква на разстояние поне 30 см. по-високо от дъното. Във водата се поставят коагуланти, които свързват и окрупняват белтъчните вещества в нея и ги правят уловими за филтрите, а свободно движещите се механични отпадъци (насекоми, клечки от дръвчета, листа и т.н.) се засмукват от филтъра, но преди да стигнат дъното. Вторият процес е свързан с химико-биологична неутрализация на алгите с хлорни таблетки (само когато говорим за басейни, но не и за езерца) и на последно място е почистването на самото дъно. За последния процес е необходима водна подочистачка и тогава пясъчният филтър се превключва на друг режим (обикновено тези пясъчни филтри са със 6-степенен входящ вентил), а утайката се изхвърля директно в канализацията без да задръства филтъра. Според мен, ще имаш добра филтрация на водата, без да се задръства филтъра, ако смениш позицията на входящата всмукателна дюза. За почистване на дъното трябва да измъкнеш маркуча след помпата и директно да пуснеш  водата в канала докато работи помпата, а ти стържеш утайките от най-ниските точки.

На практика самото езерце е един утаител, Всякакви фини частици прахоляк и пясък, които влизат в него с дъждовете, всичко, което вятъра е успял да вдигне от земята, както и свободно падащи клонки и листа от околните дървета - всичко си отива на дъното и започва да гние. Не съм сигурен, че трябва да се стараеш толкова много и да почистваш постоянно дъното. Ако беше басейн - няма спор от хигиенна гледна точка, но за езерце....
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.