Други > Фоторепортажи

Аквариумът СУМИДА в ТОКИО

(1/3) > >>

Stas:
АКВАРИУМЪТ СУМИДА В ТОКИО

Наскоро се завърнах от Япония и бих искал да споделя с вас това, на което попаднах съвсем случайно в Токио.

Денят бе 5 октомври и групата, с която бях точно се връщаше от целодневно посещение на градчето Нико. Денят бе прекрасен и впечатленията, които събрахме ни караха да се чувстваме щастливи. Случайно влакът, с който се прибрахме спря в квартал Асакуса, съвсем близо до района Сумида, в който през март 2011 г. японците са вдигнали най-високата кула в света (634 м) и втората най-висока постройка след Бурш Халифа. Тези факти бяха достатъчни, за да вземем дружно решение да оползотворим вечерта с едно посещение на кулата.

Хващаме градския влак от спирката, на която пристигнахме в Токио и слизаме на следващата:В момента, в който тръгнахме да се качваме към комплекса Tokyo Solamachi, в който се намира кулата, забелязвам един твърде интригуващ за мен надпис: “Sumida Aquarium”.Веднага ми стана ясно за какво става дума. Тук бяха направили един от най-новите Токийски аквариуми и никой не подозираше за това. От момента, в който видях надписа до взимането на решение, че ще заменя посещението на кулата с разглеждане на аквариума, минаха няколко секунди. Уговорихме си среща след час и аз се отделих от групата.Оказа се, че в 19:58 часа си купих последния билет за деня. Точно в 20:00 спират достъпа, а в 21:00 затварят. Бързото взимане на решения понякога е доста печелившо. В случая ме доведе на това великолепно място.Още от входа ме посреща зашеметяващ с размерите и красотата си аквариум от тип “Natural Aquascape”, който може да бъде сравнен с малка галактика от необятната Вселена на природата.Това течение в акваристиката и акваскейпинга, както повечето от вас знаят, е създадено от японец – Такаши Амано. Подозирам, че това чудо на входа е именно негово творение или в най-лошия случай на някой много добър негов последовател. Аквариумът прилича доста на този в дома на Амано. Стъклото е дебело около 10 см, системите за филтрация с тръби с диаметър около 5 см. (Tова на око). Перфектни, но естествени форми с, разбира се, кристално чиста вода.

Очевидно не само аз съм впечатлен. Тук посетителите правят първата снимка.

В съседство, обаче, има още впечатляващи „natural” аквариуми и то с не по-малки размери.Скали, глосостигма и мъхове са достатъчни, за да пресъздадат абсолютно естествено изглеждаща подводна среда, населена с дребни харацинови рибки и скариди.

Трудно ми е да се откъсна от тези красоти, но времето ми е ограничено, а ме чака още доста за разглеждане.

Вторият сектор е разделът с медузи – едни от най-древните обитатели на Земята. Наричат го „Люлката на живота”.Много важно нещо за представянето на медузите е осветяването на аквариума. Най-често цветовете се сменят последователно и в съответствие с това цвета им се променя всеки път.

В този комплекс, освен показването на медузите се набляга и на размножаването им. Първо забелязвам редицата по-малки съдове с различни видове. От много красиви до напълно прозрачни и едва различими.Разнообразието от видове е наистина огромно. Това е нормално, имайки предвид, че медузите обитават всички морета и океани, а има даже и сладководни видове. Някои са много подходящи за отглеждане от акваристи в домашни условия. Малки по размер и атрактивни на външен вид.За разлика от повечето други подобни аквариумни комплекси, тук лабораторията за изследвания и експерименти е напълно видима за посетителите. Нарочно са я направили такава, за да може всеки, който се интересува да види как именно се размножават, хранят и въобще живеят тези най-древни създания.Точно срещу този сектор се намира „Люлката на живота”, втора серия. Тук са показани малки водни обитатели в масив от неголеми аквариуми. Наистина, показаното далеч не покрива биоразнообразието на моретата и океаните, но показва чудесно колорита на подводната среда.Ето някои от тях, като се извинявам за лошото качество на снимките, но беше много тъмно.Четвъртата секция, до която стигам ме впечатлява моментално с четирите огромни морски аквариума, предлагащи 360-градусов изглед на коралови рифове и обитателите им.

Не знам точно какви бяха размерите, нямаше как да ги измеря, но наистина бяха впечатляващи. Ето детайли от рифа:

Следващия отново огромен аквариум е заселен с някакви видове червеи, които се подават от пясъка като малки змийчета.

И четвъртия аквариум с едрогабаритните обитатели на рифовете – скатове, акули и други едри хищници.

Най-накрая в тази секция забелязах с интерес един по-малък съд, предназначен за размножаване на корали и дребни мекотели.Много мощно осветление със специфични лампи бяха разположени над аквариума и даваха необходимата за ускорен растеж осветеност.

Пета и шеста секции засягат Токийският залив и островите около Токио. В поредица от малки аквариуми са показани по-дребните обитатели, но атрактивната част е огромния аквариум, пресъздаващ биотоп на безкрайните прозрачни дълбини на островната група Огасавара, намираща се на 1000 км на юг.И тунел за разглеждане на морските дълбини:Помещението тук е доста широко, но в края на работното време е почти празно. Това е и централната част на комплекса.За децата е направена Аква Академия, в която могат на достъпен език да получат първите си знания за океана и неговите обитатели.Седма секция е тази на пингвините. Не знам защо поддържат такъв сумрак, при който снимките стават ужасно трудно.Пингвините тук разполагат с достатъчно пространство, за да лудуват и забавляват публиката. Обемът на техния аквариум е 350 000 литра – най-големият аквариум на закрито в Япония.Една девойка влезе при тях, хранеше ги и много оживено обясняваше нещо на японски, което колкото и да се опитвах да разбера си остана дълбока тайна.Последнта осма част е жилището на тюлените.

Тези животинки постоянно се караха и гонеха за радост на посетителите. Един служител постоянно приказваше нещо на японски на тюлен на име Ана, но аз лично подозирам, че не го разбираше повече от мен.С това обиколката ми приключи, а на излизане мернах няколко паладариума.

В тях имаше много мънички и красиви жабки, но стъклата бяха изпотени и снимането им невъзможно.

Като цяло аквариумът Сумида в Токио далеч не е толкова голям, колкото някои други, които съм посещавал. Прави впечатление, обаче, че всичко е изпипано до най-малкия детайл и техническата му реализация е на много високо ниво. Няма начин да е различно, при положение, че съоръжението е съвсем съвременно – пуснато в експлоатация през месец май 2012 г.

change:
Не си сгрешил, като си помислил, че Амано има пръст в тази работа  :)

http://www.advancedaquarist.com/blog/amano-designs-giant-nature-aquariums-for-sumida-aquarium-tokyo-sky-tree-town

Страхотно съоръжение си снимал. Тези японци въобще не са стиснати  :)


Boby_:
Страхотен аквариум и супер репортаж! :)  :drinks:

NJB:
Stas. Благодаря за пореден път. Страхотни снимки отново :drinks:

malomir:
Страхотно местенце. Първия аквариум с атерините кърти. Страхотен репортаж както винаги! :up:

天野 尚×すみだ水族館 自然水景のすべて 完結編
 

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия