Здравейте,след доста дълго обмисляне и аз реших да се пробвам малко със соленото
чета от доста отдавна но до сега не го гледах на сериозно,докато 1 ден не се реших. Засега още нищо не е окончателно по проекта(освен аквариума) и за това ме интересуват мненията.Като картинката която си представям аз е следната:
Аквариум - Sera Marin Biotop - 130 литра морски аквариум (общ обем с филтъра 160 л.)
вграден съм 30 л. на гърба му с 4 отделения
-1. Протеин скимер - модел PS 130
-2. Биологично филтриране -два литра sera siporax® с полезна площ 540 кв. м.
-3. Две гъби за механична филтрация
-4.1. UV лампа 5 W
-4.2. Нагревател 200 W
-4.3. Потопяема помпа - модел STP 1000
И фабричен капак с осветление 2 x Т5-PL-24W електрически лампи(при който едната пура е синя,а др е бяла) и 2 сини LED диода с вградени два вентилатора за охлаждане.
НО,ме има някои работи които не ме кефят и с малко съвети и наблюдаване на същата конфигурация,но работеща мисля да попреправя и аз малко филтърните помещения. Мисля да махна 2-те гъби и сипоракса и на мястото след скимера да сложа 10-тина см коралов пясък за "deep sand bed" а следващата да остава празна и 4-тата да оставя за подкачващата помпа с УВ-то.
Също така и светлината ми се струва малко слаба но гледам,че останалите био кубове си седят с фабричната.
Гледах и доста солчица и попаднах на няколко вида и понеже нищо не и разбирам ако може да ми препоръчате някоя за сега съм се спрял на "Prodac ocean reef"-четох някъде,че била добра.
Също и за wave maker-че ме посъветваха да е към 6000л/ч,с 2 глави,но ми се струва малко силно,та харесах това :
http://www.aquazoo.bg/index.php?page=shop.product_details&product_id=458&category_id=114&flypage=flypage.tp-ecommerce.tpl&option=com_virtuemart&Itemid=53 ,но нз какъв му е дебита,ако някой има опит с такова да си каже мнението.
И остават живите камъни и самите живини
но съм още доста далеч,като цяло си представям картинката-4 клоунчета и 4-5 кардинали с доста меки корали,доста безгръбначни,звезди и всякакви други гадини
Гледах/мислих и реших,че към 20-22кг каманяк ще е добре(разбира се ще ги трупам с течение на времето)
разрових се и в нета и гледам,че в оснавата на рифа хората слагат някакви така наречените "base rock" които се съживяват след време,но са с доста по-ниска цена и ми се щеше и от тях да си намеря и много ще се радвам ако някой ме "светне" за тях.
Също искам и да питам доста работи за тестовете,добавките и поддържането на меките корали живи и красиви
но това ще е по-натам,че май изписах доста и на никой няма да му се чете
До края на седмицата и снимки със старта