Автор Тема: Проблеми с растенията  (Прочетено 114048 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен ramedy

• Регистриран потребител
  • Публикации: 5
  • Нас. място: Русе
Проблеми с растенията
« : събота, 20 юни 2009 г., 14:08 ч. »
Отделям тази тема за коментари за всякакви проблеми с растенията. Моля, пишете тук, основната статия ще бъде заключена.
Виолета

Искам да запитам на какво се дължи това че на гигантския ми Ехинодорус и Лимончето ми листата започнаха да стават на дупки ? Всички други растения ,които имам в аквариума ми се развиват прекрасно/ Ludvigiya, red Criptocorine, Vallisneria,Cabomba,Anubias itn.Торя ги всеки ден с Тензо-коктеил и Т. желязо . Имам и CO2 !!!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Проблеми с растенията
« Отговор #1 : събота, 20 юни 2009 г., 14:13 ч. »
Ехинодоруса и лимончето са с развита коренова система и се хранят предимно с корените си.За целта е необходим обогатен грунд.Виж някакви таблетки тор за корени и им бучни по една.Или по едно глинено топче също ще ги стимулира.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Проблеми с растенията
« Отговор #2 : събота, 20 юни 2009 г., 19:27 ч. »
Ехинудоруса ти има нужда от калий,тъкмо щях да кажа че може да се добави като симтом при липса на калий появата на дупчици по листата.

Неактивен ramedy

• Регистриран потребител
Проблеми с растенията
« Отговор #3 : неделя, 21 юни 2009 г., 09:36 ч. »
А как да добавя само калий?

Неактивен zambo

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Нас. място: Плевен
  • Анатоли Тодоров
Проблеми с растенията
« Отговор #4 : неделя, 21 юни 2009 г., 09:45 ч. »
А как да добавя само калий?

С калиев  сулфат . Но го вземи от химически магазин .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен ramedy

• Регистриран потребител
Проблеми с растенията
« Отговор #5 : неделя, 21 юни 2009 г., 11:49 ч. »
Откъде да си го набавя?

Автоматично съединени мнения: неделя, 21 юни 2009 г., 11:51 ч.
И по-колко се слага на литър вода?

Неактивен MeTogu

• Потребител
  • Публикации: 66
  • napusnal
Проблеми с растенията
« Отговор #6 : неделя, 21 юни 2009 г., 14:39 ч. »
При мен може да го намериш.Слага се колкото да има.Калия никога не е в повече на растенията.Просто понякога им е в излишък.
molq da mi iztriete profila

Неактивен zambo

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Нас. място: Плевен
  • Анатоли Тодоров
Проблеми с растенията
« Отговор #7 : неделя, 21 юни 2009 г., 14:52 ч. »
Откъде да си го набавя?

Написъл съм го - от химически магазин .В селскостопанските аптеки също го има , но е с примеси и не се знае какви и колко още неща ще добавиш . На етикета трябва да пише "Чист за анализ "

И по-колко се слага на литър вода?
[/quote]3-4 грама на 150 литра през ден . Това при положение , че осветлението ти е поне 0,6-0,7 вата на литър и подаваш СО2 .
При по-слаба светлина и липса на СО2 слагай същото количество но два пъти седмично .

Калия никога не е в повече на растенията.Просто понякога им е в излишък.

Напротив , калия действа като допинг на растенията . Ускорява метаболизма им  и те усвояват всичко много бързо . Това може да доведе до липси на определени елементи и тогава започва появата на водорасли .
Предозирането с каквото и да е не е желателно и винаги води до нежелани ефекти .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен MeTogu

• Потребител
  • Публикации: 66
  • napusnal
Проблеми с растенията
« Отговор #8 : неделя, 21 юни 2009 г., 15:04 ч. »
Не съм забелязвал някакви липси или проява на каквото и да било при мен.Слагам калий на око и растенията сми доста свежи,здрави и растат перфектно дори и без CO2.
molq da mi iztriete profila

Неактивен Barabata

• Активен потребител
  • Публикации: 104
  • Нас. място: Варна
Отг: Проблеми с растенията
« Отговор #9 : неделя, 21 юни 2009 г., 18:47 ч. »
Симптоми за липси при растенията
Цитат
Предозиране – солени условия, прегаряне на листата по ръбовете, увяхване. В меки води с излишък на Калий (K) може да доведе до недостиг на Калций (Ca).

Неактивен calvero7

• Активен потребител
  • Публикации: 100
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #10 : сряда, 24 юни 2009 г., 00:29 ч. »
     Искам да попитам относно дозирането.Някъде в този форум беше изразено мнението ,че препоръчаните норми за дозиране с торове от пройзводителите трябва да бъдат намалени ТРИ пъти.До колко това е така?

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #11 : сряда, 24 юни 2009 г., 06:57 ч. »
В този форум ли? Не се сещам. Мисля, че това с намаляването не е сериозно. Може би ако дозата е седмична да се раздели на три и да се дава през ден ... Така може. Иначе не е логично.

Между другото много рядко ще намериш фирмен тор, който да е добър. Проблемът е, че повечето ги правят "универсални". Т.е. торовете са за всякакви аквариуми, което реално е непостижимо. Така че торенето не е лесна работа и се иска малко повече четене.

Неактивен calvero7

• Активен потребител
  • Публикации: 100
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #12 : сряда, 24 юни 2009 г., 13:40 ч. »
Стас това е статията която визирам-http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,124.0.html/т.6-Употреба на торове/.Повдигам въпроса с дозирането неслучайно защото има доста противоречия и спорни моменти относно колко,как и кога.Самите производители не дават никаква информация и са доста пестеливи за начина на приложение и ползване на тези продукти,а тези торове никак не са ефтини и последствията от неправилно ползване са доста неприатни и негативно дългосрочни.

Неактивен petkob

• Активен потребител
  • Публикации: 46
« Отговор #13 : сряда, 24 юни 2009 г., 14:11 ч. »
Работата е там, че нуждата от торове е функция с много неизвестни. В чисто растителен аквариум се налага да подаваш стандартни растителни торове като нитрати и фосфати, докато в запълнен с риби аквариум (1 см на 1 литър) се чудиш как да ги извлечеш от водата.

Степента на торенето не зависи само от количеството листна маса, зависи от скоростта на растеж на растенията, подаването на CO2, осветяването (интензитет и продължителност). Филтрите също са от значение, както и дали се ползва активен въглен. Усвояването на торовете зависи от температурата и киселинността на водата. Не е реалистично да очакваш една (или дори няколко) рецепта за всички случаи.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #14 : петък, 28 август 2009 г., 11:45 ч. »
Засега не е проблем, но ....

Получи се следното: Гигантската валиснерия, която засадих непрекъснато се обдухва от вътрешния филтър 1800л/ч. Насочих струята към задното стъкло под ъгъл, но въпреки това обдухва валиснерията. Не директно, но поне 2 листа се веят като Самарското знаме. Растението си е здраво захванато за пясъка, покрито с два по едрички камъка. Отделно от това беше позасипано с пясък когато едното маингано си прокопа дупка до него.
Въпроса ми е , това фатално ли е за валиснерията? Има ли шанс да оцелее в това положение?

Благодаря

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.