Други > Фотография

Обсъждане на снимки

<< < (2/15) > >>

kakd4:
Това май е най-доброто, което успях да направя.Апарата е S3000.

Boby_:
О, малавийци. ;) Наш човек, така да се каже.  :drinks:

Но да се върна на темата. Какво се опитваш да постигнеш? Обща снимка на аквариума или снимка на конкретна риба?
Предполагам е първото. При статични аквариуми това е сравнително лесно дори и при слаба светлина, но със слаба светлина и динамично движещи се риби като африканските цихлиди с апарат като твоя (а и не само) се сблъскваш с няколко сериозни проблема:
1. Ако използваш продължителна експозиция (според EXIF-а на твоята снимка времето за експозиция е 1/3 сек), рибите ще са размазани, защото се движат бързо.
2. Ако използваш високо ISO (това е мярка за светочувствителност), ще се сблъскаш с повече цветен шум. На твоята снимка ISO-то е 400. Колкото по-малка е матрицата на апарата, толкова по-малко светлина попада върху нея и съответно шумът е повече, като това личи най-много при слаба светлина и високо ISO. Повечето "сапунерки" от този клас са с малки матрици. Малки не като брой пиксели, а като физически размери.
3. При слаба светлина идва и третият проблем - отворът на блендата. При голям отвор на блендата имаш по-малка дълбочина на полето. Това ще рече, че не всичко в кадър ще е на фокус, което е на практика задължително при обща снимка на аквариума. По-затворената бленда обаче пропуска по-малко светлина, което ще направи снимката недоосветена при светлина като тази. При теб блендата е отворена до край. Това, съчетано с не дотам голямата светлосила на обектива (3,2 - това е количеството светлина, което пропускат лещите до матрицата) води до резултата, който виждаме.

Ясно е, че съвет "купи си DSLR" е колкото верен, толкова и неподходящ.
Аз бих пробвал със сапунерката да превключа на пълни ръчни настройки, да сложа скоростта на поне 1/60, а дори на 1/150 сек., блендата на максимален отвор (3,2 в твоя случай), ISO-то на не повече от тези 400 и бих пощракал. Шумът ще го има, снимките ще са много тъмни, но вероятно ще може да се направи нещо после при обработката.


kakd4:
Проблема е, че в апарата не виждам да може да се настройва скорост и отваряне на блендата.Има сцени-като, че ли на nightlandscape стават най-добре.

Boby_:

--- Цитат от: kakd4 на сряда, 13 февруари 2013 г., 20:42 ч. ---
Проблема е, че в апарата не виждам да може да се настройва скорост и отваряне на блендата.Има сцени-като, че ли на nightlandscape стават най-добре.

--- Край на цитата ---


Мдам, сега му теглих упътването на този CoolPix S3000. Наистина няма ръчни режими. Лошото на нощния режим е в това, че задължително залага на продължителна експозиция, а при подвижни риби това е лоша идея - дългото време, през което светлината стига до матрицата, означава, че рибата вече ще се е преместила доста в кадъра и ще е размазана.
Пробвай да снимаш в режим за движещи се обекти (обикновено е някакъв спортен режим с иконка бегач) и дай резултата тук. Ще видим дали може да се направи нещо за обработка. Дай и в автоматичен режим да видим какво излиза.

kakd4:
 Пробвах спортен и автоматичен.На автоматичен стават по-добре, но апарата явно толкова си може.Ще търся нещо по добро-надявах се че, като е Nikon може и да успея нещо да заснема.Благодаря ти за отделеното време.Поздрави!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия