Други > Фоторепортажи

Една ферма за танганийски цихлиди в Словакия

(1/1)

Boby_:
Здравейте!
Снощи благополучно се завърнах от Словакия, където бях с две цели. По-маловажната от двете беше двудневна екскурзия в Будапеща. Това е един изключително красив и доста близък географски град - препоръчвам го горещо на всеки, който още не го е виждал. Няма да ви занимавам обаче със снимки на замъка Войдахуняд, базиликата св. Ищван, замъка Буда и т. н. - чукнете в гугъл и ще намерите доста по-хубави от моите. :)  А най-добре идете да ги видите.
Целата на темата е да споделя снимки от един доста по-интересен за мен лично обект - ферма за танганийски цихлиди в градчето Лученец в централната част на южна Словакия.

Всичко е направено с много мисъл и планиране, преди дори да е влязъл първият аквариум. Фермата е в самостоятелна сграда, подовото покритие е водоустойчиво, не се хлъзга, наклонено е и (естествено) има канали за оттичане на водата. Под окачения таван вървят пневматични тръби за подаване на сгъстен въздух към аквариумите. Това е и основният метод за филтрация и аериране в малките аквариуми за подрастващи рибки. По-големите си имат вътрешни съмпове, където филтрацията се осъществява 100% от едър дунапрен.
Освен тръбите за въздух, аквариумите са снабдени и с тръби за вода. Водата, която постъпва по тези тръби, идва от няколко големи непрозрачни пластмасови резервоара, в които престоява няколко дни, като през това време обилно се аерира.

Всичко е светло, чисто и добре поддържано.

За съжаление лампи има само на тавана - нормални, бели луминисцентни тръби. Аквариумите не са добре осветени, а силното централно осветление дава мног отблясъци, затова и не успях да направя кой знае какви снимки. Мисля обаче, че ще ви харесат - достатъчно добре се вижда какво представлява обектът:

Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...
Още подробности...


За безкрайния обратен път през Румъния по тесни и на доста места лоши пътища, висенето и корупцията от българска и румънска страна на ферибота в Калафат не ми се разказва. Това ми пътуване през Румъния само затвърди страшно негативните ми впечатления от предишните ми ходения в тази страна. Е, и ние не сме много по-добре като хора и инфраструктура, но там е по-зле според мен.
За следващото ходене за риби май ще чакам да Сърбия да влезе в ЕС - по отношение на магистрали, пътища и скорост на пътуването изобщо няма база за сравнение. Може би Дунав мост 2 малко ще промени нещата при Видин-Калафат, но дори това няма да е решаващо при липсата и на километър магистрала - 50-тината км. между Арад и Тимишоара не се броят, защото на път от Унгария за да се мине оттам, трябва да се направи обиколка от почти 60 км, което напълно обезсмисля това упражнение.
Това е по отношение на пътища, корупция и инфраструктура. Иначе не искам да кажа нищо лошо за румънците - имам приятели, които са много свестни хора. Природата също си струва - пътуването през подножието на Карпатите, а после покрай Дунав между Оршова и Турну Северин предлага изключително живописни и красиви гледки.


 DSC_6783.JPG (119 kB. 1024x678 - видян 306 пъти.)


 DSC_6799.JPG (72.56 kB. 1024x682 - видян 345 пъти.)


 DSC_6806.JPG (117.66 kB. 1024x678 - видян 321 пъти.)

В крайна сметка когато умората и нервите от вчерашните 14 часа пътуване, което сякаш нямаше край, поотминаха, съм много доволен от видяното, преживяното и... донесеното. :)
Очаквайте в профила ми по-хубави снимки на някои от рибите. :)

raiko:
Боби, на тази снимка сервизното помещение с филтъра ли се виждат ?

http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?action=mgallery;sa=media;id=1169

Boby_:

--- Цитат от: raiko на неделя, 07 април 2013 г., 23:20 ч. ---
Боби, на тази снимка сервизното помещение с филтъра ли се виждат ?

http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?action=mgallery;sa=media;id=1169

--- Край на цитата ---Това са резервоарите, в които престоява водата. Съмповете са във всеки аквариум, като се захранват от пневматичната система. Главният компресор вероятно е в друго помещение, защото не го видях.

jardel:
Уникално „страхотно- Благодаря ти Боби :clapping:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия