Полезно > Знаете ли, че...

Розовото езеро Хилиър в Австралия

(1/1)

Борис:


Езерото Хилиър е езеро на Middle Island това е най-големият от островите, които образуват архипелага Recherche в Западна Австралия.

Това е най-известното езеро в Австралия.

Мястото е уникално поради невероятния пищен цвят на водата в розово, цветът е постоянен и не се променя, защото това е езеро.
 


Дължината на езерото е около шестстотин метра, има тясна ивица земя, съставена от пясъчни дюни, покрити с растителност, която го разделя от океана.

Езерото е заобиколено от скреж на бяла сол и гъста гориста местност с дървета и пясъчни дюни.

За острова и езерото се смята, че първо са били проучени през 1802 година от експедиция начело на която е бил Капитан Флиндерс, той е казал, че са наблюдавали розовото езеро и са взели проба като първоначално са мислели че е наръсено със сол.

Причината за този розов цвят на езерото все още е в процес на разследване, и досега никой не е намерил разумно обяснение.Въпреки това, най-вероятното обяснение, според някои учени е свързано с ниските концентрации на хранителни вещества и различни видове бактерии и водорасли, които са отговорни за розовия цвят на езерото.

Но няма следи от водорасли в пробите от водата, която е взета от езерото Хилиър.

Затова и загадката около неговия цвят все още не е решена.

Езерото е едно от природните чудеса на Австралия.

Източник: Wikipedia

malomir:
Хмм, много интересно.

Diamond23:
Страхотно-обичам този цвят. Колеги, знаете ли дали разрешават посещение около езерото да си спретна някоя година почивка там?  :clapping:

dobringeorgiev:
Хм, този цвят доста отровен ми се вижда.  >:(

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия