Тъй като вече има създадена тема реших да не отварям нова за да получа съвет и препоръки от хора които са се занимавали по-дълго време с тази красива рибка /Paracheirodon innesi/ а имменно стартирах аквариума преди седмица и след два дена пуснах в него 6 обикновени неона, 2 калихта малки и 2 анцитруса малки / сложих препарат за бърз старт/ . Калихтите се скриха под камъните и по цял ден не се виждат , а анцитрусите щъкат по стъклата постоянно. Всъщност сомовете не ме интересуват само ги споменавам с оглед , че те едва ли притесняват по някакъв начин неоните. В средата на аквариума и леко на заден план имам едно широколисно растение / кардиуфилиус / и под него малко явански мъх. Когато пусна осветлението неоните се скупчват под листата му и около мъха и стоят по цял ден там. Когато осветлението не работи /до 12 на обяд/ неоните се движат близо до предното стъкло където съм оставил място за плуване. Въпроса ми е дали неоните се страхуват от светлината , който страх ще бъде преодолян навярно с времето или енергоспестяващите лампи излъчват някаква вредна за тях светлина? И другия ми въпрос понеже четох е е добре да се разнообразява храна с жива микрочервеи или гриндал добър вариант ли е /понеже при мен не се продава артемия а поръчка + доставка ми идва в повече като цена/?