Автор Тема: Пролем с черен неон  (Прочетено 4646 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен etrifonoves

• Активен потребител
  • Публикации: 49
  • Нас. място: Плевен
Пролем с черен неон
« : неделя, 16 март 2014 г., 16:29 ч. »
Здравейте колеги,
Днес както си седях и гледах аквариума, забелязах един от черните ми неони да плува на една страна, като се вгледах по сериозно и забелязах че до главата му където са му хрилете имаше зачервяване като от ударено или все едно хрилете са му излезли навън. След 10тина минути намерих другите ми 3 в същото състояние и един вече умрял.
Дайте съвет това болест ли е или какво? В аквариума има още 11 червени неона, 8 скаларии, сомчета няколко, 4 молинезии. От другите риби няма никоя да проявява същите симптоми. За сега съм ги отделил от големия аквариум.

[attachment deleted by admin]

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Пролем с черен неон
« Отговор #1 : неделя, 16 март 2014 г., 18:43 ч. »
На натравяне ми прилича от описанието ти. Сменяш ли вода, каква е филтрацията ти, колко риби, дай по-подробно описание.

Неактивен etrifonoves

• Активен потребител
« Отговор #2 : понеделник, 17 март 2014 г., 06:39 ч. »
Ами маи го преминахме проблема, тази сутрин в карантинното и трите останали неона вече си плуваха доста добре без никакви признаци за проблема, ще ги оставя така още ден два да видя какво ще стане.
Аквариума ми е 200лт. преди десетина дни го стартирах по метода на Walstad, в профила ми съм описал всичко подробно.
Аз също си мисля че е натравяне от водата, защото вчера долях около 4/5 лт. престояла вода от една пластмасова туба, която съм наливал преди седмица.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : понеделник, 17 март 2014 г., 19:39 ч. »
Просто е било много рано да добавяш риби. Не случайно казваме да се изчаква.

Неактивен monster_turtle

• Активен потребител
  • Публикации: 270
  • Нас. място: Стара Загора, Чирпан
« Отговор #4 : понеделник, 17 март 2014 г., 21:46 ч. »
Ама Цецо както Емо каза е стартирал по метода на Walstad , за него се изчакват около 2-3 дни, а ти говориш за обикновен аквариум които трябва да изчакаме азотния цикъл,  при този метод не се чака, защото се смята че в почвата която слагаме под гунда си има от тези нитрафициращи (малко угелпих името) бактерии, но навярно ти си го знаеш това ;) .

Неактивен etrifonoves

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 18 март 2014 г., 06:40 ч. »
Рибките се оправиха напълно, според мен проблема дойде от водата която долях. Бях я държал в една туба от минерална вода 10лт. със затворена капачка, с което си обяснявам че хлора не е могъл да се изпари, изветри и е натровил водата, и това е довело до натравяне на рибките. Интересно ми е защо само черните неони пострадаха, а всички други нямаха проблем?
Както и да е, важното е че се разминах без сериозни последствия и жертви. За друг път ще знам. Човек се учи докато е жив.  :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.