Проблемът е следния:
Имам два активни чифта и двата хвърлят хайвер почти едновременно(разлика 2-5 дена). Единия чифт е самостоятелно(преградил съм аквариума с плексиглас) а на другия му прибирам хайвера и го слагам във ваничка в СЪЩИЯ аквариум (със миниатюрни дупки за връзка с основната вода) Инсталирал съм слаба аерация. Хайвера и на двата чифта се излюпва след около 36-40часа и се излюпва почти на 100%(съвсем малко бели зрънца). Личинките се развиват до момента когато трябва да проплуват и тук почват неволите:
Малките, които са с родителите почти едновременно почват да плуват(около 5-я ден след излюпването), малките, които са отделени във ваничката започват да се въртят неориентирано из водата и да се търкалят по дъното и в крайна сметка всички измират до 2 дена.
Това, което е старнно и не мога да си го обяснае: И двете люпила са в една и съща вода(Температура, Осветление, рН, Твърдост, Кислород, Нитрати...и тн. ги отхвърлям като причина за това, защото на практика са еднакви и за двете поколения). С две думи ако малките са с родителите оживяват, ако ги отделя не могат да плувнат. Какво ли не опитвах, слаба аерация силна аерация, плитка ваничка, голям аквариум(50л) сега е средна на големина ваничка (10л) не става и не става.
Има ли някой, който е имал същия проблем и е успял да намери причината?
Да добавя само : Температура: 28С, рН 7.5, когато хвърлят хайвера не гася въобще осветлението.
Благодаря предварително.