Автор Тема: Странен проблем при развъждане на скалария  (Прочетено 10625 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
  • Публикации: 32
  • Нас. място: Montreal, Canada
Странен проблем при развъждане на скалария
« : събота, 21 февруари 2015 г., 21:23 ч. »
Проблемът е следния:
Имам два активни чифта и двата хвърлят хайвер почти едновременно(разлика 2-5 дена). Единия чифт е самостоятелно(преградил съм аквариума с плексиглас) а на другия му прибирам хайвера и го слагам във ваничка  в СЪЩИЯ аквариум (със миниатюрни дупки за връзка с основната вода) Инсталирал съм слаба аерация. Хайвера и на двата чифта се излюпва след около 36-40часа и се излюпва почти на 100%(съвсем малко бели зрънца). Личинките се развиват до момента когато трябва да проплуват и тук почват неволите:
Малките, които са с родителите почти едновременно почват да плуват(около 5-я ден след излюпването), малките, които са отделени във ваничката започват да се въртят неориентирано из водата и да се търкалят по дъното и в крайна сметка всички измират до 2 дена.
Това, което е старнно и не мога да си го обяснае: И двете люпила са в една и съща вода(Температура, Осветление, рН, Твърдост, Кислород, Нитрати...и тн. ги отхвърлям като причина за това, защото на практика са еднакви и за двете поколения). С две думи ако малките са с родителите оживяват, ако ги отделя не могат да плувнат. Какво ли не опитвах, слаба аерация силна аерация, плитка ваничка, голям аквариум(50л) сега е средна на големина ваничка (10л) не става и не става.
Има ли някой, който е имал същия проблем и е успял да намери причината?

Да добавя само : Температура: 28С, рН 7.5, когато хвърлят хайвера не гася въобще осветлението.
Благодаря предварително.

Неактивен mario_gg

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
Отг: Странен проблем при развъждане на скалария
« Отговор #1 : четвъртък, 26 февруари 2015 г., 14:50 ч. »
Кога ги отделяш в ваничката след или преди да проплуват?
Как ги отделяш ?
Пробвал ли си с другия чифт ако ги отделиш в ваничка дали така ще се държат.
Имам съшия проблем и изетох толкова много теми и форуми но при теб са в един аквариум което маха резки температурни промени и PH вариаций като проблем.
Другите две причини за които се сещам са Генетични проблеми при родителите или инфекиця със streptococcus от родителите.

Неактивен Рикардо

• Активен потребител
  • Публикации: 68
« Отговор #2 : петък, 27 февруари 2015 г., 00:18 ч. »
Пробвай във ваничка но да не е в аквариума и естествено без дупки. дъното да е чисто и слаба аерация. В добавка трипафлавин като превантивна мярка против инфекции но съвсем малко. Докато проплуват ,алките са като с лепило намазани. Вероятно е някаква слуз която ги слепва вечер  като се накачулят на гроздове да спят. Явно немогат да се отърсят от това  и измират.Малко след като преодолеят лепилото проплуват активно и започват да търсят храна. При тези с родителите е по-различно защото те докато ги местят от листо на листо ги пооблизват. Нали ги пренасят в устата си та затова и пооблизват.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
« Отговор #3 : петък, 27 февруари 2015 г., 00:40 ч. »
Вече си мисля, че родителите ги "учат да плуват". Последно какво направих: Преди седмица единия чифт хвърли хайвер и се излюпиха почти на 100%(приблизително около 1000/хиляда). Взех част от тях и по стария начин във ваничката/ Взех ги на 3-ят ден от излюпването. И двете поколения за живи до днес. Тези при родителите плуват та се късат ядат и се чувстват перфектон, тези във ваничката се валят по дъното и видимо се изтощават. Върнах няколко при родителите, ама те не им обръщат внимание и те си седят на дъното, само че в по-голям аквариум и не плуват....
Сега след последния опит единствената разлика са родителите при едните, на двете места са поколението на същия чифт, не може да има инфекция или генетичен проблем само на частта, които са във ваничката...Клегата може и да е прав, че родителите ги почистват като ги носят с устата, ама съм гледал толкова много клипчета на youtube, където отделят хайвера във ваничка или буркан и после няма никакви такива проблеми - използват буркан с 2 дунпрена...Направо и на идея си нямам - нито пък едно да не плувне...А като хвана тези дето плуват при родителите и ги поставя във ваничката си плуват и се хранят и не им пука....

Неактивен Рикардо

• Активен потребител
« Отговор #4 : петък, 27 февруари 2015 г., 09:20 ч. »
Ако двете двойки имат хайвер едновремено, пробвай и размени хайвера им да видим какво ще стане. Или пък събери хайвера при тези родители които отглеждат малките. По първо размени хайвера още неизлюпен за да се види дали пак ще са слепнали и да немогат да плуват. Ако е така, нещо с ваничката не е на ред.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 03 март 2015 г., 05:34 ч. »
Последния път разделих едно и също люпило(прочети по-внимателно горните постове) и тези във ваничката измряха. Проблема не е, че са слепени, проблема е, че започват да плуват неориентирани в кръгови движения, забиват се в дъното и там си и остават, когато ги засмукам с пипета и ги върна на листа, стоят там известно време и пак същото - падат на дъното.

п.п. Тези, които останаха ги отделих веднага след като плувнаха. Някои измряха, ама по груби сметки има около 150 - 200 живи и здрави.
Чифта хвърли днес нов хайвер, за съжаление най-вероятно няма да имам време да експериментирам....ще ги оставя всички с родителите.

Неактивен Fundulopanchax

• Активен потребител
  • Публикации: 116
« Отговор #6 : вторник, 03 март 2015 г., 12:23 ч. »
Гледал съм скаларии достатъчно ! След като хвърлят хайвера отделяш листото в малък аквариум с чиста вода със същата твърдост като в общия аквариум. Задължително слагаш трипафлавин, който избива бактериите и ресничестите докато ларвите са крехки. След като се излюпят те падат от листото и няколко дни лежат на дъното докато си резорбират жълтъчния мехур и заприличат на риби. :) Това отнема около 5 -7 дни. След като резорбират мехура вече са готови да плуват и търсят храна, чак тогава започваш да ги храниш. Докато са още в началния ларвен стадий те имат слузна жлеза на главата, която отделя слуз, чрез която те се залепват за предмети и едни за други. В това няма страшно явно е начин да се държат заедно. Даже след като проплуват и започнат да ядат, когато се стъмни те пак се събират на дъното и се залепват едни за други. това продължава докато навършат две седмици. След това залепването спира. в акварима с ларвите трябва да има лека аерация и филтър - най -обикновена гъба съм ползвал аз. Температура - 27 - 28 гр С. много е важно трипафлавина да е достатъчно, той е който предпазва ларвите. В общия аквариум  с родителите те чистят ларвите местят ги и ги предпазват от инфекция, без родителите ларвите се инфектират. А както разбирам в общия акдариум ти не слагаш трипафлавин - той е много голям за това, а трипафлавина убива растенията. Това е причината за разликата в двата случая при теб.  Ларвите във ваничката без трипафлавин се инфектират и умират. Но според мен чрез отделяне се отглеждат повече ларви, защото родителите изяждат голяма част от тях.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 04 март 2015 г., 15:05 ч. »
Малко ми изглежда старанно, че родителите могат да почистят бактериите по малките, пък и малките се развиват напълно нормално до момента когато трябва да плувнат. Тогава рибките са напълно развити и няма никаква следа от каквото и да е заболяване, само не могат да започнат да плуват: издигат се с кръгови движения до повърхността и се забиват с главата надолу в дъното - това продължава 2 дена докато се изтощят напълно и умират. Последния ден само мърдат с опашки (почти незабележимо).
Само да добавя, че имам ултравиолетов филтър, който работи постоянно от няколко седмици - би трябвало да избие повечето гадини във водата.

Неактивен Рикардо

• Активен потребител
« Отговор #8 : сряда, 04 март 2015 г., 20:45 ч. »
По описанията ми прилича на проблем с плавателния мехур.  Образува се в първите дни от проплуването на рибката и ако липсва започва да плува така некординирано.

Неактивен Fundulopanchax

• Активен потребител
« Отговор #9 : четвъртък, 05 март 2015 г., 09:47 ч. »
А дали ултравиолетовия ти филтър не избива и ларвите ? Направи както съм ти написал. Изваждай хайвера от общия аквариум в отделен аквариум.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
« Отговор #10 : четвъртък, 05 март 2015 г., 16:15 ч. »
Това да държа хайвера в общия аквариум го правя от тази година. Преди винаги съм го вадил в отделен (млка ваничка, голяма ваничка, малък аквариум, голям аквариум - вече съм пробвал всички комбинации). Започнах да оствям хайвера във същия аквариум, за да елиминирам поне водата като фактор за неуспеха.
Колегата спомена за плавателния мехур - и аз се съмнявах в това, но мислех, че не могат да си поемат въздух, за да го напълнят, за това експериментирах с различни големини на съдовете и различен интензитет да аерирането - нищо не помогна. Даже ги взимах с пипета и ги пусках близо до повърхността....Това с мехура го отхвърлих след като видях как ги люпят в буркан от 3л с 2 дунапрена - вътре при рибките дори няма въздух, откъдето да си напълнят мехурите - пък те си проплувват перфектно. Трябва да е друга причината. Сигурен съм, че аз правя нещо грешно.... Вчера направих един такъв буркан и отделих стотина личинки от общия хайвер - ще видим какво ще стане.

Неактивен Fundulopanchax

• Активен потребител
« Отговор #11 : събота, 07 март 2015 г., 20:07 ч. »
  Аз съм отглеждал скаларии  по начина, който ти описах. Не разбирам защо при теб не става.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
« Отговор #12 : понеделник, 09 март 2015 г., 20:05 ч. »
Да-а-а...Днес рибките в буркана плувнаха...разбира се и рибките при родителите плувнаха...От направените експерименти и от последния резултат, мисля че става въпрос за аерацията, защото, само това е различно. Аз по-преди бях писал, че съп пробвал със силна и със слаба аерация, но мисля, че е било със много силна и със силна. В буркана водата се движи едва забележимо и постоянно влиза нова вода от общия аквариум. Според мен силната аерация е изтощавала малките и те не са имали никакви запаси, когато е трябвало да проплуват....Мисля следващия пър всичкия хайвер да замине във буркана

Благодаря на всики, изразили мнение и дано това помогне на някой друг колега.

Неактивен Fundulopanchax

• Активен потребител
« Отговор #13 : вторник, 17 март 2015 г., 18:41 ч. »
И като ги отгледаш рибите какво - ще ги продаваш ли ?

Неактивен perkobg

• Активен потребител
« Отговор #14 : четвъртък, 19 март 2015 г., 15:57 ч. »
Това ми е хоби за разтоварване...До сега не съм изкарал и един лев от това. Обикновено в най-добрия случай разменям рибките за такъми(филтри, препарати храна и т.н.). Идеята не е търговия, пък и нямам условията за това. Най-вече хоби не бизнес. А след като пребориме скалариите ще минем на дискуси - обичам предизвикателствата.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.