Рибки > Цихлиди (Cichlidae)

Странен проблем при развъждане на скалария

<< < (2/4) > >>

perkobg:
Последния път разделих едно и също люпило(прочети по-внимателно горните постове) и тези във ваничката измряха. Проблема не е, че са слепени, проблема е, че започват да плуват неориентирани в кръгови движения, забиват се в дъното и там си и остават, когато ги засмукам с пипета и ги върна на листа, стоят там известно време и пак същото - падат на дъното.

п.п. Тези, които останаха ги отделих веднага след като плувнаха. Някои измряха, ама по груби сметки има около 150 - 200 живи и здрави.
Чифта хвърли днес нов хайвер, за съжаление най-вероятно няма да имам време да експериментирам....ще ги оставя всички с родителите.

Fundulopanchax:
Гледал съм скаларии достатъчно ! След като хвърлят хайвера отделяш листото в малък аквариум с чиста вода със същата твърдост като в общия аквариум. Задължително слагаш трипафлавин, който избива бактериите и ресничестите докато ларвите са крехки. След като се излюпят те падат от листото и няколко дни лежат на дъното докато си резорбират жълтъчния мехур и заприличат на риби. :) Това отнема около 5 -7 дни. След като резорбират мехура вече са готови да плуват и търсят храна, чак тогава започваш да ги храниш. Докато са още в началния ларвен стадий те имат слузна жлеза на главата, която отделя слуз, чрез която те се залепват за предмети и едни за други. В това няма страшно явно е начин да се държат заедно. Даже след като проплуват и започнат да ядат, когато се стъмни те пак се събират на дъното и се залепват едни за други. това продължава докато навършат две седмици. След това залепването спира. в акварима с ларвите трябва да има лека аерация и филтър - най -обикновена гъба съм ползвал аз. Температура - 27 - 28 гр С. много е важно трипафлавина да е достатъчно, той е който предпазва ларвите. В общия аквариум  с родителите те чистят ларвите местят ги и ги предпазват от инфекция, без родителите ларвите се инфектират. А както разбирам в общия акдариум ти не слагаш трипафлавин - той е много голям за това, а трипафлавина убива растенията. Това е причината за разликата в двата случая при теб.  Ларвите във ваничката без трипафлавин се инфектират и умират. Но според мен чрез отделяне се отглеждат повече ларви, защото родителите изяждат голяма част от тях.

perkobg:
Малко ми изглежда старанно, че родителите могат да почистят бактериите по малките, пък и малките се развиват напълно нормално до момента когато трябва да плувнат. Тогава рибките са напълно развити и няма никаква следа от каквото и да е заболяване, само не могат да започнат да плуват: издигат се с кръгови движения до повърхността и се забиват с главата надолу в дъното - това продължава 2 дена докато се изтощят напълно и умират. Последния ден само мърдат с опашки (почти незабележимо).
Само да добавя, че имам ултравиолетов филтър, който работи постоянно от няколко седмици - би трябвало да избие повечето гадини във водата.

Рикардо:
По описанията ми прилича на проблем с плавателния мехур.  Образува се в първите дни от проплуването на рибката и ако липсва започва да плува така некординирано.

Fundulopanchax:
А дали ултравиолетовия ти филтър не избива и ларвите ? Направи както съм ти написал. Изваждай хайвера от общия аквариум в отделен аквариум.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия