Соленоводна акваристика > Вашите соленоводни аквариуми

Pico reef - нищо специално.

(1/17) > >>

trex700e:
Здравейте,
след като малко изгубих интерес и желание към морските големи аквариуми , реших да опитам да си направя едно пико, колкото да има нещо на бюрото ми.Ще ми се да е по - лесно и неангажиращо, следователно и очакванията изобщо не са високи (не, че когато съм имал високи са се случили, но сега поне хем няма да се набутвам , хем няма да му треперя толкова)

Съда е 10 литра по външни размери , има окачаем външен филтър (някакъв китайски бюджетен и аз не знам какъв пълен единствено и само с вата),осветление -бяло и синьо (беше останало от един кит, който имах) и 1,5 кила бейсрок и сол ред сий, бакетерии култура и напълних

Планирам само няколко лпс малки коралчета и основно зоантиди.Никакви животни за този съд.

Скимер няма-то няма и къде да има.
 
Голо дъно ще е -така ми се струва по фешън , а и ми се ще да изглежда максимално стерилно - нещо, което една ли ще се задържи с времето.

Малко по-читаво изглежда на живо, но аз така и не се научих да снимам, а и с телефон.
Събра реално 6 литра вода в дисплея и 300 милилитра във филтъра. Водата е осмозна.

Ще ми се поне да поразвъди малко коралин и асиметрични морски звездички.

Какво ще стане не знам, времето ще покаже, та така.

Категорично съм решил да си направя експеримент, че може да стане и без големи суми, не случайно не взех и готови живи камъни. На база предишен опит с морски, в който съм влагал много, имам основания да предполагам, че 90% от нея си е чист маркетинг, с цел да вземат парите на някой. Ще видим дали ще се окажа прав.
Нарочно избрах и такова пико , за да е още по- сигурен неуспех, според "специалистите".

Boby_:
Ще следя развитието с интерес!   :drinks:
И мен нещо ме гложди да пробвам с малък морски, макар и не чак толкова малък.

trex700e:
Първото нещо, което ме гложди е липсата на скимър.
Не е проблем едната му функция -да почиства дертрита, защото риби и животни няма да има и е ненужно.
Втората му функция обче си трябва-обогатяване с кислород на солената вода. Тук мисля да направя нещата като системите с цо2 - помпа за въздух и дифузер-стига налягането на помпичката , която имам да е ок с дифузера по-добро обогатяване с въздух на такъв съд едва ли може да се постигне-не, че няма варианти, но все пак идеята е наистина да е евтино и с подръчни материали.

За осмозната вода - ползвам защото имам , обаче при този сет с корали и полипи които планирам, предвид че знам и параметрите на софийската вода-чешмяната ми се струва по-добре и определено мисля да обърна с нея.

Проблем 2-доливането-сега имам свободно време и ще доливам на ръка. Доливаща система не може да се направи толкова прецизна-то може де, ама ще е грозно-на такъв съд всяка техника си личи.

Проблем3-евентуално прегряване лятото-имам алтернативи, но като дойде.

Rama:
Нима си решил да правиш морски "проект" без "професионални" тестове, добавки от реномирани фирми, без бутиков скимер hand made и осветление на същата фирма, бала с пари и други подобни?! А к'во ще кажеш за някое вортече, радионче, туй-онуй?!
Шегувам се, разбира се! :D

Всички сме видели, че и без тези екстри, соленоводните аквариуми са възможни. Много хора знаят, че ние ( Аква свят) по подобен начин години сме поддържали морско аквариумче, което събираше една кофа вода. Имаше нещо като скимър, което не вършеше никаква работа и някаква лампа, която изобщо не даваше "необходимия" спектър и интензитет. В него сме отглеждали различни рибки, ракообразни, миди, дискосоми, твърди и меки корали. Никога не сме слагали добавки, а смяна на вода сме правили в малки количества, и то през някой и друг месец. Често се налагаше да чистим коралин от стъклата, а коралите се хранеха с това, което остане от рибките и рачетата. Неговите обитатели често бяха пожелавани от клиенти, и това налагаше тяхната подмяна, което ще рече, че са били в добра кондиция.

Еретичната мисъл, че повечето продукти, представяни така фанатично на пазара са повече реклама, отколкото крайна необходимост, съм я изказвал много отдавна. Никоя от тези фирми не предлага извънземни добавки и елементи, нито извънземни уреди.
Човек трябва да вярва най вече на собствения си опит, затова опитай, поучи се от собствените си грешки или успехи. Други акваристи са го правили, няма причина да не се получи и при теб.

Пожелаваме ти успех, ще следим с интерес развитието!

iivs:
Относно обогатяването с кислород защо не ползваш оксидатор?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия