Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Първи аквариум

(1/22) > >>

addicted:
Здравейте.Един приятел ми подари аквариум и искам да се консултирам с вас.Значи аквариума е малка свера с обем около 10 литра, на дъното му има едри камъни около 4-5 см диаметър и едно искуствено растение.Налях го с вода и преседя два дни така, след това сипах една капачка от един лилав препарат който ми препоръчаха в магазина, след час пуснах рибките. Рибките ми бяха три трихогастера, единият златист, другите два сини.Единият син на третият ден му излезе червеникаво петно около дясната перка, започна да се държи странно и умря. Сега са само два и са привидно жизнени, движат се нормално и се хранят нормално. Предполагам че трихогастера който умря се е наранил на някой от камъните или на растението, защото то си е пластмаса. Според продавача в магазина тези рибки не се нуждаят от помпичка за въздух, но аз се чудя дали да не купя една с камъче да прави мехурчета? Има ли смисъл пак да си купувам трети трихогастер, или аквариума ми е малък за три броя? Могат ли други рибки да живеят с трихогастрите, примерно неонки, или ми е твърде малък аквариума? Да махна ли камъните и на тяхно място да сложа грунд?
Може да задавам глупави въпроси, но днес ми е 6-ти ден откакто отгледам плуващи питомци и много неща не са ми ясни, пък не искам да ги уморя.

malomir:
Здравей!
Понеже съм във форумите за рибки от поне 10 години и ми е ясно как ще реагираш, като прочетеш отговора ми. Но за съжаление така стоят нещата. Само да ти кажа, че тук ще научиш неща, които никой, никога няма да ти каже в магазините.
Че така:
Това кръглото нещенце го изпразни и го хвърли на боклука или примерно, може да сложиш сухи цветя в него, изглежда добре.
Както ти казваш това не е аквариум, а малка сфера. Рибите се гледат в аквариуми. В тях се създават условия, които всяко живо същество изисква, за да бъде щастливо и да живее по-дълго. За трихогастерите едното условие е да има аквариум с вместимост поне 100 литра. В момента си ги обрекъл на 100 %, сигурна смърт. Ще ти пусна малко линкове, от които можеш да прочетеш необходимата информация. Дали ще я вземеш насериозно или не си е твоя работа. Ако искаш обаче да създадеш добри условия, ще трябва да се съобразиш с нея.
Успех и ако има нещо неясно, питай смело.

Профил на Трихогастрите:
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=134
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=132
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=203
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=126

Малко информация за първи аквариум:
http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/t12326/
http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/startirane-na-azoten-tsikl-v-akvarium-s-ribki!/
http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/kak-da-startirame-akvarium-i-da-go-poddrzhame-ot-a-do-ya/addicted:
Четох ги тези неща, и ми е ясно че сверата е малка и вобще не трябваше да пускам рибки вътре. Идеята е как да ги запазя живи и в добро здраве докато събера пари за голям аквариум, те хич не са евтини, пък никога не съм очаквал че ще ми хареса да се грижа за рибки. Да им купя ли помпичка за въздух, и да посипя ли дъното с грунд?

geshi:
По-добре ги дай на приятел докато си набавиш всичко. Ти да пуснеш въздух те ще оцелеят, ама това живот ли е?

malomir:
Идеята е, че няма как да ги запазиш живи в това нещенце. Помпичка с въздух е помпичка с въздух. Аз ти говоря за филтрация. Грунда по дъното е за декорация и засяване на растения, за които пък се иска светлина и т.н. То с нищо няма да ти помогне за подобряването на условията в това съдче.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия