Здравейте,
имам тема за новостартиран аквариум, който тръгна в началото с луминисцентно осветление, докато завърша работата по LED осветлението. Все още не съм готов, но имам напредък. Направил съм два панела всеки с по 72бр. LED 1W - 36бр. на 4500К топло бели и 26бр. 6500К студено бели. В момента са пуснати на директно захранване, без драйвъри и са ограничени на около 80% мощност. Предстои да тествам схема за управление по ШИМ (PWM) което ще ми позволи различни комбинации с цветовете и силата им по отделно. На всеки от тези панели са предвидени още 20бр LED - 5бр. Blue, 5бр. Royal Blue, 5бр. ярко червени и 5бр. UV. От прочетеното до сега, от много различни източници, разбрах, че фотосинтезата при растенията се влияе най-вече от два пика на светлината - син и червен. По последни проучвания, UV светлината също стимулира фотосинтезата, и не само - сама по себе си е достатъчна да стимулира растежа.
Така е на теория, на практика ми предстои да разбера в скоро време. Цветните ми светодиоди все още не са пристигнали, затова модулите работят само с белите. След пускането им, установих че комбинация от 50/50 4500К и 6500К довежда до жълт нюанс в осветлението на водата. Ще изчакам когато пусна и цветните диоди и драйвърите. Ще си поиграя с модулацията на цветовете, евентуално да намаля топло белите и да усиля студите. Може да отстраня известен брой топло бели и да сложа силно-студени 12000К примерно. Ще се експериментира, първо да се постигне добър резултат с растенията, а след това и чисто визуално. Това ми е първи проект за осветление на растителен аквариум, досега съм работил широко с всякаква електроника и LED, но тук спецификата си е друга. Ще ми трябва време да настроя нещата, а също така и съвети от по-опитни в областта от мен хора.
Осветителните тела ще бъдат с отделен драйвър за всеки цвят, което ще позволи различни комбинации, докато се постигне желания резултат. Белите LED ще бъдат в матрица от 6х6 последователно свързани, всяка 6ца в паралел с другите. Всичко това ще бъде свързано към контролер. Самият контролер ще бъде обсъден с близко бъдеще в друга тема. Накратко за него ще нахвърлям гонената от мен цел - четене от РН сонда, няколко температурни и други сензора, управление чрез релета на редица устройства (СО2, нагреватели, скимери, аератори и т.н.), голям дисплея с тъчскрийн и висока резолюция, управление на няколко помпи за подаване на течни препарати и торове, контролиране на осветлението, лунни фази и бурии, интернет свързаност, опция за дистанционнен мониторин и настройка чрез смарт телефони и Web приложение.
Пускам малко снимки от направата на осветителните модули. В момента са два, само с белите LED, както казах в началото. Алуминиевите профили са солидни, с доста охлаждащи ребра и дебело чело. Между всеки LED и алуминиева плочка има термо паста, както и между плочката и охладителния профил. Предстои да се екпериментира и с лещите на светодиодите. Както знаем, без леща всеки излъчва на 120 градуса. Разбира се ъгъла на лещите зависи от дълбочината на аквариума и растенията, които искаме да осветим. В моят аквариум, смятам предната линия (първите 2-3 реда) светодиоди да бъдат на 60 градуса, за да достига до дъното при полянковите растения, които се нуждаят от доста светлина. За среден и заден план мисля да ги оставя с 120 градусови лещи, за по-голямо разпръскване. Там растенията нямат нужда от толкова много светлина, напротив. Някои обичат по-малко и сенчести места. Там може да се намали и силата на светодиодите на 50-60-70% от мощноста им.
Следва продължение...