Аквариуми > Осветление

Разработка на DIY LED осветление

<< < (2/4) > >>

morpheous87:
Както казах, модулите не са завършени. Тепърва трябва да слагам лещи, след като сложа лещите, ще направя капоци, и така няма да се виждат ни жици ни нищо, и ще има завършен вид като на продукт от рафтовете. Профилите съм обкантил с алуминиеви винкели. Дали ще дразни светлината в стаята, ще проверим след като сложа лещите, нищо не пречи да се направят импровизирани капаци, които да спират светлината да се насочва настрани и да дразни в стаята, тип козирка.

djemodj:
При мен се получи спънка с  72W LED осветлението докато не сложих 7бр. 1W- UV  растенията бяха като статуетки не мърдаха. Затова си мисля на 10 бр. Led различни цветове да монтираш 1бр. UV Получило ти се е много яко браво и предвиди  4-5бр. малки вентилаторчета за лятото няма да съжеляваш.

Airmirko:
Като недостатък, който имам от моето DIY  led  осветление е, че се появиха водорасли по стъклата. Приближих осветлението до водата(5-7см) и ефекта, е че намаляха значително зелените гадини.

Виолета:

--- Цитат от: morpheous87 на сряда, 02 март 2016 г., 13:48 ч. ---
Така, аквариума е с обем 415л на стъклото, и около 370-380л воден обем...

--- Край на цитата ---

Значи не съм го преценила правилно. Мислех, че е между 250 и 300 л.
Щом ще е висящо, ще може да се играе и с разстоянието от диодите до водата.
Ще следя как се развиват нещата и желая успех!  :drinks:

Penta:
Излишно много топло бели диоди си сложил. "Световния опит" показва че най-удачно е съотношението 2 студени: 1 топъл, макар че е изцяло въпрос на вкус.
Ще си позволя да ти дам няколко съвета възоснова на моя опит и четеното в руските и украински форуми.
Не мисли че няколко UV диода ще имат въздействие върху растенията. UV диодите се използват само за осветяване на корали (да не те излъжа, твърдите мисля) които не могат без този спектър.
Растенията ще използват светлината на тези около 150 бели диода, цветните ти трябват само за цвят. В тази връзка прекалено много сини диоди... Стандартното съотношение е 2 червени (Deep Red 660nm желателно, не е задължително):1 син  (460nm)  и тук-там Cyan.

Ако решиш да окачваш осветлението високо и да слагаш лещи tрябва да вдигнеш с много бройката на цветните диоди - на 150 бели ще ти трябват около 60 цветни.
Високото осветление и лещи са подходящи за скейпърски аквариум - камъни, корени и ниска растителност. Визуалния ефект е неописуемо красив - слънчеви зайчета, игра на светлината.
За отглеждане на високостеблени растения обаче този начин не е подходящ, защото се получават много дълбоки сенки и основите на високостеблените растения ще останат без листа и ще загният. Евентуално би било възможно със 120 градусови оптики и височина под 20 см.
Моя опит със едноватови диоди даде  перфектен резултат при използването на PCB за 3 последователно свързани диода. На тези основи поставих червен,син и зелен диод избягвайки диско ефекта. Без оптики разбира се. Единствено можеше вместо зелен да използвам Cyan,  мисля че щеше да изглежда по-добре цвета. Както и да решиш да го направиш слагай цветните много близо един до друг или разпръснати, но в непосредствена близост до няколко бели.
Както писах вече, ако искаш Холандски аквариум със много високостеблени растения най-добре е да окачиш осветлението на височина 8-10 см без вторична оптика. При този вариант 6 PCB модула със по един от всеки цвят диоди ще ти дадат много добра картинка.
Грешка е решението ти да използваш едноватови диоди за аквариум с височина 55см. За всичко над 40 см най-удачна е употребата на 2 и 3 ватови диоди, имащи по-голяма пробивна способност (справка форуми за отглеждане на канабис) . Пак става, но не е оптимален вариант.

Един пример за успешен аквариум със 24бр CREE XTEAWT + по 3 от червен,син и зелен. Със оптики.
https://www.aqa.ru/forum/photobig.php?id=287376
https://www.aqa.ru/forum/photobig.php?id=287364

П.П. Каква е идеята ти със този начин на свързване на диодите - 6 паралелни групи от по 6 диода. Със какъв ток смяташ да ги захранваш, 1400ma ?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия