Соленоводна акваристика > Оборудване

Инфо за филтър за обратна осмоза

(1/2) > >>

Kal1980:
Здравейте
От месеци проучвам техниката, необходима за рифов аквариум. Решил съм да стартирам един около 420 л +- 120л съмп. Идеята е основно SPS-корали. Може и някоя и друга рибка за движение. Минах през скимерите, помпи и тръби, пауърхедс... Дори и калциеви реактори и ph-контролери. Имам още адски много да уча. Но сега ми трябва малко помощ за филтъра за обратна осмоза. Повечето инфо е основно комерсиално. Всякакви модели и марки. Пишат основни неща като капацитет за 24 часа и необходимо налягане. Почти никой не казва какъв е процента на неизползваемата вода. Спрял съм се на модел на Dennerle. Онова, което успях да намеря за него, е че "отпадната" вода е 2,5 до 4 пъти повече от получената "чиста" такава. Интересува ме реални ли са тези цифри? Варирало от температурата и налягането в мрежата. Споделете какви са вашите филтри, колко вода изразходват? Вярно ли е, че ако към филтъра има монтирана допълнителна помпа разхода на вода пада? Защото има вариант да взема и такава. Почти тройно по-скъпа е. Но ако си заслужава, защо не? Инвестицията ще се върне бързо, при нас водата е 7 евро кубика...
Всякакъв споделен опит ще ми е от полза. Благодаря ви предварително.

trex700e:
При мен около 4 пъти повече вода е отходната от осмозната! С допълнителна помпа съм, с тази система:
http://spectrapure.com/RO-RODI/RODI-SYSTEMS/6-Stage-Chloramine-Removal-RO-DI-System-w-SilicaBuster-MaxCap-DI

Kal1980:
Ей, вече бях изгубил надежда. Мислех си, че ваканцията свърши, а още никой не отговаря.
Значи правилно са писали производителите. 3 до 4 пъти повече. Сега се спрях на друг модел - Aquamedic premium line 300. Уж с по-добър коефициент. А тази помпа помага ли нещо всъщност? По-бързо ли става?
И благодаря за отговора.

SDB:
помпата е за да поддържа постоянно налягане към мембраната
и по този начин намалява изхвърляната вода (съотношението осмозна към изхвърлена вода зависи от температурата на водата,
НАЛЯГАНЕТО и др.)

trex700e:
Аз понеже живея в едно софийско село с много съмнителен водопровод и липса на налягане , особено Събота и Неделя, като си дойдат по вилите, за това ми беше с помпа-да поддържа налягане, както е отбелязал колегата горе. Косвено помага и за по-малък разход,да. Не, че не брах други ядове заради разминаване във водопроводните стандарти на щатите и Европа , но това е друга тема. За мен има значение и това как се работи с осмозата. Например, ако я пускаш често но по малко, филтри, мембрани заминават по-бързо , отколкото ако я пускаш по-рядко,но преработиш повече вода, която да складираш някъде.

А ако си купуваш отделно предфилтри, мембрани и чаркове няма ли да излезе по-евтино...казвам го, защото много от колегите така процедират-аз съм с две леви ръце , иначе и аз бих пробвал. To и за това, което планираш , определено няма да минеш с тези евтинките осмози за акваристика с капсуловани филтри. Ако решиш да взимаш и не си DIY фен се довери на спектрапюр.

Иначе до къде си докарал проекта? Готов сет ли ще взимаш или ще ти правят аквариума ?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия