Соленоводна акваристика > Вашите соленоводни аквариуми

Профилът на SRibarov

(1/10) > >>

sribarov:
Здравейте на всички,
От известно време имам регистрация във форума, но до сега не бях пускал никакви мнения, може би и поради липса на такива  :).
Аз съм изключително начинаещ в акваристиката. Като дете много исках да имам аквариум, но баща ми така и не се съгласи да ми вземе каквото и да е в тази насока. Единствения ми експеримент беше с един три литров буркан, в който около 2 седмици отглеждах някакви рибки, които бях уловил в един поток. Две седмици, защото толкова оцеляха. Може би това беше и причината, поради която приех идеята на моя 4,5 годишен син, който заяви, че иска за коледа да получи от "Дядо Коледа" рибката "Немо". Може би доста прибързано, без да знам какво точно ме очаква, му казах, че ще направим всичко възможно по въпроса. След кратко проучване за цените на готовите окомплектовани аквариуми установих, че повечето все нещо не им достига, или ако са добре окомплектовани, то обикновено са и доста скъпи. Освен това и мястото, на което исках да позиционирам аквариума беше неподходящо за правоъгълен аквариум, понеже максимумът, който можеше да се събере беше 75 литров. Доколкото бях попрочел минимумът, от който си струва да започнеш с морски аквариум е 150 литра. Това предопредели, че трябва да си го проектирам, не без чужда помощ и консултация, сам.
И така, започнах с проектирането. Реших за по-сигурно да направя метална рамка от тънък винкел, като основата да е от Т профил с дълго перо, като от външна страна е разпробито и се захваща с винтове за плота на шкафа, което да играе укрепваща роля за самия плот. Подсилване с оребряване предвидих и от долната страна на плота, като отзад в средата има и метален крак, който слиза до земята. Въпросната рамка поръчах на един познат, който се занимава с нестандартни метални конструкции и той я изработи доста старателно, като я боядиса с прахов грунд и черна прахова боя. Ето как изглеждаше всичко след този етап:

foreigner:
Има ли продължение?На мен определено ми стана интересно  :clapping:

Divane:
и аз чакам продължението,ама.. :dontknow:

sribarov:
След това започна една дълга сага с остъкляването на тази рамка. Първо стъкларят (няма да му кажа името) дойде да вземе мерки. След това каза, че ще поръча стъклата в работилницата и ще изпрати едно друго момче да ги залепи. До тук добре. След 1 седмица дойдоха заедно да донесат стъклата и да започнат лепенето, но се оказа, че са изрязали дъното огледално (формата е несиметрична, както си личи и от снимката). След още няколко дни дойде само момчето, с ново дъно, само че се оказа, че мерките са взети прекалено плътно и трябва да го вземе, за да го намали с още 3 мм по фронта. След още няколко дни - дъното е залепено, но страниците се оказват прекалено високи. Взимат ги за преработка. След следващите няколко дни - двете задни вертикални стъкла са залепени, но предните пак са прекалено широки и ги отнасят за нова преработка. Изминават още няколко дни и две от челните стъкла са залепени, но последното този път идва късо. Следва още една седмица чакане, след което се получава следното:

sribarov:
Докато течеше цялото това мотане, аз правех проучване относно необходимото осветление.
След кратко мотане по разни магазини и колебания стигнах до извода, че трябва да бъде с Т5 НО лампи, но не знаех от къде да ги взема. В интернет открих една фирма в студентски град, която се занимава с осветление, но там ми казаха, че могат да ми продадат лампи и фасонки само на кашони, освен това нямали специализираните за рифови аквариуми модели, но ми дадоха телефона на Стас, но когото много благодаря, че ме свърза с Виолета. Именно благодарение на тях успях да конкретизирам и реализирам проекта за осветителното тяло, което реших (с риск да се повторя, с тяхна помощ) да бъде реализирано с 3 Aquastar и 3 Coralstar лампи по 24W с рефлектори и три двойни баласта, които се управляват от три електронни таймера, за да може да се имитира изгрев и залез. Понеже всичко това е разположено в относително малко пространство трябваше да предвидя и вентилация и отвори за обслужване и хранене. Трябваше да предвидя и нощно осветление, за което също трябваше да се сложи таймер. Направих си следната рамкова скица:
 kapak.jpg (13.18 kB. 459x387 - видян 1391 пъти.)
Синьото е отделението на основното осветително тяло, под което реших да сложа от най-тънкото 2мм стъкло, за да защитава лампите от влагата. Тъмно кафявото са вертикалните плоскости, които оформят тялото на капака, а светло кафявото са запушените от долна страна зони. Едната служи за поместване на електроника, а другата за поставяне на автоматична хранилка. Белите сектори са отворите от които има достъп до водата.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия