Други > Фотография

Настройки на фотоапарата

<< < (2/2)

rhyan:
Камерата е само на месец, а цената и за БГ едва ли ще е под 1400лв. При положение, че това е апарат в класа на микро 4/3 (Олимпус ПЕН), едва ли скоро ще видим снимки от съфорумец с тази камера, предвид, че е с фиксирана, а не сменяема оптика.

Що се отнася до шума - вече не вярвам на семпли в нета докато не видя лично.

sth:
Внимателно прочетох статията за фотографията - аз лично не снимам професионално и за мен е важно какви са скоростите, под които не бива да се слиза, за различните риби, за да не се размазват. Примерно - неподвижна, бавно плуваща и бързо плуваща ( данио ).

За другото ясно - максимално светлосилен макро обектив и подходящо осветление на принципа на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече!". Ако може светлината да е от няколко подходящо разположени източника със съответното разсейване - най-добре.

Boby_:
Всъщност не скоростта на затвора е определяща, а тази на фокуса. Всяка скорост над 1/200 сек. ще ти даде достатъчно рязък образ, стига да има достатъчно светлина за нормална експозиция. При 1/100 - 1/150 резултатите са прилични за сравнително статични обекти, а под тези скорости всяко мръдване било на рибата, било на апарата ще даде неприятно размазване.
При бързодвижещи се дребни риби (като данио например) е много трудно да фокусираш гадинката. Трябва да работиш с много затворена бленда, за да имаш по-голяма дълбочина на рязкост, но тогава пък трябва да правиш компромис със скоростта и/или да имаш много силно осветление. Общо взето трябва да намериш баланса, който ти дава най-добри резултати в конкретните условия, при които снимаш - трудно може да се даде универсална рецепта.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия