Автор Тема: Обсъждане на снимки  (Прочетено 69075 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен ogogogo

• Активен потребител
  • Публикации: 716
  • Нас. място: софия
  • Огнян Пеев
Отг: Обсъждане на снимки
« Отговор #60 : вторник, 05 март 2013 г., 21:18 ч. »
Боби,всеки има свое виждане и това е хубаво .
Има си много случаи когато шумът и мене ме нервира.
Но за съжаление няма пари за среден формат.
Аз например мечтая за 645d pentax но-http://www.bhphotovideo.com/c/product/739072-REG/Pentax_17971_645D_Digital_SLR_Camera.html  :grin:
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #61 : вторник, 05 март 2013 г., 21:36 ч. »
Оги, аз затова говоря само от свое име. Избягвам да казвам "шумът е лош", казвам само "на мен не ми харесва". :)
А Пентаксът е хубав. :) Ама и цената му е не е никак зле. Аз засега на новите фулфрейм Никони съм хвърлил око и по-специално на D600 - малко по-приемлив e като цена, но засега изчаквам. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
« Отговор #62 : вторник, 05 март 2013 г., 22:32 ч. »
Аз да ви кажа, че съм съгласен и с двама ви :) Всяко едно нещо си идва на съответната цена, както и не всеки инструмент е удобен да се свърши всяка работа. То вярно, че винт се вади и с чук и с отвертка, ама...някак не е нужно да го насилваме нали ;)

Варианти много - Лайка например имат едно чудо Лайка М монохроматик, което чудо е на около година и снима само и единствено в черно-бяло. Идеята е, че чрез премахване на Байер матрицата ще има по-точно и по-остро изображение дори при по-високо исо. На практика обаче - да, това е така, но разликата е пренебрежително малка. Все пак за хора, които разполагат с 10к USD и ги радва черно-бял стрийт фотография е перфектния инструмент...

Пентакса е чудесна камера, проблема е, че няма нови стъкла за него и трябва да се ползват повечето стари от аналоговия 645. А и е кроп среден формат ;)

Лайка също имат среден формат камера (май беше L2), за Хаселблад няма какво да си говорим, а какво остава за цифров гръб Лийф примерно. Да, тези неща имат резолюция, но не винаги имат достатъчно скорост.  За разлика от лайка формат (36х24мм) филм, средния формат имат 2 вида затвори - фокален и (leaf) не знам на български как е това. Фокалния е ОГРОМЕН в сравнение с лайка формата, и от там по-бавен, синхронизира със светкавици на мнооого ниски скорости от порядъка на под 1/100, че дори някои са с максимална синхронна скорост 1/30. За да се обере вибрацията от този затвор, тъй като няма стабилизирани обективи...си трябва читав статив... Другия вид затвор се намира вътре в обектива, което оскъпява обективите, но на практика няма ограничение в синхронната скорост... Определено обаче такъв толуп да гониш риби си е ...миии скъпо както и да го погледнеш.

АПС-Ц сензорите дават повече дълбочина и по-голямо увеличение при макро снимки от колкото фулфрейма и от тази гледна точка са предпочитани от спортни журналисти и уайлдлайф фотографи. С новите сензори и технологии - нивото на шум пада драстично, резолюциите се покачват. Аз обмислям варианта за новия Д7100, който е без АА филтър, а и имам кропски стъкла. За аналогични обективи фулфрейм цената е по 4 :D и тъй като не си вадя парите от тази работа ще се въздържа от инвестиция във фулфрейм, колкото и да ми се иска.

В крайна сметка обаче както и да го въртиш и сучеш винаги опираш до светлината, наличието и качеството и. Когато е достатъчно светлината, и най-кофти камера ще извади прилична снимка. За мен също шума е убиец, но не при всички положения - по-добре кадър с шум и вечен момент, от колкото идеално качество и нищо...
Моите снимки са правени от ръка в зоологическата в Лондон с обектив със стабилизация. Вероятно рибите са привикнали към външно присъствие, а и самите помещения бяха много тъмни, а аквариумите осветени, колкото е нужно, та може и да не са ме видели...
Шума убива детайла и аз съм ЗА снимането със светкавици, когато може. Но когато нямаш избор винаги можеш да се заиграеш с исото.

За компактните камери обаче няма много варианти - или постоянно осветление, или оптичен слейв по импулс, което си е мъка... По-високия клас компактни имат хот-шу, ама като ще се дават пари за такова нещо - по-добре лоу енд дслр с един приличен обектив...

Давайте сега снимки да обсъждаме, че с тия писания скука... на мен ми се иска аквазавъра да издаде малко тайни ;)

Между другото каква съм я замислил аз, само да си намеря подходящ буркан с винт :D

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #63 : петък, 12 април 2013 г., 17:06 ч. »
Казвайте  какво мога да подобрявам

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
« Отговор #64 : вторник, 17 декември 2013 г., 12:18 ч. »
Техническата страна не мога да коментирам, но аз лично бих изчакал момент рибите да се вдигнат нагоре (ако трябва, с почукване по стъклото  :D).  Винаги са ме кефели скейпове с "летящи в небето" риби !

Неактивен banderas738

• Активен потребител
  • Публикации: 38
  • Нас. място: с.Асеновец
« Отговор #65 : сряда, 18 декември 2013 г., 16:23 ч. »
Здравейте колеги реших да кача две снимки снимани с техниката която имам никога не се получават хубави снимки ако може да ми дадете съвет дали бъркам аз или са толкова възможностите на техниката ми благодаря ви предварително.Първата снимка е правена със фотоапарат vivaicam 8340.А втората снимка е правена със
телефон Alcatel One Touch Idol.Имам и камера но със нея не съм качвал снимки защото стават още по лоши камерата е Samsung SMX-F30SP.Моля зя вашите съвети и предложения благодаря ви.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #66 : сряда, 18 декември 2013 г., 16:48 ч. »
Здравей, снимките ти не са толкова зле, предвид снимачната техника.
Първата е правена от компактен фотоапарат от марка, която чувам за пръв път. Това, че не съм ги чувал може да значи 2 неща - или са неубедителни и не са се наложили на пазара, или са някаква супер яка марка само за ценители и малцина щастливци могат да си я позволят. Много по-вероятно е да попадаме в първия случай.
Втората снимка е правена с телефон, за нея няма какво да казвам повече.
Ти каза на едно място, че с телефона снимките стават по-добре. И да и не. Снимката с телефона ти има по-наситени цветове и по-удачен баланс на бялото, но е доста по-шумна. Снимката с апарата може да я докараш по-добре. На първо място, светлите ти зони са прегорени, за да го избегнеш намали времето на експонация. След като свалиш снимките на компютър ги препипай леко с някакъв софтуер тип Фотошоп (можеш да пробваш и безплатният GIMP), по твоята снимка определено има кокво да се пипне.
Така или иначе за наистина добри снимки трябва някакъв по-сериозен хардуер.
Поздрави!

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #67 : сряда, 18 декември 2013 г., 16:57 ч. »
А за снимката на dafil, без ЕXIF информация е и съответно е доста трудно да се дават съвети какво да променяш като настройки.

Неактивен Борис

• Потребител
  • Публикации: 1 151
  • Нас. място: Враца, България
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
« Отговор #68 : сряда, 18 декември 2013 г., 17:37 ч. »
Гергане, втората снимка много ми харесва въпреки, че е снимана с телефон.  :drinks:

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #69 : сряда, 18 декември 2013 г., 17:44 ч. »
И аз мисля, че е добра. Достатъчно добра за да оценим красотата на аквариума.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #70 : сряда, 18 декември 2013 г., 18:08 ч. »
Да, колегите са ти казали вече - с тази техника снимките са си екстра, особено тази с телефона. Трудно може да очакваш повече от него.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен banderas738

• Активен потребител
  • Публикации: 38
  • Нас. място: с.Асеновец
« Отговор #71 : сряда, 18 декември 2013 г., 19:46 ч. »
Извинявам се ако не пиша на правилното място може ли да ми предложите някой модел апарат или кое да гледам при избора на апарат благодаря ви предварително.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Станислав Пац
« Отговор #72 : сряда, 18 декември 2013 г., 23:10 ч. »
На толкова общо поставен въпрос е трудно да се даде някакъв конкретен отговор. Хубаво е да кажеш някакъв примерен бюджет. Мога да ти препоръчам фотоапарат и за 500 и за 5000 лв. Аз наскоро след няколкодневно задълбочено четене и ориентировъчен бюджет от около 1000 лв, избрах Nikon D5200. Настаро можеш да намериш читави оферти за около 500-600лв. През цялото време говоря за огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR).
Ако не познаваш видовете фотоапарати, можеш да прочетеш тази статия като начало: http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=TRAINING&request=read&id=26

Неактивен yavor_dz

• Активен потребител
  • Публикации: 63
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #73 : четвъртък, 02 януари 2014 г., 21:54 ч. »
Ще радвам на малко градивна критика. Снимката е от компактен апарат, скорост 1/100, f4, ISO 1000.

Неактивен zozo0o1991

• Активен потребител
  • Публикации: 275
« Отговор #74 : петък, 06 октомври 2017 г., 23:31 ч. »
Това е моят Juwel Vision 260. Надявам се след месец да го напълня с Малавите, това е просто пробна снимка на готовият аквариум все още без животец  ;) Снимам с Nikon D7100 обектив Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.