Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи
Да разбием няколко мита в акваристиката
Boby_:
Хубава статия. Канех се да пиша подобна и все още имам намерение да го направя, като се видя с малко свободно време, защото има още много митове в акваристиката, които плачат за развенчаване. :)
borislav:
Не знам колко е авторитетен авторът на статията,но по три от пунктовете не съм съвсем съгласен с него.Първо: много от цихлидите(например дискусите и скалариите)въобще няма да достигнат максималния си размер,ако не се отглеждат в достатъчно голям аквариум,а разликата е фрапираща-до 50% от размера.Второ: има голяма разлика в аквариуми без "чистачи"(САЕ,боции,анциструси,ампуларии...) за аквариуми, в които има интензивно хранене и условия за развитие на водорасли.Кой ще изяжда разпрашената,неизядена и попадналата между растенията храна,а нишковидните и другите водорасли,кой ще ги яде?И трето:много по-добре е смяната да е по-често и на по-малки порции отколкото на една голяма.Почти всички риби не обичат резките смени на водата,разбирайте различна температура,Ph,твърдост,електропроводимост...,да не говорим и за съдържанието на хлор,който неминуемо го има във водата и колкото повече сменяш повече вкарваш наведнъж.
Boby_:
borislav, аз пък с теб не съм съгласен по две от трите ти забележки.
По номер две: в един добре работещ аквариум нишковидни няма. Със зелените водорасли никой чистач не може да се справи. Остатъците от храната не са проблем, ако не се прекалява с храненето.
По номер три: почти всички риби, които гледам за последните десет години с изключение на някои по-деликатни танганийци реагират доста добре на ежеседмична смяна на около 35-40% смяна на водата. Болести за последните пет години - никакви. Редовно след такава смяна на водата идва хвърляне на хайвер. Трофеусите ми булу-пойнт в момента са по-големи и по-добре оцветени от всички други от своя вид, които съм виждал. Повече от това какво - остава само да си кажат рибите дали им пречи или не.
По точка едно пък забележката ти според мен не касае същината на въпроса, а именно, че не е добре рибите да се гледат в по-малък аквариум, отколкото им е нужен.
borislav:
А, ако не е добре балансиран аквариума или пък храниш по 7 пъти на ден, какво ще правиш без помощта на "чистачите" или ще сифонираш след всяко ядене?То може и без автоматичен нагревател,ама...Относно смяната на водата ще те попитам просто, как е по-добре според теб:през ден по 15- 20%(както е при мен) или един път седмично наведнъж 60-80%?А това ,че рибите ти хвърлят хайвер е потвърждение ,че усещат промяната и са в стрес.Рибите хвърлят хайвер при рязка смяна на параметрите на водата понижение на Ph и твърдостта от валящите проливни дъждовете в природата и стрес, и е естествена реакция да продължат рода.Както и при хората-често жените абортират като стресова реакция.
ogogogo:
Не съм чул и видял някой да сменя по 80% вода седмично. :eyes:
Ти ако го правиш май те кефи да рестартираш. :crazy:
Аз сменям по около 20-30% на седмица и нямам проблеми,нито
с органиката нито с водораслите.Нямам и нито един "чистач".
Навигация
Преминаване към пълната версия