Соленоводна акваристика > Химия и физика

Макро, микро елементи и тн.

(1/5) > >>

NikolaV:
Вече ми е време да почна да добавям някакви микро/макро елелементи във водата. Вече имам няколко малки коралчета в аквариума.
За калции, магнезии и алкалност съм се насочил към това: http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/index.php. По-натам ако се наложи ще мисля за калциев реактор.
За останалите съм се насочил към JBL Trace Marine 1, 2 и 3. Не за друго, но просто ми попаднаха първи пред очите, а и като че ли ги има на всякъде. Има ли всичко в тях, което ще ми е необходимо или ще трябва да мисля за още нещо допълнително.
Какво ползвате вие и имате ли други според вас по-добри предложения?

Също така как ги добавяте? Четете и спазвате дословно инструкцийте или се съобразявате с това колко е пълен с корали и тн. аквариума. Тук се сещам за един малко по-страничен въпрос. Освен с тестове, които хем не знам до клко ще може да им се разчита, хем янма да ги правя често има ли някакви други видими белези, по които познавате, че нещо липсва или пък е предозирано?

Rama:
Чрез добавките, ще поддържаш високо ниво на микроелементи, което ще ти спомага за отличната форма на обитателите, като само така можеш да да видиш истинската им красота. Съобразявай се с инструкцията на препарата, като имаш в предвид количеството безгръбначни, които са основния консуматор. Също така новопоставения активен въглен, понякога е толкова ефикасен, че заедно с токсините поема иполезните съставки, които трябва да бъдат възтановени.
За ефекта от JBL Trace Marine 1, 2 и 3 можеш да съдиш по коралите в зоопарка. Зацелта първо трябва да отворят сектора  :grin:.
Когато, всичко "цъфти" в един аквариум, ракообразните често линеят, а рибите са цветни и играят е един добър показател за качествата на водата, а тестовете могат да се ползват като "напътствия"

RAKIM:
А ако има предозиране избиват ли алги и тн..както в растителен? :)

Rama:
Появата на алгите най-често е свързана с други фактори. Предполагам, обаче, че микро елементите влияят положително и на тях.
 Всъщност най-обраслите аквариуми, които съм виждал са "поддържани" без добавки  :grin:.
Потърпевшите от предозиране са тези, които страдат и от недостига им. Особено високите нива на калций и магнезий носят вреда и върху техниката, създавайки неразтворими плаки около ротори, статори и вентури-дюзи. Тези повреди понякога са непоправими.
Като цяло съм забелязал, че обитателите по-лесно преживяват излишък от колкото, липса. Не съм експериментирал продължително време да държа свръх високи нива, за да видя какво ще се случи  :scare2:.

NikolaV:
Аз го видях на откриването всъщност :)
Да разбирам ли от това, че тези трите бутилки са ми достатъчни и друго не ми трябва? Освен калции и магнезии де.
Планктон под някаква форма например?--- Цитат от: Rama на събота, 06 ноември 2010 г., 10:50 ч. ---
..Когато, всичко "цъфти" в един аквариум, ракообразните често линеят, а рибите са цветни и играят е един добър показател за качествата на водата...

--- Край на цитата ---


Това не го разбрах за ракообразните. Какво имаш в предвид под линеят?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия