Автор Тема: Проблем с растенията след лечение с Нистатин.  (Прочетено 10226 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
  • Публикации: 29
  • Нас. място: гр. Бургас
Проблем с растенията след лечение с Нистатин.
« : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 00:57 ч. »
Здравейте на всички!  :)
След лечение с Нистатин голяма част от растенията ми видимо започнаха да вехнат. 1ва беше Егерията, която след смяна на част от водата започна да пуска нови листенца. Откъснах свежите разклонения и ги засадих наново. След това забелязах, че и Лимнофилата ми нещо не я бива. Тя започна да червенее и в последствие избиха нови издънки почти от върховете на основните стебла. Проблемът е, че някак "етажчетата" растат прекално на рядко и самото растение изглежда постно. Сагитарията ми започна да загнива без да вади нови листа, Валиснерията да клюмва. Общо взето положението не е розово. Единствено Криптокорините и Анубиасът се задържаха видимо с добър външен вид. Преди малко смених 15 л. вода, добавих Aqua Safe + Fishtamin и 2 капсули Бактозим.

Аквариумът е 84 л, осветлението 2х18 W Акварел. Температурата 25 градуса. Грундът се състои от ситни камъчета 2-3 мм., като дебелина отпред около 2 см, а най-отзад 3-4. В него гледам рейнбол рибки + 2 анциструса. Стартиран на 16.10.2008

Умувам над това дали да съсредоточа вниманието си върху някакви торове за подобряване състоянието на растенията или да пробвам СО2 системата с мая и захар (трябва сама да я майсторя .. трудно за постигане)?

Ще бъда благодарна за всеки съвет!  :bow:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Проблем с растенията след лечение с Нистатин.
« Отговор #1 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 08:49 ч. »
Аз не разбирам много от растения (даже никак), но ми се струва, че си направила грешна оценка на ситуацията.
Аквариумът е нов, не е ясно дали растенията са се адаптирали все още. Изобщо не е сигурно, че точно Нистатин е предизвикал проблема.
За да "работи" един аквариум, трябват време и търпение, химиите не са решение на проблемите според мен. Нужни са 4-6 седмици, за да се формира азотен цикъл например. Сигурна ли си, че растенията ти имат всички необходими микроелементи? Светлината дали е адекватна?
Нямам готов отговор за теб - не разбирам от растения, както вече казах по-горе. Но все пак ми се струва, че ти трябва по-търпелив подход. :up:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен nina

• Активен потребител
« Отговор #2 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 09:13 ч. »
Ако успееш да овладееш положението с растенията, в което изобщо не съмнявам, защото си мисля, че не е чак толкова сериозна ситуацията, обещавам да ти обясня възможно най-елементарния начин за сглобяване на бутилка от кока кола за СО2.  :highfive:

Неактивен iek

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #3 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 09:52 ч. »
Разстоянията между отделните "етажчета" на лимнофилата са показател за силата на осветлението, валиснерията и сагитарията разчитат повече на кореновата ситема за изхранване, така че трябва да мине време последната да се възстанови след пресаждането. Общо взето не очаквай бурно развитие на растенията в началния период, особено ако не са стеблени. С добавяне на СО2, дори и без увеличаване на сегашното ти осветление, очаквай неколкократно по-бързо развитие на нещата. Търпение и опит са необходими за създаване на красив растителен аквариум.

Неактивен ata_nas

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #4 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 10:47 ч. »
Изпитвам искрено любопитство как си успяла да "пречукаш" Егерията!?
Аз лично имах голени проблеми с този плевел - обсебва всичко покрай себе си! Имах усещане, че ще напълни целият ми аквариум.
Решението бе крайна мярка, но удачна - просто я разкарах от аквариума си.

Неактивен zambo

• Активен потребител
  • Публикации: 219
  • Нас. място: Плевен
  • Анатоли Тодоров
« Отговор #5 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 10:57 ч. »
Изпитвам искрено любопитство как си успяла да "пречукаш" Егерията!?
Аз лично имах голени проблеми с този плевел - обсебва всичко покрай себе си! Имах усещане, че ще напълни целият ми аквариум.
Решението бе крайна мярка, но удачна - просто я разкарах от аквариума си.

При мен всичката , която беше на сянка сдаде багажа . Останаха само тези стръкчета , които директно се осветяваха .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. RED CHERRY + Cambarellus montezumae  
42 л. Cambarellus montezumae

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
« Отговор #6 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 11:01 ч. »
Благодаря за отговорите!  :)

Знам, че не успях да  изчакам месец, за да протече азотния цикъл, но просто бързо се стекоха обстоятелствата покрай вноса на рибите, а нямаше при кого да останат 3 седмици и то в стабилизиран аквариум.
Относно растенията, макар и сравнително скоро пренесени, видимо се развиваха преди да настъпи лечението на рибките. Съвсем реално през 3-4 дена Егерията и Лимнофилата показваха по нещо ново, затова си позволих предположението - антибиотикът е причинителят.
Обещавам да бъда по-търпелива!  :)

nina, ще се възползвам, така да знаеш!  :clapping:

ata_nas, аз два пъти успявам вече  :crazy: Първият път я къснах 24 часа в калиев перманганат  :fool: , а вторият - Нистатин.  :sadnew:

Неактивен ata_nas

• Регистриран потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #7 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 11:08 ч. »
Трябвало е да ви питам, ама...
За мен си остава плевел и това е - т.е. нежелано растение в моят аквариум!

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #8 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 11:15 ч. »
Това е едно от добрите бързорастящи растения за старт на нов аквариум. Превзема всичко и расте с минути. В случая е нужно малко време за да се развият процесите в аквариума.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен iek

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #9 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 15:07 ч. »
Нистатина не спада към групата на анибиотиците, той е противогъбично средство.

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
« Отговор #10 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 15:27 ч. »
Нистатина не спада към групата на анибиотиците, той е противогъбично средство.

Не искам да противореча, но ...

"Нистатин е противогъбичен антибиотик, който в лечебни концентрации ..." цитат взет назаем от сайта на Актавис.

В моя аквариум Егерията ми е нужна най-вече, поради факта, че е в списъка на австралийските биотопни растения. Не мога да се откажа от него, а и на този етап не ми е създало проблеми със свръх растеж, дори когато във водата нямаше медикаменти. То естествено си зависи и от условията в аквариума - при мен слабото осветление и липсата на СО2 система си казват думата.

Намира ми се в наличност Sera Flore Plus .. дали да не го пробвам при Лимнофилата, Валиснерията и Сагитарията?  ???

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #11 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 22:00 ч. »
Моя опит с водната чума(Егерията)е следния.Много добро растение за начало и супер биотопно растение за Австралииско-Нова Гвинея аквариум.Но:никога не знаеш кога ще се скапе изведнъж.Слагал съм медикаменти в аквариумите си и винаги първо на Егерията се е отразявало.Не държи на интервенция с лекарства.Така че не се учудвам че колежката има ядове.

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
« Отговор #12 : петък, 21 ноември 2008 г., 12:14 ч. »
Здравейте отново!  :)

През последните дни обмислям поставянето на още една 18W пура. Обаче с нея осветлението от слабо ще се превърне в силно. Въпросът ми е дали това ще създаде някакви странични проблеми на растенията и рибите (Ириатерина Вернери и Псевдомугил Гертруди)?
Лимнофилата вървеше идеално, макар че долната й част беше яко изгнила, дори беше започнала да пуска разклонения отдолу. Преди 2 дни отчупих новите и вече пораснали части и ги засадих наново. Такива корени не бях виждала досега, поне 10 см. бяха, дано да се захване пак така здраво. Егерията расте, но вяло и някак не наедрява, а по-скоро дърпа на височина. Сагитарията започна да пуска нови листа, но част от старите прогресивно вехнат.

Благодаря за отговорите предварително!  :)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #13 : петък, 21 ноември 2008 г., 13:07 ч. »
Можеш да добавиш още 18 вата. Смятам, че няма да се засили толкова много осветлението. Но, имай предвид, че аквариума ти е сравнително нов и има риск да се заредиш с водорасли. Затова ти предлагам да си купиш и един таймер, който да отговаря само за новата лампа. Засега можеш да я пускаш само за около 3 часа дневно. По нататък ще увеличаваш с по един час на месец.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен AngelEyes

• Активен потребител
« Отговор #14 : петък, 21 ноември 2008 г., 13:17 ч. »
Точно този тип зеленина имах предвид под "странични проблеми". Идеята е добра, тя и без това новата пура няма да е свързана с останалите и най-вероятно аз ще играя ролята на таймера.  :grin: Има ли значение по кое време на деня ще е силно осветлението? И какъв модел е за предпочитане - отново Акварел или този път да взема ГроЛукс .. може пък и някаква друга разновидност?  :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.