Соленоводна акваристика > Химия и физика

ZeoVit - в търсене на истината.

(1/8) > >>

Rama:
Reef Tank ZeoVit

Всеки соленоводен акварист би желал нещо подобно в своя аквариум. :up:

Моята молба е всеки, който има информация или познания в тази област, да се включи в темата и да внесе допълнителни разяснения за тази, нова за нас материя. :)

Нека започнем с това, че тази система е все още непозната у нас, или поне не съм чувал някой да поддържа риф чрез нея. Причините за това могат да бъдат няколко:

*1 - сравнително високата цена на продуктите
*2 - наличен опит с отглеждането на твърди корали
*3 - страх от неизвестното и съмненията, които събуждат неуспешните опити в тази насока.

Сред любителите-акваристи тази система се появява през 2005 г като Prodibio предлага широка гама продукти, необходими за използването и. Това са бактериални и аминокиселинни комплекси, които се добавят на всеки 14 дни в определени дози.
ZeoVit е разработена от Томас Пол като идеята е чрез добавяне на бактерии да се намали до минимум остатъците от хранителни вещества в аквариума, като се имитират естествени параметри на морската вода, чрез намаляване на нивата на нитрати и фосвати, като се запазват основните параметри на калций и магнезий. Основно може да бъде разделена на два етапа:

1 етап - премахване на основните хранителни вещества и токсини

2 етап - подсилване разтежа и оцветяването на коралите чрез допълнителните добавки Zeovit

Ефектът от добре работещата система води до изкючително ниски нива на нитрати и фосвати, които не се улавят от тестовете, ползвани от любителя-акварист.
За да започнеш прилагането е необходимо освен добавките, да се снабдиш и с реактор, подобен на калциевия, който да се намира в съмпа. Преди да постъпи в дисплея е задължително ползването на активен въглен, който се сменя на всеки 30 дни.
Според някои автори в ZeoVit реактора се поставят смес от различни зеолити (някои ползват еднообразен), които имат способността да намаляват токсините във водата, тъй като тези порести скали осигуряват убежище на бактериите, премахващи амоняка и разграждането на органичните вещества до йони. Зеолита се подменя на всеки 6/8 седмици, като вероятно за това време се изчерпва ресурса му.
Според акваристи, опитали се да използват различни от предлаганите със системата зеолити, ефекта се губи.

reacteur zeolithe automatisé

Rama:
Желаещият да въведе системата Зеовит, трябва да изпълни следните условия:

*аквариума трябва да бъде добре осветен
*да бъде осигурен добър скимер и зеовит реактор
*на края на системата - преди възвратната помпа е добре да се инсталира карбонов      филтър, като за целта се използва активен въглен на Зеовит, който се сменя на всеки 30 дни
*отстраняват се водорасловия филтър, ув лампи, озон-генератори, нитратредуктор, фосфатни реактори/смоли и всякакви други приспособления с абсорбенти

С цел ефективното използване на Зеовит, трябва да се стартира с възможно най-близки параметри на водата до естествени нива. А именно:

dKh:06.05-07.05
калций: 410-430 мг,
магнезий: 1250-1300 мг
Соленост: 33-35 PPT
калий (K+): 380-400 мг

За това е много важно с каква сол ще се ползва - важно е да дава ниска алкалност, високо ниво на калий (К+) и добри нива на калций.
Ето кратко описание на някои от добавките, с които работи системата:

ZeoStart - е комлекс въглеводородни съединения, с леко кисела миризма, вероятно съдържащ смес от захари и органични киселини. Този препарат помага при възпроизвеждането на бактерии, хранещи се с нитрати и фосфати. Зеостарт работи в комбинация със Zeobak, а той се свързва със зеолита в реактора.

Zeobak - представлява култура от бактерии, склонни да колонизират зеолита, живите камъни и пясъчното дъно, като по този начин спомагат за намаляването на хранителните вещества. Добавя се всеки ден от началото, а с течение на времето, когато се стабилизира системата се намалява до еднократно или двукратно седмично.

Zeofood - представлява хранителен източник както за коралите, така и за бактериите, тъй като бактериалните култури в системата намаляват хранителните вещества и някои минерали, се налага захранването на коралите със зеофууд. Това е една от храните, използвани от Зеовит.
Ако се прекали с дозировка се наблюдава ефекта "кафява фаза", и дори поява на цианобактерии.

ААНС (аминокиселини) - добавката им предизвиква постоянно и пълно отваряне на кораловите полипи.

CV (Корал Витал) - употребява се паралелно с аминокиселините. Подсилва естествените оцветители, което подпомага и интензивния растеж на твърдите корали.

К-баланс - представлява калиеви йони в походяща коцентрация, тъй като процеса на постоянен обмен чрез зеолитите премахва прекалено много калий, който е необходимо да бъде добавян. Най-често се използва по необходимост, като се следят показанията на тестовете. Предозирането с калиеви йони води до така нареченото изгаряне на SPS-ите.

Калиев йодит - засилва синьото и лилавото оцветяване в системата.
При предозиране жълтите корали позеленяват, което означава, че трябва да се спре добавянето.

Желязо - повишава зеления и червения цвят в някои корали. Използва се много пестелива, защото предозирането води до нежелан растеж на водорасли.

Xtra - една много качествена добавка, при която се наблюдава ефект на максимално раздуване на кораловите полипи, както и фосфоресциращ нюанс. Дозировката и може да бъде увеличена до два пъти по време на фрагване, като многократно ускорява процеса на зарастване и намалява риска от загуби на фраговете.

Sponge power - основна храна за морски гъби, които на свои ред филтрират огромни количества вода и действат като естествен филтър. Въпреки това стимулира растежа и на аиптазиите.

Coral snow - използва се за отстраняване на жълтите багрила в аквариума, както и цианобактерии, като спомага избистрянето и неутрализиране на киселинни съединения във водата.

Zeozym - това е нов продукт, свързващ сес утайки и цианобактерии от пясъка и живите камъни, като се наблюдава интензивно отделяне на скимера.

Kratun:
Едно е ясно - имам материал за четене и дълбока кал за газене.
Благодарности за Марио! :drinks:

Canary:
Браво, Марио! Подобна тема щях аз да отворя, но е много добре, че си се сетил преди мен.
Аз планирам Зеовит за есента, тъй като през лятото се очертава три седмции ваканция и няма как да се захвана с това предизвикателство преди Септември. За момента не съм мнгоо в час, но скоро се надявам да наваксам.
Ще пусна един линк от форима на Зеовит с примерен аквариум на един австриец. Там е описано какво точно е добавено като техника и като консумативи. Всичко това с много снимки. Дори колегите с по-малки познаия по английски език ще се ориентират.
Поздрави!

http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=21340

Rama:
Както предложих в началото на темата, всеки който има някаква информация за този начин на поддръжка, ако има желание да сподели :ok:.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия