Аз ползвах AlguMin на Тetra. Течен. И да успокоя всички - действа. И да разочаровам всички - само в началото. Вероятно потиска някои водорасли, но не и брадата, рогата и всякакви подобни. Сега съм обрасал с брада. Корени, камъни, листа на бавнорастящи. Почти съм стигнал до рестарт. Пиша 'почти', защото за щастие други водорасли нямам, дори зелените точки по стъклото се броят на пръсти.
Единственото хубаво, което предлага АлгуМин-а е да те предпази в самото начало - при старт или рестарт. И то само веднъж-дваж. После - трябват силни и млади и най-вече голям обем раСтения. Аз повечко разчитах на алгицида и сбърках - вероятно нямах необходимия обем от раСтения. А както някой написа - като че ли пречи и на раСтенията да се развиват - вярно е! Спираш и става страшно. РаСтенията тръгват, водораслите също. Този алгицид не е за раСтителни аквариуми, според моето скромно мнение.
Хванеш ли брада, вадиш бръснача и почваш наред - елиминираш всичко което се вижда, после намаляваш светлината и торенето за да омаломощиш оново което не се вижда. Стремиш се да имаш максимално много на обем бързорастящи, а най-добре е да имаш друг аквариум (или добър приятел
), в който да гледаш растения и да имаш постоянно нови, млади фиданки. Хване ли някое листо брада - режеш. Ако трябва - махаш цялото раСтение и бодеш ново здраво и чисто. Сега пробвам именно тази мярка. Ще пиша някой ден какво пак съм сбъркал
Честно да си призная гледам и от положителната страна - брадата спря да расте и разраства и образува интересни мъхести повърхнини по корените. Подобни на онези топки дето ги продават.