Автор Тема: Някой ползвал ли е...  (Прочетено 4473 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен bat_stancho

• Активен потребител
  • Публикации: 42
  • Нас. място: Айтос
Някой ползвал ли е...
« : петък, 24 април 2009 г., 16:55 ч. »
Някой ползвал ли е на Prodac Fondo Vivo Fertilizzato (някякъв грунд)? Ако някой го е използвал молвя да ми пише!

Неактивен AGENTO

• Активен потребител
  • Публикации: 281
  • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
Отг: Някой ползвал ли е...
« Отговор #1 : петък, 24 април 2009 г., 17:27 ч. »
Не е грунд ,а подхранващ слой.Слага се под грунда и помага на растенията месец два.Аз сложих.когато стартирах аквариума си,но ми се струва,че отрицателните му страни при мен са повече от полужителните.Появиха се доста водорасли в началото и си мисля ,че виновникът беше той,или по-скоро аз,защото нямах адекватни на него светлина и СО2.

Неактивен bat_stancho

• Активен потребител
  • Публикации: 42
  • Нас. място: Айтос
« Отговор #2 : петък, 24 април 2009 г., 17:37 ч. »
На мен ми казаха, че това е грунда, а Prodac Humus Plus е подхранващия слой.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #3 : събота, 02 май 2009 г., 13:57 ч. »
Не се хвърляйте на такива неща. Ползвайте чист грунд за дъно и торене.
Това с добавките в грунда е твърде рисково и скъпо.

Неактивен Barabata

• Активен потребител
  • Публикации: 104
  • Нас. място: Варна
« Отговор #4 : събота, 02 май 2009 г., 19:55 ч. »
Най-евтиния вариант е обикновена пръст.
Дали ще е фирмен грунд или пръст тънкия момент е когато се вадят или пресаждат растенията.
Ако са с фини коренчета се изваждат колкото се може внимателно и ако започне да вади мътилка режеш/късаш корените и другото остава в грунда. Веднага просифонираш малко мястото и готово.
Ако е стеблено се къса/реже от нивото на грунда и се забравя за останалото - то ще си изгние.
Бавнорастящите с мощни корени са проблемни.
Ново растение боднато до пръста тръгва много бързо и без загуби. Дори и криптокорините максимум да хвърлят до 1 лист при пресаждане ( но те се вадят с поне малко корени иначе не е така).

Много дълго четох, че не се слагало пръст в аквариум и що торове съм купувал и що растения скапах ...
В природата си има пръст/тиня/глина по дъната и растенията си виреят добре. Просто там вдигнатото от дъното се отнася от течението на водата. Затова ако процедурата по засаждане е много внимателно и е съпроводена със сифониране всичко си е много добре.
Да не забравяме и честите смени на водата и малко добавки за растенията които не се изхранват предимно с корените според вида и количеството им в аквариума.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #5 : събота, 02 май 2009 г., 22:30 ч. »
Друже, недей така моля те!
Ти пръст слагал ли си под грунда?

А това гниене в грунда знаеш ли до какво води?

Хайде да не даваме такива съвети, особено на хора, които нямат богат опит.

Няма по-добро средство в борбата с водораслите от чистия грунд!
Няма по-лесен начин да предизвикаш бум на водорасли от пръст/органика/гниене в грунда.

Неактивен Barabata

• Активен потребител
  • Публикации: 104
  • Нас. място: Варна
« Отговор #6 : събота, 02 май 2009 г., 22:52 ч. »
Да.
Всичките ми аквариуми вече ги правя с пръст.
Това е и трябва да си остане въпрос на личен избор, а не на канони и правила.
Нали в крайна сметка се опитваме да пресъздадем късче природа ?

Аз вече съм свикнал с пръст и никой не може да ме разубеди. Не отричайте напълно този вариант. Съветвайте както намерите за добре, но не отричайте и другите варианти.

Цитат
Рестарт на 6 февруари ( 06.02.2009)

Още редя аквариума:

Вече е напълнен с вода - изгледи ( ляво, център, дясно):

На 28-ми Февруари (28.02.2009)

Към  06.03.2009 - изгледи ( ляво, център, дясно):

Какво да правя ... падам си по джунгли.

Точно с пръст - около половин сантиметър под грунда. Осветлението е 51 вата (2х18 вата гролукс и 765 и една 15 вата 765) , аквариума е полезни 45 литра, водния стълб е 27 см. Като торене за 1 месец да са отишли 2 таблетки на Дайна пет плант табс (на парченца) , 20-30 кристалчета Калиев Нитрат и десетина зрънца тензо желязо - количествата са адски малки и ги пускам с пинцети на порции през няколко дена.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #7 : събота, 02 май 2009 г., 23:06 ч. »
ОК, нека те послуша човека тогава.
Само един съвет от мен, ако не си твърдо убеден - махни спешно лампите 765. Доколкото знам такива няма триивични и спектърът на тези, които си сложил е силно орязан. Те светят, но растенията извличат минимална полза от тях. То затова са и супер евтини този вид лампи.

Нека Вили като се върне даде повече информация за това какво е триивична и нормална лампа.

Неактивен MeTogu

• Потребител
  • Публикации: 66
  • napusnal
« Отговор #8 : вторник, 05 май 2009 г., 22:39 ч. »
Като прочетох тази тема и се сетих,че един познат преди време беше направил такъв опит и освен малкото водорасли отначалото и мътната вода,беше останал доста доволен от резултата.Мисля скоро и аз да стартирам един такъв аквариум и ще покажа снимки и резултати,както ще споделя и мнение от резултата.
molq da mi iztriete profila

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #9 : вторник, 05 май 2009 г., 23:51 ч. »
Нека Вили като се върне даде повече информация за това какво е триивична и нормална лампа.

Не му е точно тук мястото, но ще дам един пример, надявам се да стане ясно.
Нормалните и триивичните луминесцентни лампи се различават по светлинен поток и коефициент (индекс) на цветопредаване. Например нормална (стандартна) лампа Philips 54 36 W има цветна температура 6200К, светлинен поток 2500 lm и индекс на цветопредаване Ra 65. Philips Master 865 (с триивичен луминофор) 36W е с цветна температура 6500К, светлинен поток 3250 lm и индекс Ra 85. Това означава, че за да се постигне определена осветеност, ако се използват триивични светлоизточници, могат да бъдат намалени осветителните тела като брой, следователно и инсталираната мощност, и разходите за ел. енергия. Това е много важно за големи обекти, съобразява се при проектиране на осветлението на сгради от икономически съображения и в съответствие с изискванията на европейските норми за осветление и енергийна ефективност. Очаква се обикновените луминесцентни лампи скоро да бъдат спрени от производство, така, както поетапно се спират лампите с нажежаема спирала.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.