Аквариуми > Градинско езерце

Въпроси и отговори

(1/5) > >>

Виолета:
Така...
Гледам един от най-новите ни раздели - няма си тема за въпроси на начинаещи. :)
Та поставям началото и с него и няколко въпроса. Надявам се хората с повечко опит да го споделят тук.

Най-после взехме и инсталирахме в градината езерце с обем около 300 литра. Напълнихме го и включихме старата езерна помпа. Обитатели не съм заселвала, но вчера видях едно самонастанено жабче. :) Не ми е ясно откъде се е взело, защото жабенцето е водно. Вярно, че до нас минава канал, но той отдавна пресъхна в тези жеги... както и да е. Жабчето ще си живее в езерцето, проблемът е, че са се навъдили и комарени ларви, които съвсем скоро ще станат хапещи. Та въпросът ми е - ако настаня няколко златни, за да ядат бъдещите комари, ще се спогодят ли с жабата или да не правя глупости? И изобщо как се справяте с комарената напаст?

lerby:

--- Цитат от: Виолета на сряда, 01 август 2012 г., 21:58 ч. ---
Та въпросът ми е - ако настаня няколко златни, за да ядат бъдещите комари, ще се спогодят ли с жабата или да не правя глупости? И изобщо как се справяте с комарената напаст?

--- Край на цитата ---

Здравей! При мен кометите и коите не прощават на ларвите. Комарите снасят най често по стените малко над водното ниво, като ги забележиш просто вдигни леко нивото и остави златните да се оправят с тях. Аз по принцип не го правя тъй като коите имат навика да се показват доста над водата. За съжаление обема ти е доста малък за кои, но за 2-3 златни е перфектно. Само че зимата ще трябва да ги прибереш поради малкият обем и опасноста от замръзване.
Относно жабчето и златните, ако златните са по-големи от жабчето не би трябвало да имаш проблем.

Виолета:
Благодаря! :)
Днес взех две златушки и ги пуснах при жабката. На големина са горе-долу колкото нея, а и стигнахме до извода, че жаби риби не ядат. :)
Доста са притеснени златните, като видят силует над водата - потъват на дъното. Това обаче е добре за тях, защото на двора имаме 2 големи и три малки котета. Надявам се да оцелеят рибоците, а през зимата, естествено, ще ги извадя. Само не знам къде ще ги дяна, аквариум за златни нямам. Ще му мисля обаче като наближи зимата.

DanyGod:
Вили, защо не вземеш да ни го покажеш това езерце  :giverose:

Виолета:
Още не е за показване, главно защото не ми остава време да оформя околното пространство. Днес обаче бяхме на язовир Огняново и домъкнахме блатни растения, на които се надявам условията да харесат. Съответно и доста го поразмътихме, та после "сменях" вода, т.е наливах с маркуча, докато преля езерцето и после още известно количество, така че да се поопресни водата. Рибоците са добре, щъкат нагоре-надолу, жабенцето пък си има другарче... въобще идилия.
Утре ще помоля семейния фотограф да го щракне, а вие ще обещаете да не сте прекалено критични. :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия