Аквариуми > Химия и физика

Подходяща ли е минералната вода от извора на Централна баня в София за аквариум?

(1/1)

drober:
Добър ден,
От година насам с жената имаме едно аквариумче - 96л и освен поддръжката, която уж си знам как се прави (в гимназията също съм гледал аквариумни рибки) сега (19,02,2019) си взех тестове за различните показатели, на които трябва да отговаря водата.
Тъй като се зареждаме с вода от халите, реших да я пробвам и нея с въпросните лакмус и се оказа, че освен твърдостта ѝ, всички други показатели, са и идеални. Обаче е изворна/минерална и има някакъв допълнителен химически състав. С малко ровене из нета попаднах на това:

Халите:
Мин. -302   Cl- 12   SO4- 56   HCO3- 70 - 27   Na+ - 83   Ca2+ - 2   Mg2+ - следи   F - 1,6

След като престои около ден, водата не показва наличие на CL и затова се чудя, дали останалите елементи разтворени в нея, ще окажат негативно влияние на рибите.
Та, подходяща ли е минералната вода от извора на Централна баня в София за аквариум?

wire:
Минералната вода не е подходяща за ежедневна употреба от хората, съмнявам се, че е подходяща за рибите. В нея не знаеш колко флоуриди, мед, цинк и други вещества има.
Дори, много хора използват осмозна вода.
А и колко по-лесно ти е да напълниш 2 10л бутилки и да ги носиш до вас, отколкото да си напълниш вода от банята/кухнята?

drober:
Всъщност, точно това питам - при известен състав на разтворените във водата вещества, дали въпросните могат или не могат да повлияят положително/негативно на обитателите на аквариума.
Иначе за хората ми е ясно, въпросът е за рибите.

malomir:
Не е подходяща.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия