Аквариуми > Химия и физика

По колко до торим и къде е логиката?

(1/1)

RAKIM:
Взех да умувам върху тези неща и някак ми бяга логиката.Освен всичко и на аквариумите им не им харесват тези схеми, или аз може би не го правя както трябва.Говоря за : В средно осветен или слабо растителен аквариум( Всъщност важи и за бързите),торим така че накрая на седмицата като замерим да имаме примерно NO3 - 15 mg/l ,PO4 - 1 mg/l  и Fe - 0,05 mg/l.Добре, но тези стойности се покриват чак към края на седмицата, може да се постигнат и в началото с едно торене, но винаги се препоръчва всекидневното.Първите няколко дена след смяна на водата нитрата, фосфата и желязото са далеч от горе споменатите желани стойности.И растенията показват липси.Тоест, ако последното торене ми е в четвъртък и петък с микро и макро, едва тогава имам желаните стойности и то само за 1-2 дена преди смяната на водата и нулирането на всичко отново.Къде е логиката? ???

svgnsali:
Браво колега, хубава тема.
И аз имам един зарязан аква, който вече започва да боксува и се чудя от къде да го подхвана.
Ще следя темата с интерес.

malomir:
Това ми се струва доста странно. Щом ториш, би трябвало да имаш нормални стойности. С какви торове ториш? Пробвал ли си други да видиш разликата. Може би не се разтварят веднага, което не говори добре за тях. Пробвай и да не сменяш водата седмица, да видим какво ще стане. Дали ще държи нормалните параметри?
Другото, което ми минава през ума е, че след смяната на водата растенията усвояват тора по-бързо. Ако увеличиш дозата в началото на седмицата?

bustama:
Както си научите растенията, така ще е( растенията могат и с много, много по малко от написаните показатели). За да растат на първо място е С и неговите съединения. Нитрати, фосфати се ползват, но главно храненето е от корена! Дано така написан поста да е от помощ.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия