AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Аквариуми => Оборудване => Темата е започната от: Pac на събота, 04 декември 2010 г., 17:06 ч.

Заглавие: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на събота, 04 декември 2010 г., 17:06 ч.
Тъй като скоро ще трябва да се оборудвам с CO2 система, хванах да попрочета туй онуй по въпроса. Реших, че на форума би била полезна една тема, която разглежда най-общо видовете системи.
Тъй като аз не съм ползвал такава система досега, моля да ме корегирате ако има някои неверни според вас неща. Може и да допълним статията за да стане по-изчерпателна и полезна.

Пет типа CO2 системи
се използват от акваристите за добавяне на CO2 в аквариума. 1. CO2 биосистеми, 2. Мехнични CO2 системи, 3. Елекролитни CO2 системи, 4. CO2 таблетки. Следва описание на тези методи.
 
1. CO2 биоситемата
се състои от контейнер, подобен на 2 литрова бутилка от сода с малки количества мая, захар, pH буфер и вода. Тези съставки ферментират и отделят CO2. Това е много ниско-технологичен, естествен и евтин начин за добавяне на CO2 във вашия аквариум.
Контейнерът има капачка с дупка, където се слага маркуча извеждащ газа към акварума. Балончетата се разтварят във водата (за по-пълно разтваряне се използват специални устройства – реактори).

(http://img149.imageshack.us/img149/2159/44312812.png)

Не е трудно да си направите сами такава система с подръчни материали.
Повече информация ТУК (http://www.aquaportal.bg/forum/oborudvane/vgleroden-dioksid-s-hlebna-maya-i-zahar/msg1834/#msg1834).
 
2. Механичните CO2 системи
са доста по-ефективни от биосистемите. Също така са доста по-сложни и по-скъпи. Веднъж задействани и регулирани правилно обаче, те работят безпроблемно с години.

(http://discus.bg/components/com_virtuemart/shop_image/product/CO2______________4aeefa93e5e60.jpg)

Механичната CO2 система използва бутилка с CO2 и обикновено включва механизъм за регулиране на налягането, брояч на мехурчета и реактор за разтваряне на газа във водата. Някои от предлаганите на пазара бутилки са за еднократна употреба, а други позволяват презареждане.

Тъй като фотосинтезата използва светлина, тя се случва само, когато е включено осветлението на аквариума. През останалото време и самите растения отделят CO2. Затова е препоръчително да изключвате системата когато няма включено осветлене. Това може да става ръчно, но за целта се продават и електрически клапани, които работят с таймер.
Има по-евтини алтернативи на тези клапани. Единият вариант е да се пуска допълнително аератор нощем. По този начин излишният СО2 отива в атмосферата. Ако пък използвате активен реактор, можете да спираре него. Газът ще се отделя на големи мехури, при което се разтваря минимално. И двата варианта изискват таймери, също както електромагнитния клапан. Ако сте се спрели на варианта със спиране на реактора, той се връзва на таймера за осветленито (вероятно вече имате такъв). При аератора нещата са наобратно и има нужда от допълнителен таймер.

Прекомерното съдържание на CO2 може да понижи pH на водата до нива вредни за рибите. Затова трябва да настроим правилно количеството на подавания газ. Разтворения CO2 може да се измери с различни лесни за употреба устройства. 

(http://www.plantsalive.co.uk/images/uploads/CO2_Indicator.jpg)

Продават се и системи, които регулират подаването на CO2 в зависимост от pH на водата измерено по електронен път. Те са доста скъпи, и имат нужда от периодично подменяне на електродите нужни за измерването на pH.

(http://www.dennerle.eu/global/images/stories/aquaristik/co2/ph-controller/3092.d.fro.ph-contr.evo.jpg)

3. Електролитните CO2 системи
използват електричество за да преобразуват въглероден блок (който се сменя периодично) в газ CO2. От блока бавно се отделят малки мехурчета, които се разтварят във водата. Системата се съсъои от електронно устройство и въглероден блок.

(http://www.aquacare.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/c/a/carbo-plus.jpg)

Тези системи получават преобладаващо негативни отзиви и не са за препоръчане засега. Вбъдеще технологията вероятно ще се развие в положителна посока.

4. CO2 теблетките
се поставят директно в аквариума и постепенно отделят CO2 във водата.

(http://www.tradehydro.com/thumbnail.php?img=1193656163.jpg&s=300)

Някои фирми предлагат реактори специално за този тип таблетки, за да не излиза отделения газ нагоре, а да се събира и разтваря по-продължително.

(http://www.agricaldes.com/images/sera/co2_start_detall2.jpg)

Като цяло метода не е много ефективен и е подходящ само за малки аквариуми.

Внимание! Някои CO2 биосистеми се зареждат с таблетки съдържащи активните вещества и бактерии нужни за ферментацията. Тези таблетки нямат нищо общо с CO2 таблетките, които се поставят директно в аквариума. Таблетки за биосистема поставени директно в аквариум биха създали сериозни проблеми.


5. Течният органичен въглерод
също се използва за подхранване на растенията. Поместването му в тази статия е малко под въпрос, защото не става дума за CO2. Растенията обаче могат да приемат въглерод и в такава форма. Течният въглерод много често се използва едновременно с подаването на CO2, но може да се добавя и самостоятелно. Ефектът от самостоятелното добавяне е около 1/3 от ефекта на добра механична система и е подходящо за бавни аквариуми. Течният въглерод има някои предимства - не понижава pH, също така намалява алгите в аквариума, особено нишковидните. Използването му е повече от лесно.

(http://www.aquarist-classifieds.co.uk/php/t/250x444x1_149044.jpg)
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на събота, 04 декември 2010 г., 17:12 ч.
Аз все още не съм решил за себе си какво да избера. Със сигурност няма да е третото. Май най-добре е да се понапъна да взема една механична система, или да си я сглобя от материали не специално за акваристика.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Borko7 на събота, 04 декември 2010 г., 18:26 ч.
Напишете нещо и за СО2 таблетките. КОй има опит?
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на събота, 04 декември 2010 г., 19:30 ч.
Мерси! :) Добавих информация и за тях, бях ги забравил.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Kratun на сряда, 08 декември 2010 г., 11:20 ч.
Pac, за да не се наложи да се издирва темата от други потребители след време - ще я залепя на таблото. Благодаря за усилията! :ok:
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Borko7 на сряда, 08 декември 2010 г., 18:33 ч.
аз съм си поръчал малко таблети. ще ги ползвам в един 50-60л аквариум. после ще споделя опит.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: mpoxama на сряда, 08 декември 2010 г., 20:59 ч.
Borko7, аз използвах за 2-3 седмици СО2 таблетки на Продак. Честно казано не забелязах някаква разлика в положителна или отрицателна насока.

Разтварят се доста бързо - за около 5-7 минути, а ги дават за слагане веднъж седмично. Тези двете неща хич не ми се връзват като ефективност.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: dafil на сряда, 08 декември 2010 г., 23:48 ч.
Поръчал съм от тези-
http://cgi.ebay.co.uk/CO2-Tablet-Live-Aquarium-Plant-Diffuser-Fish-Tank-SI-/330368353026?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4ceb7d0302 (http://cgi.ebay.co.uk/CO2-Tablet-Live-Aquarium-Plant-Diffuser-Fish-Tank-SI-/330368353026?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4ceb7d0302)

като пристигнат и ги пробвам,и аз ще докладвам :)
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на четвъртък, 09 декември 2010 г., 02:32 ч.
Трохата, мисля, че щом се разтварят толкова бързо, идеята им е да се слагат в специален реактор, като този на Сера, който съм постнал в началото на темата. Газът, който се отделя се събира под едно похлупаче и се разчита, че ще се разтваря постепенно в течение на цяла седмица. След като таблетката е разтворена се маха долната част на реактора, така че водата под газа да се движи малко по-активно и да го разтваря.

ПП: Естестено може да се направи самоделка, супер просто е...
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: mpoxama на четвъртък, 09 декември 2010 г., 15:10 ч.
Pac, изрично ги четох няколко пъти...пише, че се пускат свободно в различни краища на аквариума, когато са повече от една таблетка  ???
Иначе п темата може би трябва да добавим и варианта за СО2 в течна форма. Отново като таблетките не е необходимо никакво оборудване. Но разликата е че се добавят ежедневно и според мен ефективността е доста по-добра :)
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Borko7 на петък, 10 декември 2010 г., 09:58 ч.
Дафиле, моите са такива и пристигнаха бързо. Още не ми е готов аквариума обаче (счупих стъклото и го лепя на ново). След това ще докладвам. Пише да се слагат 1-2х седмично.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на сряда, 29 декември 2010 г., 11:53 ч.
Иначе п темата може би трябва да добавим и варианта за СО2 в течна форма. Отново като таблетките не е необходимо никакво оборудване. Но разликата е че се добавят ежедневно и според мен ефективността е доста по-добра :)


Добавено в статията, макар и със закъснение.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: mpoxama на сряда, 29 декември 2010 г., 12:06 ч.
Супер  :)

Още повече за подробностите, около течния въглерод. Досега не знаех, че има допълваща, а не заместваща роля. Ясно е, че не е ефективно като системите, но се описва като заместител. Така или иначе върши работа :)

Поздрави
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на сряда, 29 декември 2010 г., 12:23 ч.
Статията е замислена да дава общ поглед върху нещата, без да се товари с излишни детайли. Затова тук, извън нея ще добавя малко информация за течния органичен въглерод.
Когато гворим за течен въглерод, обикновено става въпрос за глутаралдехид, който е междинно вещество в процеса на фотосинтеза. Един вид се явява нещо като полуфабрикат, който растенията могат да използват.

Защо да подаваме едновременно СО2 и глутаралдехид?
Растенията могат да поемат много големи количества въглерод при подходящи условия. Ограничението, което имаме при подаването на СО2 е, че при големи концентрации, както и при ниско pH явяващо се страничен ефект, могат да пострадат рибите. Глутаралдехида ни позволява да преминем това ограничение, защото той няма общо с концентрацията на СО2, нито понижава pH. Неговото предозиране също е опасно, но това е друга тема. Същественото е, че чрез комбиниране на CO2 и глутаралдехид, можем да дадем на растенията си повече въглерод, отколкото с някое от двете самостоятелно. Това засега е най-добрата известна комбинация, когато търсим максимални резултати в бързи аквариуми.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Pac на петък, 04 февруари 2011 г., 10:08 ч.
Вече писах в моя профил, но мисля, че е добре да го спомена и тук. Личния ми опит с продукт на базата на глутаралдехид (в случая Easy-Life EasyCarbo) е негативен. След слагането му в аквариума, по-нежните растения спраха кипежа си и частично блокираха растежа си в продължение на около седмица.
Не отричам глутаралдехида, но предупреждавам, че крие и лоши изненади понякога.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: dafil на събота, 05 февруари 2011 г., 10:29 ч.
Знаеш ли-и аз ще спра Карбо-то,за да видя дали ще има някакъв ефект.Имам някакви съмнения относно 2-3 вида китки в аквариума си,но ще видим :)
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: djemodj на неделя, 24 януари 2016 г., 21:10 ч.
Имам едно въпросче относно реактор за CO2  избройте плюсовете и минусите на тези  ползвате. Незнам на какъв да се спра?
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: _777_ на неделя, 24 януари 2016 г., 22:04 ч.
Имам едно въпросче относно реактор за CO2  избройте плюсовете и минусите на тези  ползвате. Незнам на какъв да се спра?

Няма как да ти се отговори адекватно на въпроса ако не кажеш каква система смяташ да ползваш. :)
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: djemodj на неделя, 28 февруари 2016 г., 23:08 ч.
Ползвам бутилка 2 кг. С редуцир вентил, магнитенклапан, иглен вентил, брояч на мехурчета и стъклен реактор с керамично камъче.
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: titanium на вторник, 23 януари 2018 г., 18:21 ч.
Онзи ден си спретнах за нула време СО2 биосистема и тя в момента си произвежда с някакви темпове на моя 40л аквариум! Днес взех СО2 Тест на Aquili, която има 5 позиции на показания и на мен ми показва тъмно зелено, което според схемата е 7.1, което е ниско... има и 7.4, което е много ниско, но там показанието е в синьо! Та да питам 7.1 достатъчно ли е за 40л аквариум с 4 растения, едно от които е с цел поляна!
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: malomir на четвъртък, 25 януари 2018 г., 21:50 ч.
Няма точна мярка. всеки аквариум си е индивидуален сам за себе си. Наблюдаваш и си правиш изводите. Растенията няма да се оплачат от предозиране с Со2, но рибите не го понасят това. Видиш ли, че рибите ти са на повърхността, значи предозираш. Не забравяй, че подаването на Со2 върви успоредно с торене и силно осветление. Когато нямаш единия от тези компоненти, нещата могат да се объркат и да лепнеш такива водорасли, че отиде.
Просто наблюдавай.
Успех!
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: Yakimov на четвъртък, 13 август 2020 г., 23:27 ч.
5. Течният органичен въглерод
А кога точно можем да го ползваме течния въглерод?Преди осветление след или повреме на вкл. осветление?
Заглавие: Отг: Видове CO2 системи
Публикация от: malomir на петък, 28 август 2020 г., 19:33 ч.
Въглерода не е течен като начало.
Ако имаш предвид Со2, ползва се когато осветлението е включено.