AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Аквариуми => Осветление => Темата е започната от: dennis на понеделник, 07 юни 2021 г., 21:31 ч.

Заглавие: Sylvania Aquastar-Grolux-Daylight
Публикация от: dennis на понеделник, 07 юни 2021 г., 21:31 ч.
В момента съм с 2 пури 18W Sylvania Aquastar, което за моя литраж от 105 литра (височината на аквариума е 50 сантиметра) прави около 0,35W/L. Пурите са на доста повече от година, но засега като че нямам проблем с това, растенията виреят бавно, но достатъчно. Та за светлината, знам че е малко, нямам възможност за по-голямо тяло, тоест максимума който мога да имам си остава 36W за този литраж. Става въпрос за комбинацията на пурите на Sylvania. Чета, че растенията най-много харесват Gro-lux, но той бил по-слабичък. Също така четох за Daylight, който придава най-добър цвят при рибките, и който имам желание да взема, тъй като си взех пасажче от перлени даниота (оказаха се едни от най-подценените рибки, плениха ме веднага, като първо ги помислих за някакъв вид рейнбоуки) и бих искал да подчертая цветовете им с тази пура, но пък тя е 5000К, върви към UV. Как се определят келвините, не знам има ли и там някакъв минимум за литър или нещо подобно? Та каква е най-добрата двойна комбинация от тези 3 вида пури Aquastar-Grolux-Daylight при и без това недостатъчно осветление? В избора ми с приоритет са растенията, не рибите, не искам да нарушавам равновесието, което като че ли съм постигнал последните седмици.
Заглавие: Отг: Sylvania Aquastar-Grolux-Daylight
Публикация от: didak на вторник, 08 юни 2021 г., 06:18 ч.
Келвините не се определят. Те са част от техническото описание на пурата. Ватовете не са определящи, а лумените. Споменатите пури са с еднакви ватове но различни лумени, т.е. светоотдават различно. За бавен аквариум е добре да се постигнат около 20 лумена на литър, т.е. при теб  - 2000 лумена. За растенията ти няма голямо значение каква комбинация ще избереш, решаваш според това как ти харесва светлината на теб. Между 2хАквастар и Аквастар+Гролукс по-добре избери второто, но каквото и да сложиш около 2000 лумена, растенията ще си растът. Не се филмирай излишно.
Между другото - Дейлайт се пали само с електронно запалване.
Заглавие: Отг: Sylvania Aquastar-Grolux-Daylight
Публикация от: wire на сряда, 09 юни 2021 г., 21:20 ч.
Помнисли за лед пури - същата дължина, по-голяма ефективност, на същата цена. Аквастар и гро-лукс са доста морално остарели източници на светлина. От друга страна, сега имаш баланс и не трябва да променяш драстично параметрите наведнъж. За изчислението са важни литрите и височината, а 50см и 18в пура не са добра комбинация. Какви са другите параметри - филтър, риби, СО2, торове, часове на светене?
Комбинацията от двете е доста с лилавия оттенък, затова преди се комбинираше с обикновена 840/860.
5000К са неутрална бяла светлина и не е UV, не знам кой ти го е казал.
Заглавие: Отг: Sylvania Aquastar-Grolux-Daylight
Публикация от: dennis на сряда, 09 юни 2021 г., 22:03 ч.
Филтър EHEIM Pickup 200. Рибите са 20-25 росостомус+перлено данио, 3 бебета анциструса, боция клоун и лабео(знам че мястото на тези двете не при мен). Растенията са криптокорина, бакопа, хигрофила, анубиаси, валиснерия, микрозорум, сагитария. Система за ЦО2 нямам по принцип, преди няколко седмици пребори зелени водорасли с течен такъв на Seachem + тор пак на тази марка и растенията потиснаха сами растежа на водораслите. Светя 8-8 и половина часа. Колега ме посъветва да взема 2 пури 865 и засега мисля това и да направя, като не ги сменя веднага и двете, а с през няколко дни.