Автор Тема: Астронотус/Оскар/-Аквариум,техника, съжителство, хранене, декорация... и др.???  (Прочетено 5146 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Asen

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 536
 • Нас. място: София/Габровица
 • Пол: Мъж
 • Северума ми е много по- от Северума ти...
  • Профилът на Asen
Здравейте  :) !

Предварително се извинявам на модераторите за евентуален спам  :rtfm: !!!

Казвам се Асен и съм на 23 год. Любовта ми към акваристиката стартира в едни от най-буйните ми години и по-точно между 5-6год. възраст  :grin: . След 3-4 реда сълзи и сополи аквариума ми беше любезно представен(закупен) от моята любима и вечно изпълняваща прищявките ми БАБКА -  :giverose: . В комплект с него вървяха и 10-15 рибета, ядящи 10-15 различни вида храна, живеещи в 10-15 различни биотопа и още куп несъответствия, довели изглежда до гибелния край на повечето ми любимци  :hmm: . Тогава за пръв път разбрах нагледно какво означава естествен подбор  :D или поне така си мислех, докато сега знам, че това е била грешка на НАЧИНАЕЩИЯ АКВАРИСТ. Впоследствие и с течение на годините завъдих и отглеждах доста рибки от различни видове, докато един ден не попаднах на Astronotus ocellatus (Астронотус оцелатус). Моментално закупих един, без никаква идея що за риба е това. Продавачката беше изключително любезна и ми подари книжка с видовете Американски цихлиди (постъпката и може би бе повлияна от факта, че ме познаваше от 6 годишен фарфалак  :dontknow: :grin: ). След прочита на книжката беше закупен нов 100л. аквариум специално за нея. С течение на времето Оскарите станаха 3-4, а останалите рибета се подариха на приятели, просто бях влюбен в тези американци :up: . За мое нещастие се наложи раздялата ми с всички от вида поради заминаването ми да уча извън родното място  :cry1: и невъзможността на моите родители(поне според тях  :diablo: ) да обслужват моите любимци. Така отново аквариумите бяха заселени с хелери, гупи, златни рибки и др. не толкова претенциозни, които доскоро бяха закуска на оскарчетата ми  :D .
Ааааа забравих да спомена една калихта която дойде в комплект с оскарите, и пред която Беър Грилс може пасти да похапва  :D . Живяла с въпросните рибоци, нахапвана неведнъж, оцеляла след спадове на температурата до 15 градуса, преминала през буркани и шишета пълни с на моменти жабешко зелена, на моменти млечно бяха и старателно хлорирана вода, и все пак жива и до днес  :)
Тааа, дотук с предисторията и още веднъж извинения кум модераторите, и Вас евентуалните читатели!!!
На форума попаднах съвсем случайно ровейки се из нета. До преди седмица нямах никакви намерения да стартирам отново сериозно с акваристиката, но сега след прочетените теми, дискусии и снимките които прилагате просто желанието в мен е неудържимо. Голямо влияние оказа и профила на един колега от форума, при все че се бях насочил към малавиици, определено показаното от него ми припомни какво съм имал и какво бих изпуснал, ако краиното ми решение бяха малавииците. Не казвам, че не са страхотни рибета, но който е гледал Астронотуси навярно ме разбира.
Профила на моя/нашия колега е този на Адам/adam (http://www.aquaportal.bg/forum/profili-na-potrebitelite/profilt-na-adam/).
Благодарности колега, за чудната гледка която си ни предоставил, надявам се да ми помогнеш да създам нещо дори на половина красиво  :bow:
Сега наистина по същество.

Въпрос N1:Аква...???

- Решил съм да си направя аквариум със следните размери:
*Дължина = 165см
*Ширина = 65см
*Височина =60см
Външен обем: 643,5л.
Реален обем: 605,9л.
Обмислях стъкло с дебелина 10мм и точно тук се появи дилемата. Ще издържи ли налягането или ще се наложи стъклото да е 12мм???
Пояснявам, че разпънките са взети под внимание, но все пак идва малко широк. Също така да поясня, че размерите подлежат на лек коментар, но при определени условия. Едното е моята гледна точка и по-точно гледката която ми се открива, не искам да виждам само някакви си 30-40см във височина. Другото условие е на коя стена ще бъде разположен, при едната дължината може да се коригира с 5-10см в повече, при другата нещата отиват на около 30-40 в повече като дължина.
Разгледал съм препоръчителните размери за дебелина на стъклото при различен литраж и ДxШxВ, но все пак бих искал да чуя/прочета и мнението на някои сблъсквал се с подобни дилеми.

- Поради факта, че имам огромното желание да сглобя аквата сам ми се заби една идея в главата, за която ще чакам вашите отзиви. Прилагам скица, схема, картинка или там както сметнете за добре, така го наричайте :)При така зададения ''чертеж'' страниците и панорамните стъкла ще лежат на 6мм стъкло и същевременно ще описват основното дъно(10мм стъкло). Идеята е да се усили връзката на всички страни. Въпросът тук е: Има ли смисъл да се заигравам излишно, ще има ли някакъв ефект и някой препоръчва ли ми го, и виждал ли е нещо подобно досега???

- Силикона който най-често виждам за използван е Dowcorning 881. Някакви отзиви и коментари за него все пак??? Интересувам се също от дебелината на фугата. Чел съм за нещо от сорта на 1,5-3мм, ако има грешка, моля да бъда поправен :). Не успявам да намеря магазин където да продават този силикон, малко помощ...... плийс!

Въпрос N2:Техника в аквариума...

Тук приемам всякакви насоки или по-точно, всякакви изключващи СЪМП!!!

Въпрос N3:Декорация....

- Фона на 99,99% ще е черен
- За грунда съм чел или поне си спомням нещо от сорта на фракция 1,5-3мм. От личен опит знам че прекалено едрия грунд води до появата на издутини под формата на брадавици по устата на Оскарите, изключително неприятна гледка.
- За евентуални разтения в аквата сум измислил една хитрина която още незнам дали ще сработи  :D, ако стане - ПАТЕНТОВАМ Я!!!
На плосък камък се пробива дупка през която преминават корените и малко от долната част на ''бурена'', така той е защитен от евентуални нападки и изравяне  ;)
- Досега не съм поставял корени в аквариумите си и незнам какво влияние оказват на водата и рибите. Цапат ли мн, не пречат ли на рибките с някои от соковете и смолите си, пик било то и изсъхнали вече????????

Въпрос N4:Храна....

- Засега се въздържам от въпроси, поради факта, че единствените сигурни обитатели ще са Оскарите, но ако имате някакви препоръки на драго сърце бих ги прочел :)

Въпрос N5:Съжителство с Астронотус???

- Адам е публикувал една страхотна тема по този въпрос, но все пак бих желал да чуя и други мнения, били те от опит или от желания да се опита нещо ново, но все пак с шанс за успех :)

- Идеята която имам засега е следната:
7-8 Оскарчета (мисля да взема толкова, вземайки предвид неуспеха на Адам с осъществяването на 2-ка  :D :D :D, сори човече, но яко съм се смял, явно ти върви на ''коч компания''  :D) които ще гледам около месец-два, след което и 2-3 Грийн терора ще бъдат добавени за цвят :). Умишлено предвиждам някакъв интервал от около 1-2 месеца с надеждата, че Астронотусчетата ще компенсирам малко от по-бавния си растеж спрямо терорите, дано да се получи.
Другия вариант е закупуването на по-едри Оскари, но честно не ми се иска  :nono:

Очаквам с нетърпение вашите отговори, критики и съвети. Въпроси предполагам, че ще добавям, но засега толкова мисля, че е стига, че даже май са вповече.
Пояснявам, че форума е изчетен почти от кора до кора, мисля че все ще се намери нещо ново, което не е писано преди.
Приемам и насоки за стъкларски магазини, цехове и прочие в района на Пазарджик. Нека не забравяме и за някой по-кадърен дърводелец  :D, който да изработи шкаф за новото бижу вкъщи  :D
Последно извинение за евентуален спам, както и за неточно и неправилно място за публикуване на темата, ако е така нека да бъде преместена


Поздрави!
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен AGT93

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 14
 • Нас. място: Кърджали
 • Пол: Мъж
Здравей Asen,

За тези размери 10мм си е добре. Имай едно на ум обаче, че колкото е повче, толкова повече.  ;) Тези схеми са само усложняване, прецени си разпънките и всичко това ще е достатъчно. Добре си се ориентирал за силикона.

Техниката е канистър с около 2000л/ч. Сам се досещаш, че вътрешно няма да те оправи. С какво да го пълниш има доста теми. ЛамБите ще са според зависи от растенията. Ще ги има ли, ще ги няма ли? Като цяло за оскъдния подбор на растения за Оскари не е проблем светенето. Интересно ще е нещо цветничко с ЛЕД.  8) Нагревател 300в.

Грунд от кварцов пясък е приятен и откроява рибите, но не е канон да е такъв обезателно. Корените и камъните са си по желание, но не са вредни, ако това питаш. Стига да не са току що окълцаните овошки от село или храсталака в парка. В магазините има избор и са си ОК. Декорацията я захващай и реди здраво, защото тези лакоми хайвани не си поплюват в разместването на пространствения дизайн, като пораснат.

Аз моите ги хранех с всичко което ми падне и не съм еталон за подръжание. Всичко що лети, пълзи и скача беше изяждано.  :D

Поздрави!

Неактивен adam

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 318
 • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
 • Пол: Мъж
 • Don't worry, be happy!
Здравей Асен!
Едва сега видях публикацията относно астронотусите. Радвам се, че съм повлиял за избора на тези прекрасни риби.
Много нагледно и детайлно си описал плана за аквариума, които предстои да направиш. Относно размера на аквата- перфектен е за астронотуси.
На част от въпросите ти отговарям с една моя стара публикация- "Храната- лично аз препоръчвам гранули за цихлиди, скариди (предварително накиснати във вода), дъждовни или торни червеи, насекоми, филе от риба (по-рядко, тъй като доста цапа водата). Младите екземпляри се хранят 2-3 пъти дневно. Да се внимава да не се прехранват рибите.Качеството на водата- при добри параметри на водата всяка една риба расте и се развива доста по-бързо и оптимално.Обем на аквариума- при просторен аквариум (400-1000 литров съд) астронотусите растат до пълния си потенциал, отколкото при 100-150 литров съд.Генетика- размерът на астронотуса зависи и от какви родители произхожда. Едно е да отглеждаш астронотуси чиито родители са 35 см., друго е когато размерът на родителите е 25 см.Възраст- астронотусите растат цял живот, но през първите 2 години  растат много бързо, след което растежът продължава, но много бавно, примерно 3-5 мм. на година."
Относно обитателите на аквата, според мен аквариумът ще е перфектен за чифт астронотуси, стадо Myleus Schomburgkii- 5-7 бройки и 1 брой гибицепс.
Това са въпросните Myleus Schomburgkii.

Myleus schomburgkii widebar


Интериора на аквата аз бих я направил подобно на този модел от клипчето, като за растителност бих използвал само явански мъх, тъй като това растение е устойчиво на Myleus Schomburgkii, които основно се хранят с растителна храна.

Moenkhausia costae - wild (Part 2 of 2)


Филтрация- Сун сун канистрите не са лоши. Изборът е твой.

Дано съм помогнал. Ще се радвам да покажеш поетапно развитието на аквата.
Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 871
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Adame браво бе човек. Скоро си мислех - този човек го изтървахме в Ирландско. Не беше се обаждал отдавна. Поздрави!

Неактивен Asen

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 536
 • Нас. място: София/Габровица
 • Пол: Мъж
 • Северума ми е много по- от Северума ти...
  • Профилът на Asen
Чуднооо, благодарности Адам, надявам се да мога да разчитам на съвети и за в бъдеще  :). От предишните си опити с Оскари си мислех, че знам доста, но колкото повече чета, толкова повече се убеждавам че съм знаел доста малко   :o.
Аквариума се надявам на 15.06.2012 год да бъде поръчан, шкафа и др. екстри малко ще почакат да попривърши ремонта и да им се определи точното място. При първа възможност пускам снимки  :)

Поздрави!
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен adam

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 318
 • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
 • Пол: Мъж
 • Don't worry, be happy!

Adame браво бе човек. Скоро си мислех - този човек го изтървахме в Ирландско. Не беше се обаждал отдавна. Поздрави!

 Здравей Маломире!
 Вярно, че напоследък съм по-пасивен, обаче редовно и с удоволствие си влизам и релаксирам във форума.
 Поздрави от Ирландия! Ще ми се да се срещнем и да ударим няколко халби Гинес. Жив и здрав!
Чуднооо, благодарности Адам, надявам се да мога да разчитам на съвети и за в бъдеще  :) . От предишните си опити с Оскари си мислех, че знам доста, но колкото повече чета, толкова повече се убеждавам че съм знаел доста малко   :o .
Аквариума се надявам на 15.06.2012 год да бъде поръчан, шкафа и др. екстри малко ще почакат да попривърши ремонта и да им се определи точното място. При първа възможност пускам снимки  :)

Поздрави!

Асене, с каквото мога ще помагам. Успех с аквариума, вярвам, че ще се получи уникална аква.
Жив и здрав!

Неактивен Asen

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 536
 • Нас. място: София/Габровица
 • Пол: Мъж
 • Северума ми е много по- от Северума ти...
  • Профилът на Asen
Здравейте  :)

С ......

2-ка Астронотуси
1 Гибицепс
2-ка Северуми
2-ка Цихлозоми мееки
5-7бр. Аностомуса
и евентуално 2-ка Зебровидни цихлозоми

..... ще пренаселя ли аквариума (около 500л-реални) и ще видя ли някога водата чиста?
Относно Аностомусите - някаква идея къде има?
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен adam

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 318
 • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
 • Пол: Мъж
 • Don't worry, be happy!
Здравей Асене!
Дали аквариумът ще е пренаселен с тези риби е относително казано. Възможно е да се отглеждат тези риби в 500 литров съд, но определено трябва да се създадат териториални зони за 4 двойки американски цихлиди. Някои от рибите ще бъдат тормозени от по-едрите и през по-голяма част от времето ще стоят скрити в укритията си, пък и стресът ще е на по-високо ниво.
Препоръчвам ти да направиш укрития от камъни за двойките- цихлазома мееки и зебровидна цихлазома, тъй като тези цихлиди предпочитат долните слоеве на аквариума, а за астронотусите и севериумите за разпределение на териториите можеш да използваш корени.
Относно аностомусите- риска е голям, но пробвай, може и да се получи да живеят съвместно с астронотуси.
Тук ще повторя, че моето лично мнение за 500 литрова аква е- чифт астронотуси, 1 гибицепс и 5-6 сребърни долара.


Неактивен Asen

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 536
 • Нас. място: София/Габровица
 • Пол: Мъж
 • Северума ми е много по- от Северума ти...
  • Профилът на Asen
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.