Автор Тема: За любителите на астронотуси  (Прочетено 71174 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
За любителите на астронотуси
« : понеделник, 22 юни 2009 г., 22:48 ч. »
Ивелине, добре дошъл сред любителите на астронотуси. Радвам се, че ти харесва моят скромен аквариум.  Горе-долу от две години отглеждам астронотуси и наистина е голяма тръпка да отглеждаш тези "гиганти".
Според моите наблюдения любителите на астронотуси са доста малко (дано не съм прав)- причината: Много акваристи с голям мерак започват да се занимават с астронотусите, но често се разочароват, тъй като с растежа на рибата започват и първите проблеми- ровене на грунта, "сбивания" и в последствие наранявания, от време на време някоя от другите рибки умира от раните си или бива изяждана, а за растения хич да не говорим и т.н., въобще тази риба е доста хищна и своенравна. Лично аз не бих се съгласил с общо-приетото мнение, че това е риба, която се отглежда сравнително лесно.
Има доста да се говори, обсъжда и спори по тази тематика. Ако си съгласен можем да преместим темата в раздел цихлиди, готов съм да споделя скромния си опит, а се надявам и други  колеги да се включат. Просто пиши какво точно те интересува-растеж, по-добро оцветяване, хранене и т.н.

Неактивен ivelin_mm

• Регистриран потребител
  • Публикации: 8
  • Нас. място: Русе
« Отговор #1 : вторник, 23 юни 2009 г., 11:52 ч. »
Напълно съм съгласен с тезата, че са малко ентусиастите, които отглеждат астронатуси в БГ. Че си имат доста недостатъци - имат си :) Обаче това което на мен ми харесва е, че имат и интелект и свое мнение за нещата :) Аз както вече споменах ги гледах за около 6 месеца в къщи, сега съвместно с комшията ми (който е "старши" акварист) в неговия 300 л. аквариум. Та проблема е, че имаме някакви съмнения относно зрението на едната. Често когато ги храним едната от тях, която аз смятам за мъжка (защото е с по издължено тяло и наситени цветове от другата) не успява да забележи живата храна, дори да мине покрай окото й (веднъж дори един скакалец успя да се хване за него :) А пък мен винаги си ме виждат и ме "следят". Незнам дали просто е по-гламавата от двете или има нещо.
Другото, което искам да те питам е при теб правели ли са ритуали като: да застават една срещу друга и да си хапят устните, когато застанат една до друга правят едни "трептения" със задната част на тялото си и др. И тези знаци сигурен признак ли са, че се чифтосват?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #2 : вторник, 23 юни 2009 г., 22:00 ч. »
 Нямам ни най-малка представа дали един от астронотусите ти е сляп, но по принцип слепите цихлиди не обикалят свободно из аквариума, а са по-статични и цвета на очите им е някак си по-мътен. Плюс това астронотусите са риби с големи очи на хищници, които се движат нагоре-надолу търсейки плячка (движат ли се очите). Наблюдавай рибата и ако един от горепосочените признаци е на лице е възможно твоят хищник да има проблеми със зрението. От друга страна е напълно възможно астронотуса ти да има предпочитания към друга храна. Има и друг вариант- рибата ти да е с вътрешно-стомашни проблеми, примерно да има запек и т.н. Просто внимателно наблюдавай поведението й.
А относно трептенията и хапенето по устата ще отговоря кратко: Астронотусите, както и много други цихлиди са тереториални риби. С това поведение дава сигнал на конкурента си да разбере казвайки по свой си начин "Хей, чупката от моята територия!" и ако конкурента не отстъпи естествено започва боя, т.е. хапене по устата(това не е целуване, както би си помислил някой)  и по-късно нараняването на един-друг докато по-слабия отстъпи. Предполагам, че двата ти астронотуса са мъжки или ако са от различни полове мъжкия не харесва женската.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #3 : вторник, 23 юни 2009 г., 22:05 ч. »
Ако си съгласен можем да преместим темата в раздел цихлиди...

Това е добра идея, не знам дали технически е възможно да го направиш. Ако не - с удоволствие бих помогнала. :)
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #4 : вторник, 23 юни 2009 г., 22:30 ч. »
Привет Виолета!
Ще се зарадвам, ако по някакъв начин преместиш темата в раздел цихлиди!
Благодаря предварително :giverose:

Неактивен ivelin_mm

• Регистриран потребител
Отг: За любителите на астронотуси
« Отговор #5 : сряда, 24 юни 2009 г., 10:32 ч. »
 Благодаря за изчерпателното инфо.
Относно поведението на рибата - не е статична. И имам подозрение че само с едното око може да има нещо (само от едната си страна да вижда по-зле).
А за поведението не съм сигурен как да го тълкувам, защото пропуснах да кажа, че са си "изкопали" дупка в грунда (да открият стъклото) и двете заедно си лежат там по принцип. Това нормално ли е ако са две мъжки? Или пък двойка, която не се харесва. Общо взето сигналите са противоречиви, затова незнам как да ги тълкувам.

Тези астронатуси са странни. Ще споделя нещо, което предполагам ще шокира един познавач. Като ги премествахме в сегашният им аквариум оставихме малко от предишните обитатели (2-3 гупи и 4-5 молинезии), защото не успяхме да ги извадим (голямо гонене падна). Нагласихме се да гледаме "лов на жива плячка" - обаче нищо. Дребосъците първоначално спекоха много и се завряха в ъгъла. Обаче постепенно се отпуснаха и вече 1 месец живеят заедно без жертви  ??? На мен ми е изклучително странно затова го споделям на специалистите.

Неактивен astronatos

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #6 : сряда, 24 юни 2009 г., 16:12 ч. »
Астронатосите са наистина интересни рибки. Като повечето цихлиди и тяхното поведение понякога може да е странно. Започнаха да ми допадат преди десетина години. Гледах два астронатоса в 40л. аквариум с още 6 хелера. В началото си живееха много добре, защото астронатосите бяха малки -5см, но скоро започнаха да растат много бързо и хелерите започнаха да изчезват един след друг. Мислех си, че умират и са някъде между камъните докато не видях шипа на един мъжки да стърчи от устата на единия астронатос....
Благодаря за изчерпателното инфо.
Относно поведението на рибата - не е статична. И имам подозрение че само с едното око може да има нещо (само от едната си страна да вижда по-зле).
А за поведението не съм сигурен как да го тълкувам, защото пропуснах да кажа, че са си "изкопали" дупка в грунда (да открият стъклото) и двете заедно си лежат там по принцип. Това нормално ли е ако са две мъжки? Или пък двойка, която не се харесва. Общо взето сигналите са противоречиви, затова незнам как да ги тълкувам.

Тези астронатуси са странни. Ще споделя нещо, което предполагам ще шокира един познавач. Като ги премествахме в сегашният им аквариум оставихме малко от предишните обитатели (2-3 гупи и 4-5 молинезии), защото не успяхме да ги извадим (голямо гонене падна). Нагласихме се да гледаме "лов на жива плячка" - обаче нищо. Дребосъците първоначално спекоха много и се завряха в ъгъла. Обаче постепенно се отпуснаха и вече 1 месец живеят заедно без жертви  ??? На мен ми е изклучително странно затова го споделям на специалистите.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #7 : сряда, 24 юни 2009 г., 22:29 ч. »
Ами щом са си изкопали дупка в грунта и лежат заедно в нея, тя работата е ясна- оформил ти се е чифт. А относно как оцеляват молинезиите и гупите заедно с астронотусите ще кажа, че е въпрос на време да почнат да изчезват една по една.
Един въпрос към вас момчета- Ivelin_mm и Аstronatos, защо избрахте да отглеждате именно хищните, но елегантни астронотуси?

Неактивен ivelin_mm

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : събота, 27 юни 2009 г., 12:30 ч. »
Всъщност, аз не съм ги избирал :) Съдбата ги избра вместо мен. Защото един познат на мой приятел искаше да си подари аквариума барабар с вси4кото оборудване и риби и аз естествено зарибен. Обаче бях в софия тогава (там уча) и му казах носи вси4ок в нас, тя сестра ми ще се погрижи. Прибирам се аз и какво да видя - някакви "зверове", каквито не съм и подозирал че могат да се гледат в аквариум в моята стая  :eyes:
Обаче много им се изкефих и се чувствам късметлия, защото ако трябваше аз да се сдобия с тях сигурно 6теше да ми излезе доста солено и бих се разколебал.
И така започнах да чета по рази сайтове на англ. за тях и да се образовам сам как да ги гледам. Дат ис маи стори, дет се вика :)

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #9 : събота, 27 юни 2009 г., 22:56 ч. »
Моята история относно "зарибяването" по астронотусите е доста интересна. Преди това отглеждах какви ли не породи златни рибки, и все още ги харесвам, но това е друга тема. Та да продължа- като всеки запален акварист има ли по телевизията или на видео филм за риби гледам като хипнотизиран. В един "прекрасен" ден даваха филм за кораловите риби и ми направи много силно впечатление една риба със своята перфектна форма, хищнически поглед и елегантно движение, която е известна под наименованието ГРУПЪР

Та гледайки рибата ми мина през ума мисълта, че този хищник страшно много ми напомня на астронотуса. Рекох си, абе що не си отглеждам мини групъри вкъщи.
И така лека по лека започнах да се занимавам с тези страхотни риби.
В момента аквариумът ми е в България, та по Skype-a  почти всеки ден давам инструкции на жена ми как да се грижи за мини групърите.

Неактивен dije

• Регистриран потребител
  • Публикации: 5
  • Нас. място: KARNOBAT
  • Прощавай всеки ден, вместо да говориш за прошката
« Отговор #10 : вторник, 28 юли 2009 г., 07:59 ч. »
Моля за съвет.Имам 4 астронотуса два оскара и два албиноса.Оскарите са добре но албиносите ми са много бледи като цвят.Храня ги с тубифекс, телешко сърце, и от време на време люспа на растителна основа.Какво още трябва да добавя в храната за да добият нормната си окраска.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #11 : вторник, 28 юли 2009 г., 23:57 ч. »
Здравей dije!
Относно интензивното оцветяване на албиносите преди всичко е важно да знаеш от какви "родители" произхождат. Погледни внимателно тези две снимки:

Колкото и добре да се грижиш за албиносите ти и да ги "тъпчиш" с оцветители за по-интензивен червен цвят, ако произхождат от родители като на първата снимка не очаквай да станат като рибата от втората снимка, т.е. това е въпрос на генетика.
От друга страна всеизвестно е, че при оптимални, подходящи условия рибите демонстрират своята окраска в пълния си блясък и обратно-при лоши условия стават по-бледи и невзрачни.
Трето– по зоомагазините е пълно с храни за цихлиди за по-интензивно червено оцветяване.
Има и друг вариант, който не е много за препоръчване, защото крие известен риск. Лично аз храня астронотусите си с храна, която сам си приготвих. Медудругото тази рецепта е доста известна: 450-500гр. телешко сърце без мазнините(смляно на кайма); 150-200гр. червени капии, не оранжеви ;) (изпечени, обелени и смлени). Тези две основни съставки се смесват и по време на смесването се добавя 15-20мл. бета каротина(основен оцветител). При дозировката трябва да се внимава, за да не съсипем(отровим) рибите с бета каротина.
Успех

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #12 : понеделник, 03 август 2009 г., 12:29 ч. »
Относно домашно приготвената от мен рецепта за астронотуси забравих да допълня една важна съставка- ЖЕЛАТИН, които предотвратява бързото разпадане и натрошаване на храната във водата. Та към цялата смеска е нужно да се добавят и 5 пакетчета желатин.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #13 : вторник, 15 декември 2009 г., 23:55 ч. »
Здравейте любители на астронотуси!
Ще си позволя да покажа фотографии на две нови цветови разновидности на тези прекрасни риби.
Все пак няма лошо да се видят нови риби на аквариумната сцена.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #14 : сряда, 16 декември 2009 г., 08:44 ч. »
@adam: а как се наричат новите разновидности?
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.