Автор Тема: Нов соленоводен рифов аквариум 52 литра  (Прочетено 9855 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Steliyan Ivanov

• Активен потребител
  • Публикации: 38
  • Нас. място: Варна
Нов соленоводен рифов аквариум 52 литра
« : четвъртък, 24 декември 2015 г., 21:23 ч. »
До сега все съм имал пасажни сладководни рибки.Искам помощ, за да си създам соленоводен аквариум. Искам да ми предложите видове и да ми кажете как се гледат, моля. Искам да знам за обурудването.
Искам да имам Calcinus Elegans.
Животни: мишка панда, рак отшелник, скариди red cherry, мексиканска амбистома, леопардов гекон, мадагаскарски дневен гекон, морско свинче, 5 канарчета, жултобуза костенурка, сладководни рибки и храна на геконите, рака и амбистомата.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
  • Публикации: 161
Отг: Нов соленоводен рифов аквариум 52 литра
« Отговор #1 : петък, 25 декември 2015 г., 10:53 ч. »
Здрасти,
не съм най-големия специалист, но ще ти напиша как аз виждам нещата:
В момент аквата ми представлява точно това, което си описал-два рака отшелника, камъни и малко пясък.
Ако само това ще гледаш плюс някой друг мек корал не ти трябва кой знае какво.
1. Камъни - 2-3 кила -някой жив и останалите бейс рок, като гледаш да са максимално качествени.
2.Филтър окачаем (нямаш съмп предполагам) - изборът е страшно малък, но примерно ехайм окачаем размер 200 ще ти е ок.
3.Пълнеж-Seachem matrix на сийхем всичко им е боклук, само това става за нещо. Активен въглен в чорапче.
4.Сол-избор много тук, но освен на Сера и Сийхем, останалите са ок.
5.Начин да набиваш много кислород в системата-варианти много и ще измислиш някой, но примерно дървено камъче с въздушна помпа е ок.
6. На този размер на аквата - течение трябва-уейв мейкър примерно Джебао Bw4, Sicce stream nano,
 или някой пауър хед това е евтиния вариант
7. Коректен нагревател.
8. малко пясък за рифов аквариум.
9.(но не по важност) адеквтно осветление

3 са ти основните неща, които трябва да си осигуриш-точна и постоянна температура, много кислород в системата, точно доливане на изпарена вода че да не се променя солеността.

В такива съдове ти си скимера и правиш ли си редовна смяна на вода и не товариш ли системата с животни няма и да ти дотрябва.

Това е в общи линии.
Sumps are for chumps!

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #2 : петък, 25 декември 2015 г., 10:58 ч. »
Неща, които са направени с подобно оборудване:

! No longer available

Sumps are for chumps!

• Активен потребител
« Отговор #3 : петък, 25 декември 2015 г., 11:15 ч. »
Точно това искам, благодаря. НЕ виждам изображението.
Животни: мишка панда, рак отшелник, скариди red cherry, мексиканска амбистома, леопардов гекон, мадагаскарски дневен гекон, морско свинче, 5 канарчета, жултобуза костенурка, сладководни рибки и храна на геконите, рака и амбистомата.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #4 : петък, 25 декември 2015 г., 11:33 ч. »

Морската акваристика не е като сладководната - дори и живот само от живите камъни е толкова разнообразен и интересен, че докато зрее аквариума това са достатъчни обитатели, без да му писне на човек.

А въпреки, че се е насадило мнението, че е адски трудното нещо и адски многото средства-може би е било така преди време, така е и сега ако искаш да гледаш трудни екземпляри, но за нещо по-леко, можеш да се вместиш в елементарен бюджет. Примерно на този размер, спокойно можеш да си гледаш 1 риба клоун, някакви скариди и различни нано обиттели. Полагат ли се стандартните грижи, всичко е наред.

То и нано скимер, не че е кой знае каква скъпотия-70-100 лева е нов доказан, че работи "аквамедик", но изобщо не е необходим в съдове, като нашите с никакво натоврване.
Sumps are for chumps!

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 25 декември 2015 г., 11:46 ч. »
Какво представлява това зреене на аквариума и колко време продължава?

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #6 : петък, 25 декември 2015 г., 12:07 ч. »
Нещата не са много далече от сладководната акваристика- тоест минаването на азотния цикъл. С тази разлика, че тук принципа е като при виното-колкото по-стар морски аквариум , толкова по-добре. 1 месец е ок, но по-подробно ще трябва да прегледаш по-дълбока тема досежно това. Има във раздела.
Sumps are for chumps!

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #7 : петък, 25 декември 2015 г., 15:03 ч. »
Steliyan Ivanov , не искам да ти убивам ентусиазма, ама бий спирачки! От подписа ти разбирам, че имаш малък зоопарк и от скорошните ти въпроси смея да заключа, че има още какво да научиш за сладководната акваристика. Соленоводната иска много по-добра теоретична подготовка, дисциплина и повече пари дори и в умален размер. Всичко можеш да постигнеш разбира се, стига да си добре подготвен!

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #8 : петък, 25 декември 2015 г., 15:27 ч. »
Аааа, прав е Грей!

В описаното по-горе от мен , за посоченото от теб желание да гледаш само един  отшелник , съм посочил какво трябва да прочетеш в океана от информация за морска акваристика.
В случая по-тегавото е, че работата с морския аквариум е на принципа на производството на реактивни двигатели-ясно е кое как става, но са ти необходими идеалните инструменти. Примерно със светлината не можеш да направиш никакъв компромис, на пръв поглед проста задача като това кк да разбиваш кислород е доста трудна, поне за мен.
Тестове, параметри-иска си своето.

Дадох отговор, че е лесно, с презумцията, че например един сладководен растителен аквариум ти е ясен като принципи на работа.

Предвид, че си и от Варна-осмозна вода ти е задължителна и т.н. и т.н. дребни уж неща, но трябва да се приложат.
Sumps are for chumps!

• Активен потребител
« Отговор #9 : петък, 25 декември 2015 г., 16:42 ч. »
Нещата не са много далече от сладководната акваристика- тоест минаването на азотния цикъл. С тази разлика, че тук принципа е като при виното-колкото по-стар морски аквариум , толкова по-добре. 1 месец е ок, но по-подробно ще трябва да прегледаш по-дълбока тема досежно това. Има във раздела.

И аз мислих, че става въпрос за азотния цикъл, но за по-сигурно реших да попитам.

Неактивен trex700e

• Активен потребител
« Отговор #10 : петък, 25 декември 2015 г., 16:45 ч. »
Също така , обаче се иска и практика.
Например колкото и теоритични познания да имаш колкото и теми да изчетеш, приложението ще е драстично по-малко от на човек, на който животните са му пред очите в аквариума. Теоритично и аз мога да карам болид от Формула 1(знам кое как става, защото се интересувам от темата и съм прочел– , но практически няма да мога да мина 100 метра с болида.

Обобщено казано от моя скромен опит:
Ако действително ще се удържиш в това да не преселваш такъв малък съд и да си гледаш с рака и някой мек корал,ако спазваш основните правила, проблеми няма да имаш и ще се учиш в движение , като ще си надграждаш аквариума.
С редовни смени на водата, не ти трябват ни тестове ни скимер.

Общо взето това са двете гледни точки на едно и също нещо.
Sumps are for chumps!

• Активен потребител
« Отговор #11 : петък, 25 декември 2015 г., 18:13 ч. »
Може въпросът да ти се стори тъп, но какво е осмоза и осмозна вода?:sclerosis:

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #12 : петък, 25 декември 2015 г., 20:34 ч. »
По нагоре ти го казаха,по вида на въпросите ти си личи че даже не си  чел елементарните неща (a  те са задължителни).Не може да ти се обясни всичко за сладководната,камо ли за соленоводната акваристика в тази тема с такива въпроси.Може ама трябва да се преговори целия форум .Вместо да питаш има доста теми по въпросите ти,пишеш в търсачката и четеш.Или отиваш в раздел соленоводни и четеш.

• Активен потребител
« Отговор #13 : петък, 25 декември 2015 г., 22:59 ч. »
Още един тъп въпрос за какво служи wave maker-а. Може би, за да прави вълни и може ли без него.

• Активен потребител
« Отговор #14 : петък, 25 декември 2015 г., 23:07 ч. »
Колко сол е необходима за аквариум 50 литра за аквариум с рак отшелник

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #15 : събота, 26 декември 2015 г., 03:08 ч. »
Две щипки на вкус ти е необходима.Ок,продължавай с тъпите въпроси.

• Активен потребител
« Отговор #16 : събота, 26 декември 2015 г., 10:26 ч. »
Питам сериозно!?

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #17 : събота, 26 декември 2015 г., 11:14 ч. »
 Имаше някакви уреди, с които се измерва солеността и трябваше да показват 1026 или нещо от сорта. Абе инфо има, сега да ти вадя гугъл търсачката вместо теб ли? Форума не е за това. Трябва да имаш някаква база знания, за да задаваш правилните въпроси. Имаш невероятен имунитет към негативното отношение, което създаваш, това може да е добро и лошо. За всеки случай заключвам темата за празниците да ми е мирна главата. Ползвай времето да четеш.  Започни от тук  http://lmgtfy.com/?q=saltwater+aquarium+for+the+beginner.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.