Автор Тема: Акваристиката в България замира ли и дали е така по света?  (Прочетено 10077 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
Отг: Акваристиката в България замира ли и дали е така по света?
« Отговор #45 : сряда, 23 януари 2019 г., 18:29 ч. »

Вярно е, че има от пиле-мляко и от теле-яйце! Скоро бях в магазинче в Шумен и се учудих на разнообразието от сладководни риби - поне двойно повече от преди няколко години, а някои нови видове дори БГ производство. Е, от към всичко останало е доста скромен асортимента, но такова е търсенето. Върху него оказва влияние и възможността в днешно време да си поръчаш помпичка от другия край на земята с един клик. Единственото, което липсва на акваристиката в страната, както казват RAKIM и Dimitarkrastev са  срещите, обмяната на опит, пък ако щете дори хваленето на кой му е по-голям...аквариума. Да не говорим за семинари, изложби, базари и т.н. Преди баха започнали да организират в Музея в Пловдив месечни сбирки, но какво стана някой има ли инфо? Или по нашенски се изпокараха?
Гледам в Софийския зоопарк са сменили директора. Този ми се видя читав поне в интервюто - това щял да подобри, онова да построи. С аквариумите има ли някакво развитие или всичко е пълна трагедия?

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #46 : сряда, 23 януари 2019 г., 21:13 ч. »
Каквото и да се прави/направи, без образоване на аквариса няма да е правило. Което ще рече, че трябва да има официална организация, която да  издаде поне е една книга. И тази организация трябва да има дом, както и частните интереси да са вън от нея - защото ще започне делене... и пак нищо няма да стане, само ще се изпокарат на кой му е... аквариума. :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #47 : петък, 25 януари 2019 г., 02:39 ч. »
както и частните интереси да са вън от нея  :)

Затова и бях твърдо против търговците в този форум. Затова махнахме над 15 банера, за които се плащаше, но хобиското според мен се губеше. Сега сякаш е по-добре и спокойно. Никога не сме търсили количество постове. Повече лично мен ме е интересувала информацията, която остава, докато го има форума. Постовете също са важни разбира се. Да сме живи и здрави  :drinks:

Неактивен tonino

• Активен потребител
  • Публикации: 97
  • Нас. място: Шумен
« Отговор #48 : петък, 25 януари 2019 г., 16:22 ч. »
Ако има организация, как ще се отдели от частните интереси? Какво ще стане с издадената кника, каталог или прост бюлетин? Ще се разпространява само онлайн? Самата организация ще има търговски интереси за да съществува под каквато и форма да се създаде - НПО, фондация, клуб и т.н.
Дали в началото или впоследствие подобна организация ще потърси бизнеса/търговците/търгашите/амбулантните  - сиви, бели и всякакви нюанси на икономиката.
Въпросът е в правилния избор на формата и структурирането от самото начало. Но, за съжаление в БГ подобно нещо не може да се създаде :)

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #49 : петък, 25 януари 2019 г., 20:51 ч. »
Чудя се как да продължа - така, че да не обидя някой и да не давам акъл, понеже аз съм един любител и лайк в акваристиката.

Според мен, делене не трябва да има - частните интереси са си частни, но когато става въпрос за общност, тя трябва да бъде събрана в нещо. Иначе, няма общност. За да ме разберете - това е същото както създаване на фирма или още по-правилно на една държава. Ако нямаме държава - няма народ. Всеки си прави каквото знае и му хрумне, от собствената камбанарийка. Точно както е сега, или много близко до сегашното съществуване на държавата ни. Няма общност - няма социална политика, няма образование, няма наука, няма писменост! На нашите буквички пишат сигурно поне 1 милиард хора по света. Това за да се е случило, без държавност е не мислимо! Без "рамка", която да събере всичко това, не може да стане за дълък период от време.
Частниците, само ще има полза от излизането на бял свят на общността. Това са радиа, телевизии, нет - също като сега, но вече с тежест. По друг начин ще се обсъжда всичко свързано с акваристиката, а и държавата ще се почувства донякъде ангажирана с нея. Така мисля аз.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.