Автор Тема: Агресивен отоцинклус  (Прочетено 292 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Phantomrider

• Регистриран потребител
  • Публикации: 5
Агресивен отоцинклус
« : сряда, 23 март 2022 г., 15:42 ч. »
Здравейте,

Имам малко странен проблем с чистача си - отоцинклус. Наскоро добавих в аквата си 3 нови и миролюбиви молинезии.
Смятах, че всичко ще е наред, докато не забелязах, че отоциклуса като се доближи до някоя от тях, започва да ги гони из целия аквариум ида им скача по гърбовете, което ме озадачи и притесни.  :sadnew:
Досега е съжителствал с една молинезийка (на която реших да взема другарчета, че да не самотства) и съвсем обикновени и дребнички гупи. Със "старата" молинезия не съм засичал да има проблем, освен понякога само да тръгне да я гони, ама се отказва като се махне, не я преследва толкова неистово, както с новите.
Аквата е 70л, има растителност, подходяща за отоцинклуса да се крие, та не разбирам какъв му е проблема с новите обитатели, които по никакъв начин не са се опитвали да го нападат, а все бягат и се крият... Защото са по-едри ли го прави? Териория ли пази? Та то друг чистач няма, че да му се налага да го прави...

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 414
  • Нас. място: Хановер
Отг: Агресивен отоцинклус
« Отговор #1 : сряда, 23 март 2022 г., 21:12 ч. »
Здравей колега. Доста странен проблем,но и вероятно доста лесен за решение.Отосите са  много силно социялни рибки и отглеждането им под числото 6( разбирай 10 ) е недопустимо. Под социялния си минимум няма кой да ти каже защо се държат неадекватно,но във всеки случай това не е проблемна рибка !
Вземи му дружки и му дай няколко дена да се осъзнае.Ако все още има някакъв проблем то ще го мислим тогава ;)

Неактивен Phantomrider

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : сряда, 23 март 2022 г., 22:33 ч. »
Ох, ами.. малко множко ми се виждат 6-10 за толкова малък литраж. Пък по спомен (като го взимах) ми казаха, че не е задължително, но може да стане териориален ако са много, да не би пък да съм изтеглил късата клечка?  :hmm: Освен да пробвам да взема 2-3 засега само?
И все пак, има ли значение пола или не проявяват агресия ако са повече мъжки? Така като чета статията тук, май си имам мъжки, понеже не ми прави впечатление да е особено закръглена рибката.

Неактивен Phantomrider

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : четвъртък, 24 март 2022 г., 14:26 ч. »
Ох, май разбирам какъв е проблема... Май-май погрешно разпознах рибока като отоцинклус, а е по-скоро Гиринухейлус аймуниери, което ще е кофти за мен, понеже проявява именно поведението, описано в статията, написана тук в портала....  :cry1:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 902
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #4 : петък, 25 март 2022 г., 13:42 ч. »
Аймуниерито си проявява агресия, да. Виждал съм го да се залепя за друга риба и да я смуче. Чел съм дори, че им изпива очите на други риби. Гадинка е. особено в малък съд. Отоцинклуса си е блага душичка, при тях няма проблеми.

Неактивен Phantomrider

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : петък, 25 март 2022 г., 13:56 ч. »
И на мен ми се стори съмнително да е с толкова нетипично поведение, сега освен да го подаря на някойм стига да има от Стара Загора човек, който би го поискал... Очевидно е, че няма да го бъде съжителството помежду им. Имам и друга аква, ама тя е по-малка и няма шанс да се спогоди с тамошните обитатели.
Приемам предложения и за алтернативен чистач, че имам малко проблем с алгите, нооо това е друга тема на разговор.  :crazy:

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #6 : вторник, 29 март 2022 г., 11:04 ч. »
Точно щях да пиша, че няма как отисите да ти създават проблеми и се зачетох. Ама как си объркал тая риба... не е за вярване?! Отдавна гледам отоси и бройката никога не е била проблем.

Неактивен Phantomrider

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : вторник, 29 март 2022 г., 11:58 ч. »
Точно щях да пиша, че няма как отисите да ти създават проблеми и се зачетох. Ама как си объркал тая риба... не е за вярване?! Отдавна гледам отоси и бройката никога не е била проблем.

Честно казано и аз не знам как...  :-[  Като си го взимах не търсих специфично отоцинклуис, а просто чистач на алги и тогава продавачката ми даде този. Признавам, изобщо не питах дали е агресивен, какъв вид е дори, което го приемам за своя грешка и със сигурност повече няма да го повтарям това... А вече като правих своето "проучване", ми направи впечатление, че не е 1:1 като окраска, ама пак реших, че е този вид...  :dontknow:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.