Автор Тема: Бавен (low tech) би отопен аквариум, без нагревател в помещение без отопление  (Прочетено 1069 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
Здравейте на всички любители на хобито.
Видно от заглавието, ме гложди една странна идея…
Съвсем не на шега, поскъпването на живота и особено на сметките за електроенергия на стопанските потребители  ( всичко що не е жилище) изкара на дневен ред проблем, за който не бях помислил. Увеличението на цената на електроенергията е в пъти (4-5-6) ...
Обмислям 600 л + аквариум, и се питам мога ли да постигна това чудо от заглавието, особено за студените дни, в които темперетурата в помещението може да падне до 5–10 градуса.
Някакъв високо планински биотоп примерно, но какви ще са рибите.…
Хоби или тиха лудост?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
Камъни,корени и Костури с Червеноперки....??? :D
Веднъж годишно ще зарежаш рибите,а след година ще пържиш :dance3:
Ама все си мисля че искаш рибките да са Тропически....
От растенията не си ограничен толкова много защото повечето бавни биха издържали особенно ако долната граница на температурата не пада под 12 градуса. Тук биха отцелявали доста от бавните ризомни растения-сигурен съм че и осветлението ще е слабо ;)
Издръжливи на студ са Хелерите-особенно дивите форми и те са един от малкото вариянти.
Но пък Биотоп,незнам.Има високопланински реки,но там водата не се охлажда до тези температури които ти искаш.
Дръж ни в течение,че ми е интересно-по същата(енергиина ) причина развалих аквариумите си в мазата и сега обмислям там нещо като тебе,ама в умален вид :)

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
Правиш декорация корени,камъни а у...И пускаш слънчаци,те са си южноамерикански цихлиди и са си много красиви рибки.Другия вариант е кои шарани,златни риби и тн...Но голям проблем е лятото,защото пък студенолюбивите риби трудно ще оживеят на 30 градуса в аквариума.Слънчаците отново няма да имат проблем.Може и живородки гамбузия,срещат се по разни открити водоеми,така че ще издържат.Абе има риби,но трябва да поровиш че не се сещам за всички.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
 Благодаря за насоките. Ще видим какво ще измисля.. :crazy:
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Lightning_boy

• Активен потребител
  • Публикации: 33
Колега, къде ще бъде позициониран този аквариум, че да стои на температура от 5 градуса?
Нявсякъде из форумите пише, че е по-евтино да се охлажда самото помещение. За затопляне без нагревател абсурт. Но пък 600л. според мен си искат бързовар, ако ще са на 5 градуса температура :D.
Може ли малко повече подробности какво ти се върти в главата?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
Здравей, идеята че аквата ще стои в офис стая, която се очертава да е необитаема през зимният сезон.
Аквата я мисля 200/60/60 …
Но колкото повече обмислям, толкова безсмислено ми струва да изтипосам това нещо в стая където няма да има никой.
Най- много да го взема колкото да знам че съм похарчил парите, и да си правя варианти на скейп без да бързам и да чакам по-добри времена …
Хоби или тиха лудост?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Но колкото повече обмислям, толкова безсмислено ми струва да изтипосам това нещо в стая където няма да има никой.

Подкрепям!

Неактивен Lightning_boy

• Активен потребител
  • Публикации: 33
Колега, според мен, ако аквата няма да се вижда поне веднъж-дваж на седмица минимум, за мен няма смисъл от този аквариум. Той така или иначе няма да получи вниманието, което заслужава.
Но все пак това си е моето мнение, средствата и виждането за положението са си твои. :drinks:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.