Автор Тема: Микобактериоза  (Прочетено 23654 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 871
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Микобактериоза
« : вторник, 03 февруари 2009 г., 05:10 ч. »
Микобактериоза

Микобактериозата (или по точно туберкулозата по рибите), причинена от водни микобактериални видове, е от по-остро до хронично заболяване, за което ни е известно, че засяга широк спектър на диви риби и такива отглеждани в аквариумни условия, както и сладководни и морски видове в целия свят. Бактерията „Mycobacterium marinum” се счита за първичен агент - причинител на микобактериозата. Голям брой микобактериални видове, свързани с „tubercle granulomas” са били намерени  в аквариумни и диви рибни популации. Важно е да се знае, че рискът от инфекция при рибите, отглеждани в аквариум, е значително по-висок. Разпространението на микобактериите при аквариумните риби варира между 10-22%. Най-вероятно аквариумната среда предлага по-благоприятни условия за размножаване на микобактериите (температура, вода, кислород и др.)

Микобактериозата при аквариумните риби е едно от най-често диагнозираните бактериални заболявания. Според скорошно проучване (през 2006 г.) за наличието на микобактерии при здрави риби и добре функциониращи аквариуми, е уточнено, че честотата на патогени е "много висока". Проби, взети от домашни аквариуми, установяват, че 18 от 42 проби, взети от 19 риби, съдържат различни форми на микобактерии. Проучването показва също, че микобактериите са налични в самата вода. При 75.4% от пробите тестването показва положителни резултати за наличието им. Микобактерии също се намират и в охлюви и ракообразни, използвани за храна на рибите.
Допълнителни изследвания на домашните аквариуми в същата година доказват наличие на микобактерии в 201 от 325 (61.8%) взети проби. В тази група на проби, микобактерии най-често са изолирани от биофилм (проби, взети от обитателите на аквариума) (77.1%),  по растенията (68.0%)  и в седименти (65.9%). Микобактерии 12.5%  били открити и изолирани от храната за рибки (на гранули). Преобладаващите видове са M. fortuitum (13.9%), M. marinum (8.0%) and M. gordonae (4.5%).
 
Родът Mycobacterium (семейство Mycobacteriaceae) се състои от аеробни, пръчковидни, неподвижни членове на групата Actinomycetes.
Поради наличието на миколна киселина и миколати, клетъчната им стена е дебела и по-мазна в сравнение с другите бактерии. В резултат на тези вещества и дебелата клетъчна стена, микобактериите не са класифицирани както обикновено чрез оцветяване по Грам като Грам-положителните и Грам-отрицателни. Вместо това те са киселинно-бързи бактерии. В допълнение може да се каже, че микобактериите са много устойчиви, оцеляват в тежки условия и са резистентни към много антибиотици.

Много от тези микробактерии присъстват навсякъде в околната среда и могат да оцелеят във водна среда или в утайки и седименти. Такива "природни" микобактерии могат да оцелеят в различни вариации на условията във вода в която има съдържание на хлор, както и в широк диапазон на рН и температура. Счита се, че водата служи като естествен хабитат, както и като средство за предаване. Дори се счита, че свободните микробактерии могат да оцелеят съпрофитно извън животното-домакин. Те също се явяват патогенни за широкия спектър на водната фауна, както и за хората.

Преди края на осемнадесети век рибните микобактерии били описани от група френски учени. Те доказали, че Mycobacterium piscium (име, което вече е остаряло) е патоген, открит по заболели шарани, Cyprinus carpio. От тогава насам са извършени много изследвания за микробактериални болести при рибите. През 1926, когато Джей Ди Аронсън проучил редица соленоводни риби, които починали в Аквариума във Филаделфия, САЩ, констатирал, че рибите са имали туберкулозен тип заболяване с големи възли или язви, както и по много от техните тъкани, като например далака, черния дроб, бъбреците, хрилете, сърцето, и червата. От тези заболели органи Аронсон култивирал бактерия, която нарекъл Mycobacterium marinum. Инжекции от бактериалната култура водели до смъртност при златните рибки, жаби, гълъби, и мишки, но имали малък ефект върху морски свинчета и зайци.

Бумът на болестите при аквариумни риби се свързва с главните фактори за поддръжка. Въпреки това дори и най здравословният и поддържан аквариум може да е домакин на тези бактерии. Веднъж подобен тип бактерия попаднала в аквариума ви, е възможно 100%  заразяване на популацията ви от риби. При лоши условия в аквариума вие създавате допълнителни стресови фактори и рибите стават податливи на болестите. Предразполагащи фактори могат да бъдат: Пренаселване на аквариума, натрупване на отпадъци и органични вещества във водата и увеличаване на температурата (над 28 ° C). Контролът над качеството на водата и доброто хранене ще помогне на рибите ви в борбата с тези хронични инфекции.

Рибите могат да бъдат заразени с поглъщането на храна и вода, замърсени с фекалии, урина или ексудати от болни животни, които съдържат микобактерии. Източниците и начините за предаване на бактериите на рибата-приемник могат да бъдат свързани с инфекция на безгръбначни животни, като например сладководни охлюви, скариди и водните бълхи. Трябва да бъдат взети под внимание също така влизането на микобактерии в организма на рибата чрез кожата и поражения по хрилете, причинени от нараняване или паразитни инфекции. Веднъж влезли в организма на рибата, микробактериите могат да причинят кожни лезии или разпространение към други органи чрез циркулаторната или лимфната система.

Следва продължение....

Неактивен aquacult

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 19
 • Нас. място: България
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #1 : понеделник, 16 март 2009 г., 21:11 ч. »

Язвите не винаги са белег за микобактериоза. Наистина това заболяване е опасно.
Обикновенно белезите които са по кожата са вторичен признак от отслабена имунна система.

Тестоветв за доказване на микобактериоза са много сложни защото самата бактерия има бавен разтеж
като Renibacterium salmonarum.
 какво лечение предлагаш

Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #2 : петък, 13 април 2012 г., 11:51 ч. »
какво лечение предлагаш
Лечението не е много скъпо.
Просто изисква хранене с храна , третирана с антибиотици или ако не се хранят рибите, въпросните антибиотици се добавят в аквариума. Но това само в краен случай, защото загива напълно азотния цикъл, измират всички бактерии в грунда и филтъра...

http://www.fishy.ru/cgi-bin/pub/diag?c=v&id=49
http://vitawater.ru/aqua/ill/tuber.shtml

За 100 литра аквариум са необходими 2 таблетки тубоцин/ активна съставка Ринампицин/.
7 дена по 2таблетки = 14 общо. По 35 стотинки е едната. 14 по 0.35 = 4.90 лева.


След лечение - карантинния период е 6 седмици при хранене само със суха храна.

Неактивен jordan_84

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 12
Отг: Микобактериоза
« Отговор #3 : сряда, 26 септември 2012 г., 16:18 ч. »
Днес сложих една таблетка Тубоцин в 70литров аквариум водата почервеня след лечението трябва ли подменя цялата вода или само да доливам?

Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #4 : сряда, 26 септември 2012 г., 17:40 ч. »
И кафява ще стане даже. Сменяй по 20-30% всеки ден. След третирането продължаваш да сменяш вода ежедневно иначе няма да си виждаш обитателите. След антибиотика е хубаво да слагаш активен въглен ако има възможност във филтъра или по друг начин да си филтрираш водата. Има и подобрители за вода като Ocean Free Pure Liquid./ефективен е/.
Да разбирам, че рибите ти не се хранят, щом си пуснал директно във водата?
Ако се хранят - не пускай във водата таблетки, а накисвай храната 30 мин преди да ги храниш.
Всеки ден по 2пъти с такава третирана храна.
Ако не се хранят- късмет и дано да ги излекуваш.
Ако се възстановят - след месец повтори с храненето /накисната замразена храна във антибиотика/

Неактивен jordan_84

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 12
Отг: Микобактериоза
« Отговор #5 : сряда, 26 септември 2012 г., 19:32 ч. »
Проблема ми колега е само със сомчето,Калихт които има рана на главата и под аналната перка,Дръгите риби са добре и поемат храна,но незнаех как да третирам храната затова пуснах таблетката,Ште сам ти благодарен ако споделиш как да го направя с храната?

Неактивен jordan_84

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 12
Отг: Микобактериоза
« Отговор #6 : сряда, 26 септември 2012 г., 19:51 ч. »
Антибиотика е в капсула и като го извадя е червен прах,Храня със суха храна на гранулки. Искаш да кажеш че трябва да исипя антибиотика в една чашка и да объркам храната с него и да давам само храната без да попада антибиотика така ли колега?

Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #7 : сряда, 26 септември 2012 г., 19:52 ч. »
1. Без правилна диагноза няма правилно лечение.
Казвам го защото в повечето случаи има грешна диагноза. Не казвам, че рибите ти имат или нямат микобактериоза, но рани могат да се получат и по други причини. Ако не си убеден в диагнозата би било добре да опишеш аквариума си и начина по който се грижиш за него, какви са обитателите и доста други подробности, както и задължително снимки. Да ги пуснеш в оделна от тази тема  за да не спамим излишно тук. Съфорумците ще огледат снимките , ще прочетат каквото е нужно и който има нещо да каже ще пише. Така ще получиш адекватна помощ. Ако направиш такава тема, моля пусни ми лично съобщение с нея, защото в последно време нямам време за форума и не чета редовно.
2. Ако все пак си убеден, че имаш микобактериоза - Храната третирам така - кубче замразена храна слагам в 50мл чашка /ракия/ :))) Добавям до половината вода и слагам малка част от хапчето във водата като разбърквам 1 мин.
"малка част" - ако разфасоваш хапчето, изсипи го върху равна повърхност, раздели го на 7 части. Едната част наричам "малка". Друг начин е да пробиеш обвивката с игла губерка или да резнеш връхчето с ножица, но няма да имаш реална представа колко да сложиш ако го правиш за първи път.

Неактивен dok70

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 429
 • Нас. място: Свиленград
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #8 : четвъртък, 27 септември 2012 г., 09:40 ч. »
Проблема ми колега е само със сомчето,Калихт които има рана на главата и под аналната перка,Дръгите риби са добре и поемат храна,но незнаех как да третирам храната затова пуснах таблетката,Ште сам ти благодарен ако споделиш как да го направя с храната?

Малко ще поспамя, че скоро не съм! :grin:
Едно нещо не мога да схвана, защо ръгате антибиотици в аквариум с една проблемна риба!?!
Много малко вероятно е да нацелиш диагноза, адекватно лекарство, пък за дозата да не говорим.
Като ще си правим експерименти, не е ли по-добре да си отделим проблемната риба в друг съд?
Вероятността да си отровите рибите с антибиотик е много по-голяма от това да ги излекувате.
Замислете се дали условията в аквариума ви са добри, най-често там се корени проблема, а комбинацията от добавен антибиотик съвсем "сбозява" ситуацията! Лекарство в храната е много ефективен метод, но в никакъв случай не бих го препоръчал на начинаещи!
В конкретния случай най-удачно ми се струва неколкократни бани в лечебен разтвор на болната риба. Мнението ми не е меродавно, че съм заклет привърженик на "целебния глад".
Въпросите са риторични, успехи с терапията!
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен vmax

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 6
Отг: Микобактериоза
« Отговор #9 : четвъртък, 28 август 2014 г., 10:17 ч. »
Здравейте, надявам се на малко помощ от по-опитните за диагностицирането на болестта на едно японско шаранче. Пускам мнението си в тази тема, понеже си мисля, че е Микобактериоза заради изкривяването на рибката. Начинаеш съм и нямам опит, но само при тази болест прочетох да има симптоми свързани с изкривявания. Другото е, че едното и око е зачервено и на опашната перка се забелязват някакви оранжеви точици и петънца. Надявам се на снимката да се виждат. Рибката не се храни и стои предимно неподвижно. Беше в градинско езерце с още 9 японски шаранчета, като другите поне за сега не показват подобни признаци и си изглеждат и хранят нормално. Според вас може ли да се касае за Микобактериоза или е някакво друго заболяване. Реално вечерта нищо и нямаше или поне не забелязах да има проблеми и на сутринта я намерих да плува така.


Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #10 : четвъртък, 28 август 2014 г., 10:40 ч. »
По-скоро ми прилича на външна бактериална инфекция - заради оранжевите петна/точки.
Както и е обяснение за изкривяванията - които бих нарекъл по-скоро гърчове - заради външните дразнители.
Обърни се към някой магазин... има една жълта пудра , която би помогнала евентуално ако е това, което споделих.
Добре, ще е някой, който разбира да види от близо рибата преди да се действа.
Но...

Неактивен vmax

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 6
Отг: Микобактериоза
« Отговор #11 : четвъртък, 28 август 2014 г., 11:40 ч. »
Във ветеринарните клиники които обиколих в града (за гр.Разград става въпрос) ми казаха, че нямат специалисти по риби :( Само в една поискаха евентуално да видят рибката, но бях на работа и нямаше как да им я занеса. Ако няма подобрение, утре сутринта преди работа ще пробвам да им я закарам.
Понеже никъде не можаха да ми дадат някакви съвети, а рибока от вторник сутринта е в това състояние без видимо подобрение, вчера вечерта реших да третирам водата му с Тубоцин понеже си мислех, че е Микобактериоза. Надявам се ако съм му поставил грешна диагноза, поне да не съм му навредил, но вече не можех да го гледам, поне без да опитам да предприема някакви действия по лечението му. Ще видя утре сутринта как е и ще реша какво да правя, но имам питане осносно лечението с тубоцин ако видя, че има подобрение и продължа да го лекувам с него. Видях по-горе, че курса на лечение е 7 дена, но не ми е ясно, реално водата какво се прави на следващият ден. Сменя се изцяло и се поставя нова доза лекарство? Сменя се частично и се поставя доза лекарство за същият обем вода? Тоест всеки ден ще се повишава концентрацията на лекарството във водата? Или просто рибока се оставя 7 дена във водата с лекарството без да се пипа нищо?

Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #12 : четвъртък, 28 август 2014 г., 12:05 ч. »
1. не е ясно дали тубоцина ще помогне срещу бактериите , които рибата ти има.
2. много подробно пише всичко за смяната на водата и третирането, но ще трябва да прочетеш нагоре. всичко.
винаги можеш да пробваш и ще разбереш, реално на втория ден ще се гърчи по-малко рибата
3. аз бих ползвал жълта пудра на оф - OF, yellow powder /Ocean Free/ във твоя случай

Неактивен vmax

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 6
Отг: Микобактериоза
« Отговор #13 : четвъртък, 28 август 2014 г., 13:52 ч. »
1. не е ясно дали тубоцина ще помогне срещу бактериите , които рибата ти има.
2. много подробно пише всичко за смяната на водата и третирането, но ще трябва да прочетеш нагоре. всичко.
винаги можеш да пробваш и ще разбереш, реално на втория ден ще се гърчи по-малко рибата
3. аз бих ползвал жълта пудра на оф - OF, yellow powder /Ocean Free/ във твоя случай

Ще погледна дали ще мога да намеря въпросната пудра някъде по зоомагазините като се прибирам. Темата я прочетох, дори и руските източници с google преводача, че не съм учил руски, но не можах да намеря точно описание за курса на лечение, чрез добавяне на лекарството във водата.
В темата потребител @jordan_84 пита само какво да прави след курса на лечението, тоест след тези 7 дена и мисля твоето мнение след това се отнася именно след като свърши лечението как да си избистри водата. По време на самото лечение, обаче никъде не видях да има писано какво се прави с водата. Лекарство явно се добавя всеки ден, щом сметките са: "7 дена по 2таблетки = 14 общо", но водата изцяло ли се сменя или частично и какъв % от нея и това няма ли да доведе до много голяма доза концентрация на лекарството в края на лечението или точно това е идеята?

Неактивен dsimka

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 17
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Микобактериоза
« Отговор #14 : четвъртък, 28 август 2014 г., 14:31 ч. »
има има написано:)

тук съм написал 20-30% смяна на вода, и 50% да смениш - пак е добре.

И кафява ще стане даже. Сменяй по 20-30% всеки ден. След третирането продължаваш да сменяш вода ежедневно иначе няма да си виждаш обитателите. След антибиотика е хубаво да слагаш активен въглен ако има възможност във филтъра или по друг начин да си филтрираш водата. Има и подобрители за вода като Ocean Free Pure Liquid./ефективен е/.
Да разбирам, че рибите ти не се хранят, щом си пуснал директно във водата?
Ако се хранят - не пускай във водата таблетки, а накисвай храната 30 мин преди да ги храниш.
Всеки ден по 2пъти с такава третирана храна.
Ако не се хранят- късмет и дано да ги излекуваш.
Ако се възстановят - след месец повтори с храненето /накисната замразена храна във антибиотика/


 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.