AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Лабиринтови => Темата е започната от: RainBG на четвъртък, 01 декември 2016 г., 01:07 ч.

Заглавие: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: RainBG на четвъртък, 01 декември 2016 г., 01:07 ч.
Здравейте. За пръв път ще пиша в този форум, въпреки че доста полезни съвети съм прочел тук преди това. Преди 2-3 месеца стартирах нов аквариум 125 литра. Два от обитателите в него са златни трихогастери, с които имам проблем. По принцип трябваше да са двойка при закупуването, но продавачът в магазина беше затруднен при избора им и явно има някакъв проблем. Единият непрекъснато гони другия и той се крие близо до дъното, във водораслите, около тръбите на филтъра и нагревателя. Общо взето в по-голяма част от времето е на едно място (близо до дъното) и не плува свободно в аквариума, защото се крие. Прочетох доста статии в интернет и предполагам, че и двата трихогастера са женски, като съдя най-вече по формата на перките.
Снимките в приложените файлове не са с много добро качество и на фокус, но се надявам да помогнат.
Моля за Вашето мнение, от какъв пол са двата трихогастера?
Къде може да е проблема и как евентуално може да се разреши?
В случай, че и двата са женски, дали закупуването на мъжки ще реши проблема?
Предварително благодаря за отделеното време и за отговорите.
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: SDB на четвъртък, 01 декември 2016 г., 08:33 ч.
на пръв поглед са женски
при тях външните различия на половете
се появяват чак като порастнат рибите
затова обикновено в магазина където
са малки още няма начин да се разбере
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: malomir на четвъртък, 01 декември 2016 г., 10:32 ч.
Твърдо женски и двата. Колко литра е аквариума? Обикновенно, когато се сложат повече риби от един вид агресията се разпределя и това намалява нивото на стреса. Въпроса е дали литража аквариума може да позволи това. И четете бе хора.  :)  Написали сме всичко тук. Инфо да искаш. Ето снимка от профила на рибата. Точно описана: Горе е мъжки, долу е женска. Разликата се вижда от далеч.

(http://www.aquaportal.bg/Fish/Photos/134_2.jpg)

http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=134 (http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=134)
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: RainBG на четвъртък, 01 декември 2016 г., 11:43 ч.
Благодаря за бързите отговори от SDB и malomir. Аквариумът ми е 125 литра, както съм записал. Снимките с перките също съм ги разглеждал. Прочел съм доста неща в интернет преди да пиша тук.
Просто исках да получа и ВТОРО мнение от независим човек и евентуално СЪВЕТ как е най-добре да се действа в този случай - добавяне на трета мъжка рибка, премахване на едната женска и добавяне на мъжки или друго решение. Едно е да експериментирам и излишно да тормозя рибките, друго е да получа съвет от човек, който евентуално се е сблъсквал с подобен проблем.
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: Fundulopanchax на четвъртък, 01 декември 2016 г., 18:32 ч.
Втората риба със сигурност е женска, но първата има вероятност да е все още неоформен мъжки - ако и двете риби са млади. Изчакай да порастнат още, но при  суматранските трихогастри мъжките принципно са много агресивни към женските. По -добре вземи още два - три трихогастера за да се разпредели агресията.
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: RainBG на четвъртък, 01 декември 2016 г., 19:55 ч.
Fundulopanchax, благодаря за полезния отговор.
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: Fundulopanchax на петък, 06 януари 2017 г., 09:47 ч.
Какво стана, изясни ли се пола на рибите ?
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: RainBG на неделя, 22 януари 2017 г., 17:19 ч.
Здравейте отново и благодаря, че се поинтересувахте за развитието на темата :).
Актуална информация след около 2 месеца. В крайна сметка оставих двете рибки, без да купувам други трихогастери. Едната рибка явно ще е мъжка. Забелязва се по-ясно удължение на горния плавник. Все така продължава да доминира над другата, но вече не е толкова агресивна спрямо нея. От време на време подгонва и другите барбуси в аквариума, явно за да покаже кой е шефа :) Като цяло няма проблеми. Това е за сега :)
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: Fundulopanchax на понеделник, 23 януари 2017 г., 11:29 ч.
Значи познах ! :bb:
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: oldman на сряда, 22 март 2017 г., 14:53 ч.
Хвърлиха ли хайвер, вече?
Заглавие: Отг: Въпрос относно пола на трихогастери
Публикация от: RainBG на понеделник, 09 октомври 2017 г., 14:56 ч.
Здравейте.
Ще използвам случая за да споделя малко впечатления, а и за да затворя темата.
Като цяло трихогастерите се оказаха мъжки и женски. Мъжкият постоянно доминираше,
закачаше женската, гонеше я при хранене. Тя от своя страна в началото, през по-голяма част от времето се криеше в растенията или седеше малко изолирана в единия край на аквариума. В един момент мъжкия стана малко по-агресивен спрямо другите рибки, започна да стои в единия край на аквариума, а гонеше другите в срещуположния край. Започна да прави и гнездо от мехурчета на повърхността на водата около плаващите растения. Първите няколко пъти нещо не се получиха нещата (явно останалите риби пречеха пък и аз веднъж почиствах аквариума). В един момент през лятото, след отсъствие няколко дни, видях че имам няколко умрели барбуса на повърхността. Зачудих се на какво може да се дължи това и в следващия момент разбрах. Мъжкия трихогастер беше в единия край под гнездото, а останалите рибки се бяха скупчили в другия и в момента в който някоя от тях се приближеше към гнездото започваше едно яростно преследване. В следващия момент се загледах по-отблизо и видях страшно много новоизлюпени малки, които плуваха около гнездото. Отделих аквариума на две с една ситна мрежа, като мъжкия оставих при малките, тъй като той се грижеше за тях. Тъй като през мрежата преминаваха част от малките и ходеха при барбусите, сложих на нейно място прозрачен плексиглас (за съжаление нямах подходящ аквариум, а и цялата работа ме завари малко неподготвен). Много интересни бяха сцените в които мъжкия и женската се събираха от двете страни на преградата, гледаха се влюбено и се целуваха през преградата (явно се радваха взаимно на новото поколение). След като малките станаха на няколко дни, преместих мъжкия и оставих малките сами. След завръщането при другите рибки, мъжкия трихогастер постепенно смекчи агресията и се поуспокои като видя, че малките са изолирани и на сигурно място. Тъй като целият процес на люпене продължава няколко дни, малките растат с различен размер (дори четох някъде, че по-големите е възможно да изяждат част от новоизлюпените).
В момента останаха около десетина отраснали малки, които гонят по размери вече барбусите (съжалявам за лошото качество на снимката). От своя страна женската и мъжкият привикнаха и прекарват голяма част от времето заедно, като в момента агресията на мъжкия спрямо другите риби в аквариума е почти нулева.
В общи линии изживяването, когато това ти се случи за първи път е доста вълнуващо, водещо до много положителни емоции.
Благодаря отново на всички, които отговориха на моите въпроси и помогнаха със съвети :)