AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Полезно => Въпроси на начинаещи акваристи => Темата е започната от: Viktor__@ на вторник, 08 юни 2021 г., 16:48 ч.

Заглавие: Пълен новак в хобито моли за съвет относно избор на аквариум
Публикация от: Viktor__@ на вторник, 08 юни 2021 г., 16:48 ч.
Здравейте и добре заварили
Начинаещ акварист съм ако мога изобщо да се нарека такъв. Чета форума като гост от около месец и от тогава знам ( на теория) какво е азотен цикъл, подходящи видове рибки за гледане в един аквариум и т.н..
Опит с аквариуми имам, т.е нямам. Като дете съм гледал, по скоро явно мъчил две златни рибки и малко гупи. Провал пълен
В момента покрай детето се запалих - имаме малък 30 литров. Пренаселен разбира се, и работещ извън всякакви правила
Така, дотук с лиричните отклонения
Решил съм да направя най накрая аквариум като хората
Ориентир - искам да е 130 до 200 литра максимум,  като се целя в 150
Ще отглеждам основно живородки - гупи, молинезии, хелери
Сомче две три за помощ с чистенето. И залагам на една мъжка Бета да събира тълпата. С нея може и да бъркам разбира се, дали е подходяща. Растения много :). Други видове не че не харесвам, но нямам увереност във възможностите си.
Въпросът е или въпросите ми са
Какъв аквариум да търся - готов оборудван, да поръчам да ми направят и да го оборудвам или втора ръка. Ако съвета е да поръчам, бих искал и да ме насочите къде във Варна да го направя
Въпросът не е само финансов. И той е важен де - в какви пари да предвидя че ще се събера, но ме притеснява и дали ще мога ако избера втория вариант, сам да избера подходящата техника - филтри, нагревател и осветление. Според мен няма да успея
Единствено шкаф не ме притеснява. Там ще се оправя сам
Извинявам се за дългия пост, явно още не съм избистрил всичко в главата си
Благодаря предварително за помоща
Заглавие: Отг: Пълен новак в хобито моли за съвет относно избор на аквариум
Публикация от: dennis на вторник, 08 юни 2021 г., 18:39 ч.
Здравей и добре дошъл отново. Да започнем с оборудваните фирмени аквариуми. Аз лично мисля, че никому не е нужен подобен аквариум, освен ако не иска много голям, много малък или соленоводен аквариум. Вероятно както аз, така и други ще ти кажат да намериш добър майстор с опит (тук със сигурност ще откриеш няколко), който да ти направи аквариумчето за няколко дни с материали каквито поискаш. Аквариум + добро оборудване по твоя конфигурация ще ти излезе неколкократно по-евтино от готов оборудван аквариум,, по това какви цени виждам в сайтове и магазини. А за избора на филтри, нагреватели, осветление и всичко друго ще се справиш без проблем, не се подценявай. Аз избирам като прочета всяка тема тук в зависимост от това какво ми трябва и събирам наблюденията на колегите. Само не отивай неподготвен в зоомагазина, магазинерите искат да си продадат стоката и може да се прибереш с ненужни за теб неща. Зареди се с търпение и успех!
Заглавие: Отг: Пълен новак в хобито моли за съвет относно избор на аквариум
Публикация от: bustama на вторник, 08 юни 2021 г., 20:35 ч.
Здравей
Колкото по дълъг аквариум, толкова по добре. Сега ще гледате хелери и т.н, утре не се знае какво ще ви хареса и какво ще поискате. По добре да ви го направят, стига да намерите добър майстор и да се разберете за цената. :)
Заглавие: Отг: Пълен новак в хобито моли за съвет относно избор на аквариум
Публикация от: Viktor__@ на вторник, 08 юни 2021 г., 20:53 ч.
Благодаря за отговорите
Да, и аз мисля за дължина, да има къде да плуват рибите. Предполагам височината не е чак толкова съществена, нещо от рода на до 50см ( 5 -6 отдолу, два три отгоре, мисля останалите 40 ще да ок
Относно съвета да потърся човек който изработва аквариуми и да поръчам - има ли тук къде да търся, в смисъл специален раздел, защити аз не успявам да се ориентирам и не намирам
Заглавие: Отг: Пълен новак в хобито моли за съвет относно избор на аквариум
Публикация от: bustama на вторник, 08 юни 2021 г., 21:59 ч.
Форума отдавна е мъртъв - тука няма да намериш майстор. Варна е много голям град и с много висока култура
в акваристиката.Тука имал градски, дано се включат със съвет. Имаше навремето един човек, Антъни, изработваше аквариуми,  нито зная къде във Варненско нито, дали така точно му е ника. Няма начин да не намериш майстор за региона!
Заглавие: Отг: Пълен новак в хобито моли за съвет относно избор на аквариум
Публикация от: wire на сряда, 09 юни 2021 г., 21:38 ч.
Колкото по-голям аквариум, толкова по-лесно се поддържа стабилен ;) Има много видове рибки, които се гледат лесно - повечето видове барбуси, неони, данио.
Аз залагам на аквариум по поръчка. Избери си някакъв вариант, после провери за филтър и осветление за него. Какво ще влезе в бюджета и какво би пренебрегнал за сметка на какво, после коригираш.
Щом искаш много растения, хубаво е да си избереш и тях предварително, за да знаеш дали ще ти трябва по-силна или по-слаба светлина, СО2, торове. Ако можеш да си направиш сам осветлението, няма да купуваш готово. Ако можеш да си бъркаш сам торовете, няма да купуваш готови. Ако можеш да си направиш сам СО2 системата, няма да купуваш готова. А, ако не можеш и трите, ще ти струва повечко.
В зависимост от рибите и техния брой, в комбинация с литрите, си избираш и филтъра.
За нагревател мисли зимата :D
Имай предвид, че първоначалната инвестиция е голяма, но после ще ти е лесно(поне на теория) :drinks: