Анкета

EHEIM или JUWEL предпочитате?

EHEIM
JUWEL
Не ми харесват и двете марки.

Автор Тема: Нов аквариум.Малко въпросчета?  (Прочетено 1451 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Yakimov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Нов аквариум.Малко въпросчета?
« : четвъртък, 13 август 2020 г., 22:01 ч. »
Здравейте акваристи  :drinks: . Стартирал съм аквата преди 11дни.На 3-ти ден съм пуснал 3,4 сомчета и около 30 скариди ред чери май бяха.Аквата е 240л. ЕХЕЙМ+Външен филтър ЕХАЙМ Професионал 4+ т350 мисля че беше :dontknow: . 1-ви въпрос. Имам на ЖБЛ АКВА КОМБИ СЕТ ТЕСТЕР + NH4. Кога трябва да тествам водата и за какво най-напред да бъде тествана. До сега съм сменил 2 част от водата. Всеки път с престояла 2 дни вода около 45-50л. Като се има в предвид че съм сложил и вода от стария ми активен аквариум.Всички декораций също съм преместил.Все още нямам тая възможност да пусна временно активния филтър в новата аква, понеже чакат около 15 рибки там  :dance3: в него.
2-ри въпросКога трябва да почвам да сифонирам и дали този СЕТ няма да засмуква грунда?Ползвам МАНАДО грунд който знаете че е малко по лек и по дребен.Мисля да ползвам отново на ЖБЛ аква ИН-ОУТ комплекта за смяна и сифониране на водата.
3-ти въпросМога ли сега при нов аквариум да слагам, и кога? "MasterLine Carbo" мисля че това е нещо като течен цо2  :dontknow:Още МИКРО и МАКРО на същата марка? Имам около 7,8 разтения който прехвърлих от стария аквариум.Боднах тук там малко мъх ( който мисля че трябва да стане нещо като полянка.. Някога   :lol: ) Не ме питайте как се казват не съм запознат.Бързо разтящи би трябвало да са.
4-ти  въпрос Кажете ми с това голямо течение което се получа в горната част на водата как би трябвало да храня рибките когато ги прехвърля?Пробвах да сложа малко храна на сомчетата веднъж но тя се върти из целия аквариум.Имам и отношо на ЕХЕЙМ този малка помпичка която би трябвало да почиства повърхността на водата"SKIN 350".Тя трябва ли да бъде спирана при хранене?Мога ли също да спирам и помпата за водата докато ги храня за да избегна тази циркулация?Вие който ползвате такъв филтър как процедирате?
Май това ще е за сега с въпросчетата.Благодаря ви предварително и лека вечер  :lazy:

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
  • Нас. място: Варна
Отг: Нов аквариум.Малко въпросчета?
« Отговор #1 : неделя, 16 август 2020 г., 07:14 ч. »
Здравей,
1. първоначално трябва да следиш амоняка, нитритите и нитратите. когато първите две са нула, значи бактериите успяват да ги преработят и е безопасно за рибите.
2. по принцип не е необходимо да се сифонира. когато ти стане джунглата и да искаш няма да можеш да сифонираш
3. СО2, микро и макро почни да слагаш, когато си сигурен, че раСтенията вече са се хванали и "дърпат".
4. нищо не спирай за да храниш, а сомовете ги храни с храна за сомове, когато е най-тъмно в аквата
http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?topic=12326.0
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=32&id=136

Неактивен Yakimov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
« Отговор #2 : понеделник, 31 август 2020 г., 07:10 ч. »
Благодаря ти за отговора. Сега дръго въпросче :) вчера преди да сменя част от водата правих няколко теста. Пх-то е малко високо между 7,5 и 8.След това правих тест за Желязо  някаде 0,05 и 0,1. Въпроса ми е как мога да ги контролирам?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 903
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : събота, 05 септември 2020 г., 06:14 ч. »
Ph можеш да контролираш донякъде с Co2
Жельезото контролираш с вкарването. Имай предвид, че желязото зависи от растенията в аквариума.
Червените растения черпят повече желязо. Ако тестваш редовно. ще разбереш колко метал поемат растенията и аквариума. Тук няма точна формула. Всичко зависи от дадения съд.

Неактивен White Wolf

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
« Отговор #4 : понеделник, 03 май 2021 г., 09:47 ч. »
Брей няма ли нови акваристи тук?  :eyes:

Ами така или иначе ще ползвам темата, защото моя въпрос е по темата.
Имам следния проблем -  аквата  е стартиран на 13 април, последната седмица ми се появиха освен малки охлюви и нещо като малки черевейчета, знам че е уж в реда на нещата и е естествено, но на мен не ми се струва добре. Освен това се  и появиха някакви кафеникави налепи по растенията ми, нещо като прах само че много по- гъст и по-мрежест. от един познат акварист получих съвет да сменя водата, бил се заблатил аквариума,  но така  не прецаквам ли азотния цикъл? Смених вчера почти цялата вода, по анубиаса все още има от тези налепи обаче...
Рибката ще я взимам към средата на този месец. Съвети ?

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #5 : понеделник, 03 май 2021 г., 14:07 ч. »
^ Можеше да си направиш нова тема, а не да пишеш в темата а колегата, но както и да е.
Аквариума ти е на 3 седмици, по груби сметки, и още не се е стабилизирал.  Кафявите налепи може да са водоорасли, а може и да е просто кал от подложката (аз имах такава).  Пробвай да я  отръскаш от листата, или леко я разтъркай с пръсти - ако се маха като прах - просто е кал от подложката.  Ако стои здраво - може да са кафяви водорасли.  Нормално е, като още не са тръгнали растенията да растат, да растат водораслите вместо тях.
    Определено снимка ще помогне много за определяне на проблема - сега само хвърляме боб.  И мерете тая вода - тестовете ще ви трябват не само в началото на аквариума, ами и по- нататък при проблеми, или просто веднъж на месец-два за контрол.

Неактивен White Wolf

• Регистриран потребител
« Отговор #6 : понеделник, 03 май 2021 г., 14:10 ч. »
Ами ако трябва ще направя нова тема. Не направих, защото не обичам да се пренаселва форум който и без това е пълен с много теми, на които няма отговор или има писано само по едно мнение.

Тестовете са доста скъпи и нямам финанси в момента, :surrendered:  доста се охарчих и без това с купуването на всичко останало.

Ето снимки

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #7 : вторник, 04 май 2021 г., 01:25 ч. »
без това е пълен с много теми, на които няма отговор или има писано само по едно мнение.

Хайде сравни на колко теми е отговорено и на колко не е... Недей така моля...

Неактивен White Wolf

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : вторник, 04 май 2021 г., 10:00 ч. »
Освен да се засягаме и обиждаме, може ли някой всъщност да даде реален съвет ?

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #9 : вторник, 04 май 2021 г., 22:37 ч. »
Пробва ли да го обършеш с ръка , или с мека гъбичка ??

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #10 : неделя, 09 май 2021 г., 04:46 ч. »
Освен да се засягаме и обиждаме, може ли някой всъщност да даде реален съвет ?

Само да напомня едно основно правило във форумите.
"Качеството на отговорите зависи от качеството на въпросите"
Никой никъде не се е обиждал.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.