Всички новини

 • Oктопод във варненския аквариум

 • Тази риба няма да остане гладна

 • Най-страхотните аквариуми в света

 • Нови лорикариеви сомове

 • Новият уред Seneye спасява вашите риби и корали

 • С лекции и филм отбелязаха Световния ден на океана

 • Започна туристическият сезон във варненския Аквариум

 • За водата в някои райони на Варна

 • Радиация в риби и миди и извън японските води

 • Калканът в Черно море на изчезване

 • Мъж отрови риби в аквамагазин

 • Център за аквариумни рибки в Тиянджин, Китай

 • Праисторически пирани срещу пияни колежани

 • Водата във Варна вече е годна за пиене

 • 50 издания от TFH само за $1

 • Над 40 вида риби в Средиземно море са застрашени от изчезване

 • Излезе втората книга на Хайко Блехер за дискусите

 • Аквариум за 3 милиона £

 • Аквариумът Окинава Чурауми

 • Китове плуват през половината планета, създават хибриди със сродни видове


<- Назад | 2 | 3 | 4 | Напред ->
 

Побързайте с риболова, докато все още има риба!

27.06.2012 г.

 

Интернет порталът на популярното научно списание “Science” публикува резултатите от изследванията на група швейцарски учени.

Групата, която е работила под ръководството на биохимика от швейцарския технологичен институт Никола Грубер, потвърждава, че измененията в климата на планетата ни сериозно застрашават здравето и самото оцеляване на много морски организми. По мнение на учените не по-малко от 26% от всичкия въглероден диоксид, отделян в атмосферата, се разтваря в световния океан, правейки водата му значително “по-кисела”.

Създаденият от учените математически модел е предсказал, че около 2050-а г. киселинността на водата в океаните и моретата може да достигне толкова високи стойности, че черупките на множество видове миди и други организми няма да разполагат с физическа възможност за защитата на обитателите си от тези изменения. Всъщност киселата среда просто ще разяжда тъканите, които формират вътрешноста на черупките на множество представители на морската фауна.

“Сега е трудно да се предскаже кои от тях ще пострадат първи. Някои организми, като мидите, са доста чувствителни към съвсем незначителни отклонения в химическия състав на водата, а междувременно, други са в състояние да се адаптират успешно...”- споделя Никола Грубер. В доклада с резултатите се уточнява, че “окисляването” на океана застрашава най-много фауната в шелфовите райони.

 

Източник: http://news.gismeteo.ru



Ако искате да добавите коментар към новината, щракнете тук. (работи с javascript)