Paracheirodon innesi
Обикновен неон, неонова тетраЛатинско име Paracheirodon innesi
Популярно име Обикновен неон, неонова тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Бразилия, Перу, Колумбия
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 60 см
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 0 - 18 °
Изисквания, pH 5,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Майерс (Myers), 1936

Описание

Името на тази шарена рибка е неонова тетра. Тя често се среща и с названието обикновен неон. Понякога я бъркат с друга рибка, тетра - кардинал (Paracheirodon axelrodi), чието популярно наименование е червен неон. Причината за това е почти еднаквото оцветяване на тези две рибки, както и близката им родственост в семейство Харацинови. Друг близък роднина е зелената неонова тетра (Paracheirodon simulans), а доста по-далечен е черният неон (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), който е в друг род на същото семейство
Обикновеният неон е издръжлива и мирна, стадна рибка, която произхожда от северните части на Южна Америка. Разпространен е в р.Амазонка и притоците й. Той, както и всички други неонови тетри, изброени по-горе, обитава плитчините на реки с тъмни, меки и кисели води. Притежава характерното ярко оцветяване и “светеща” синя ивица по дължина, която се забелязва лесно в тъмната водна среда, където живее. Заради атрактивното им оцветяване и формирането на пасаж от над 20 рибки, това е един от най-често купуваните аквариумни обитатели. Над 1,5 милиона броя неонова тетра се внасят за продажба всеки месец само в САЩ. Голям процент от тях са изкуствено развъдени в Сингапур, Хонг Конг и Тайланд. Съвсем малка част са диво уловени екземпляри от Бразилия, Перу и Колумбия.
Тази рибка има вретенообразно тяло и тъп нос, което е характерно и за останалите тетри. Искряща синя ивица започва от носа и стига до опашния плавник. Над синята ивица гърба е оцветен в маслинено зелен цвят, а под нея има ярко червен участък, простиращ се от средата на тялото до опашката. Коремната област е сребриста, а плавниците са ефирни и почти прозрачни. През нощта, когато рибките са в покой, цветовете им почти се губят. Ако след включване на осветлението в аквариума, рибката остане дълго време слабо оцветена, това може да се дължи на стрес, болест или неправилно хранене. Именно ярко червената област при тази рибка е нещото, което я отзличава от тетрата-кардинал (червен неон). При тетрата-кардинал червения участък е по цялата дължина на тялото (виж снимките по-долу), а името й идва от ярко червените дълги мантии, носени от кардиналите.
Отглеждането на обикновения неон трябва да става на големи групи. Тогава рибката се чувства най-добре, не се стресира, а това е предпоставка за доброто й здраве. Когато се поддържа група от малко на брой рибки, те са под постоянно напрежение и често се крият в растителността на аквариума. Това обикновено води до отслабване на имунната им система и развитието на болести. Тази рибка е доста адаптивна към промените в средата и ако се отглежда правилно, може да достигне 10 годишна възраст в плен. Това е рядкост, но възраст до 5-6 години е лесно постижима.
Ако се прави аквариум с тези рибки, най-добре е да се имитира водната среда на река Амазонка. Полага се по-тъмен грунд, добавят се достатъчно растения (непретенциозни към светлина), оставя се един по-просторен участък за плуване, избират се плаващи растения за приглушаване на светлината, а облепването на стените на аквариума с черен цвят също е добро решение.
Минималната дължина на аквариума трябва да бъде 60 см. Налагат се чести частични смени на водата, които ще имитират редовните валежи в хабитата на рибката.

Размножаване

Неоновата тетра е много плодовита в естествени условия. Това не значи, че е лесна за размножаване рибка. Трудностите идват от големите изисквания към средата. За размножаване са нужни много мека и леко кисела вода с твърдост под 4° и температура под 24 °C. Задължителен е и капакът на аквариума, за да се избегне изскачането на рибките от него. Аквариумите за размножаване трябва да са с размери 15/15/25 см. (Д/Ш/В). Височината е необходима на женската рибка, за да й позволи да хвърли по-лесно хайвера с резки движения нагоре-надолу. В развъдните аквариуми възрастните екземпляри не се грижат по никакъв начин за поколението си и изяждат хвърления хайвер и новоизлюпените малки. Затова на дъното се поставя мрежа, която да ограничи достъпа до хайверните зърна, а родителите се изваждат възможно най-скоро след оплождането. Някои специалисти по развъждането на тази тетра първоначално пълнят аквариума със стара, богата на нитрати вода, която да не стресира рибките, а на втория ден правят смяна на 50% от водата с чиста престояла. Разплодните рибки могат да хвърлят хайвер на всеки две седмици. Хайверните зърна на рибката са светлочувствителни. Развъдният аквариум трябва да е поставен на тъмно място, а светлината да се увеличава постепенно в рамките на 3 - 4 дни след хвърлянето на хайвера. Нормалното количество зърна в аквариумни условия е около 100 – 130 бр., но не повече от 40 – 50 от тях ще бъдат оплодени и излюпени. При добро захранване и подходяща аерация новото поколение ще покаже окраската си в рамките на един месец.

Хранене

В естествената си среда тази рибка се храни с растителна маса, дребни червейчета, ракообразни и ларви на насекоми. В аквариумни условия тя няма претенции към храната, като най-важното условие е тя да бъде разнообразна.

ВАЖНО!

Тази рибка е предразположена към т. нар. “неонова болест”, която се причинява от микроорганизма Pleistophora hyphessobryconis. Пренася се чрез други болни рибки или чрез заразена замразена храна, най-често микрочервеи. Тази болест е характерна за обикновения неон, докато другите сродни тетри са доста по-устойчиви. Това не означава, че не могат да са преносители на заразата. За да се избегне заразяване, трябва да се внимава при покупката на рибките. Симптомите са:
1. безпокойство;
2. загуба на цвят;
3. кисти по мускулната тъкан, които водят до появата на “бучки” по рибките;
4. затруднено, хаотично плуване;
5. изкривявания на гръбначния стълб;
6. вторични инфекции, които водят до гниене на плавниците и подуване на корема.
Няма открито лечение за тази болест. Заразените рибки се отстраняват от аквариума, за да не повлияват на останалите. Най-често последната фаза завършва със смърт за болните екземпляри. Препоръчва се задължителен карантинен период от две седмици при покупката на нови рибки.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
msp (д-р Михаил Пенков) 2009-10-04 Често възниква въпроса как да се определи пола на рибките. За пола на инесито ще се опитам да помогна с някоя снимка от развъдните ми чифтове, на възраст към десетина месеца някъде.

Eто женски риби вече хвърляли хайвер и отделени да се "пълнят":Tова са мъжки риби:За размножаването в общото описание на портала е казано добре, но има и неточни неща в детайлите.
Първо, наблюдавайте самите рибки непосредствено след смяна на поне една трета от водата в аквариума - до час след смяната би следвало да си променят цвета (блясъка) на синята линия и да започнат да се гонят със стрелкащи се движения. Гледайте някоя напълняла женска рибка дали след един два дни няма да е с отслабвал корем, запомнете я, защото такава риба значи ще хвърля хайвер и в развъдната вана след това.
След десетина дни можете да хванете въпросната женска и с два мъжкаря да ги сложите в трилитрова ваничка и десетина см воден стълб със сепараторна решетка на дъното, пълна с обикновена чешмяна вода, но престояла не повече от седмица. Наблюдавате за хайвер по дъното след ден два. Този хайвер ще е компрометиран и малко на брой , но ще е знак че сте на прав път.
После внимателно отделяте женската в отделен съд без мъжки риби. Храните рибките добре и след десетина дни женската ще събере нов хайвер - коремчето и се подува и плавателния мехур се измества назад и нагоре като приема по-заоблена форма (при мъжките плавателния мехур е линейно разположен под гръбначния стълб). Когато си приготвите "неонова" вода в малката развъдна вана, един ден преди да ги заредите не храните изобщо рибите.
Зареждате ги при стайна температура, като завивате ваната от всички страни с тъмна хартия, а само отгоре да влиза разсеяна слаба светлина. До втория ден трябва да има хайвер. Вадите родителите и затъмнявате ваната напълно за четири дни и чакате да се появят личинки. Ако ги видите да подскачат по дъното (като осветявате с фенерче дъното отзад ), значи мъжките са читави и тази тройка родители ще се ползва успешно. Всичко зависи от родителите и от качеството на приготвената вода.
Добре е да си отгледате няколко работещи женски и ято по-възрастни мъжкари. Женска риба която се "запече", т.е. стои надута и не хвърля хайвер се връща в общия аквариум за красота. По принцип нехвърлила женска от развъдната вана може да се изтисква преди да се бракува, но това е мъничко по-сложно и за да го правите се иска някаква рутина все пак.
Щом имате желание, първите неуспешни опити трябва да ви амбицират, да разберете къде е евентуалната грешка, защото инесито много лесно хвърля хайвер, но трудно се опазва и отглеждат личиникте.
Но и така можеш да сe отгледаt двайсетина рибки за проба. При добре гледани родители и хубава вода се стига до над 150 малки от едно люпило, но това е друга тема.
Температура за отглеждане - 20 до 25 градуса C (посочена е 28). При по-висока температура живота на неоните се съкращава многократно и не е подходяща особено за чифтовете за размножаване. При отглеждане на температура 20 -22 гр. неоните живеят до пет години.

Хранене - неоните са много лакоми и са склонни към преяждане. Особено проблемно е преяждането със суха храна. В стар аквариум възрастни рибки се хранят веднъж дневно като дозирането е на принципа да се изяжда храната за около пет минути. Задължително да имат един ден от седмицата без никаква храна.
За развъдните вани : примерно три литрови вани като височината е не повече от десетина сантиметра. Не е необходима височина за хвърлянето на хайвер от заредените рибки. Една женска с два мъжки дава по-добри резултати защото не рядко се случва да има мъжки които не оплождат хайвера.
Синята иридисцентна линия при младите рибки започва да се очертава към двайстия ден.

Поздрави!
Васил Лупанов 2010-11-07 Така и не разбрах: Висок или нисък развъдник !!!
коте66 2012-02-05 Аз имам такива риби много са красиви,особенно когато са на светло и светят.
2012-10-14 az mnogo xaresvam tezi ribki i se radvam che nai posle namerix informacia za tiax mnogo vi blagodaria
Петър Иванов 2013-02-17 Аз имам 4 неона как да разбера кой е женски или кой е мъжки
barbus 2015-01-18 Височината на водният стълб, както и големината на аквариума не е от значение и зависи дали ще хвърлят хайвер 5, 10 или 30 броя рибки. Много по сполучливо е когато стадото за хвърляне на хайвер е по голямо, поставено в по голям аквариум защото се чувстват много по спокойни и не се стресират при което се прекъсва х.х. Решаващо условие за оплождането на хайвера са химическите и физически качества на водата. Няма начин в развъдника отначало да се поставя стара вода с лед това да се сменя част от нея с прясна, защото се внася зараза в развъдника, а хайвера бързо плесенясва. Водата поставена в развъдният аквариум се приготвя специално. Захранването на разпалващите рибки се извършва единственно с жива храна в противен случай смъртността може да достигне 100%. Инфозьорите не са подходящи за подхранване защото се отглеждат в замърсени води изобилстващи с бактерии и микроби, с което се внася зараза на потериятя, която е много чувствителна към замърсяването на водата. Както и ниската хранителност на инфузориите и растежа на потерята се задържа.Най подходящата жива храна на миниатюрен планктон предварително сортиран с най дребното сито.
moka 2015-06-25 Хубави са и изглежда са добре отглеждани. и аз имам 3 обикновени неона. Но как да разбера кои са женски и кои са мъжки?