Региони и биотопи


± Австралия

± Африка

± Северна Америка

± Южна Америка

± Океания

± Азия

± Цял свят
 

Що е биотоп?

   Създаването на биотопен аквариум е естествено продължение на развитието на всеки акварист.  Веднъж схванал основните принципи на процесите, развиващи се в аквариума, вече отглеждащ любимите си растения и рибки, всеки рано или късно се замисля за претворяването у дома на истинско кътче от дивата природа..
   Думата биотоп произлиза от гръцките думи βίος-живот и τόπος - място. Това е термин от екологията, с който се обозначава пространство с относително еднородни условия на живот. Биотоп е неживата част от природата на дадено място и заедно с живата част (биоценоза) образува екосистема. Примери за биотоп могат да бъдат дадена река, езеро, остров, област, Черно море, коралов риф и т.н.

Начинаещите неизменно биха се попитали е защо е необходимо всичко това?

 


Биотоп Рио Нанау - Южна Америка. Създател Хейко Блехер

 

    Както вече отбелязахме, това е естественото продължение в развитието на всеки акварист. Поведението на тропическите рибки в тяхната естествена среда и взаимодействията помежду им са напълно различни от тези в един общ аквариум. В условия, доближаващи се до тези в дивата природа, нашите любимци се държат много по-естествено и няма как да не е така,  щом наподобим параметрите на водата, декорираме със съответните биотопни растения, камъни, корени, грунд и т.н. и им създадем кътче, много подобно на това, в което са еволюирали предците им и към което те са перфектно приспособени. А ние искаме точно това, нали?

   Друга причина за желанието ни да създадем биотопен аквариум е, че претворяването на даден ареал (хабитат) си е предизвикателство за всеки. За целта обаче трябва да имаме необходимата информация. Това е причината за създаването на този раздел. Не е разумно да се сложат в един съд хищници заедно мирни риби, които са тяхна естествена плячка, само защото по принцип живеят на едно място.
  

   Чувствайте се поканени да коментирате съответните ареали чрез системата за коментари, намираща се под всеки представен биотоп.

 


Биотоп на езерото Айемару - Нова Гвинея. Създател Хейко Блехер
 

Здравейте, начинаещ съм като цяло и моля, ако някой може да опише в един аквариум как трябва да се подбират рибките(обитателите) според тяхното мирно съжителство. Примерно в един аквариум може да сложим гупи, хелери, скаларии и т.н. и те няма да се избият(ако аквариума е достатъчно голям за да няма териториални претенции). Благодаря предварително

Написано от: Пачо

Обожавам водните обитатели, най-вече рибките и намирам този сайт за много полезен и интересен. Надявам се, когато стана квалифициран акварист да създам биотопен аквариум и у дома. :)

Написано от: златната рибка

Трябва добре да се обмисли това :O)

Написано от: Анелия Тодорова Паскова


1

Ако искате да добавите коментар към информацията за биотопа, натиснете тук. (работи с javascript)