Rasbora borapetensis
Разбора борапетензисЛатинско име Rasbora borapetensis
Популярно име Разбора борапетензис
Група Разбори
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия - Тайланд, Малайзия
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 70 см / 50 литра
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Смит (Smith), 1934 Местообитание

Тайланд, Малайзия, Маллака близо до Куала Тренггану.

Отглеждане

Може да бъде отглеждана в общ аквариум с други дребни мирни риби. Изисква добре залесен съд със свободно пространство за плуване, както и редовна смяна на водата. Подходяща е подредба на растенията на групи с по 10 - 20 см. празно растояние помежду им за плуване. Както повечето разбори, тази рибка не толерира силно директно осветление, затова поне част от аквариума трябва да е засенчен с плаващи растения или с растения, които пускат листа до повърхноста на водата.
Rasbora borapetensis трябва да се отглежда в група от минимум 5 - 6 риби. Водата трябва да бъде мека и кисела (до неутрална), с температура около 24 °C.

Размножаване

Развъдният аквариум трябва да е добре залесен, с много плаващи растения и с воден стълб около 20 - 30 см. Всекидневна частична смяна на водата, както и жива храна, могат да стимулиралат хвърлянето на хайвер.
Женските не са особенно продуктивни. Снасят около 30 - 40 зрънца хайвер дневно, които сами изяждат, ако имат достъп до него. Затова дъното трябва да бъде отделено с мрежа или покрито с явански мъх например. Родителите трябва да се преместят веднага след хвърлянето. Излюпването става след около 36 часа, а малките могат да започнат да плуват и да се захранят след два дни.

Хранене

Всеядни са. Приемат с охота добре стрита суха храна, както и дребна замразена и жива храна. Едно по-обилно или две по-пестеливи хранения на ден са напълно достатъчни.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар