Trigonostigma espei
Разбора еспейЛатинско име Trigonostigma espei
Популярно име Разбора еспей
Група Разбори
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Тайланд
Приблизителен размер 4.5 см
Минимален размер на аквариума 60 см
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 15 °
Изисквания, pH 5,0 - 6,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Майнкен (Meinken), 1967

Описание

Тези рибки могат лесно да се объркат с Rasbora heteromorpha (Клиновидната разбора), но черното петно зад корема им е по-малко и по-тънко и на цвят са по-ярко червени. На размер са по-дребни.

Отглеждане

Trigonostigma espei са стадни рибки. Трябва да се гледат в група от поне 6 бройки. Аквариумът трябва да е с сължина поне 60 см., като е добре залесен на заден и страничен план, а отпред да има достатъчно свободно място за плуване. Тъмен грунд и плуващи растения с цел засенчване на определени зони от дъното са желателни и при Trigonostigma espei, както и при всички рибки от тази група. Водата трябва да бъде кисела и мека. Добрe е температурата да е над 24 °С

Размножаване

Размножаването на тези рибки е трудно. Необходим е богато залесен аквариум. Водата трябва да е изключително чиста, а също така кисела и мека. Задължително е използването на уред за обратна осмоза (RO). Височината на водния стълб трябва да е около 20 - 25 см. Пряката слънчева светлина рано сутрин за малко стимулира процеса. Хайверът е чувствителен към директната светлина. След хвърляне родителите се отделят.

Хранене

Всеядни са. Приемат с охота както суха храна с подходящ размер, така и замразена и жива.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар