Hyphessobrycon flammeus
Огнена тетраЛатинско име Hyphessobrycon flammeus
Популярно име Огнена тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Бразилия, Рио де Жанейро
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 60 - 80 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 25 °
Изисквания, pH 5,8 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Майерс (Myers), 1924

Описание

Малка пасажна рибка от групата на тетрите. Произхожда от бавно течащите реки около Рио де Жанейро, Бразилия. Присъства в бразилския списък на застрашени от изчезване видове, но не и в червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN-International Union for Conservation of Nature). Въпреки това тази рибка е забранена за улавяне с търговска цел и изнасяне от Бразилия. За първи път е представена като аквариумна рибка през 1920 г., а официално е описана от д-р Джордж Майерс (George S. Myers) през 1924 г.
Стандартаната дължина на огнената тетра е 4 см. Задната половина на тялото изглежда като огнен пламък (от което произлиза и името й), а предната част е сребриста с две напречни черни ивици. При мъжките екземпляри аналният плавник завършва с черно оцветена ивица, а женските имат по-тъмни краища на коремните плавници и не толкова ярък червен цвят.
Рибката се чувства добре в групи от над 5 екземпляра или по-многобройни пасажи. Принципно е миролюбива, но често се забелязват агресивни единици в пасажа.
Минимален обем на аквариума за отглеждане на малки групи е 60 литра. Желателно е да има жива растителност и не много силно осветление. Огнената тетра е непретенциозна рибка с продължителност на живот 4-5 години.

Размножаване

Тази тетра може да положи хайвер както в мека и леко кисела, така и в по-твърда неутрална вода. Женската хвърля около 200 – 300 яйца. За нея ще е по-лесно, ако в аквариума има голяма топка явански мъх за закрепване на хайвера по него. След хвърляне на хайвера възрастните индивиди се отстраняват възможно най-бързо, защото с удоволствие ще изядат яйцата, както и новородените малки. Излюпването става сравнително бързо – в рамките на 24 – 36 часа от оплождането. Няколко дни след това малките започват да плуват свободно. Тяхното захранване е аналогично с това на другите тетри (артемия, ситно натрошена храна).

Хранене

Не особено капризна към храната рибка. Може да консумира замразени храни, ларви на комари, микро-червеи, водна бълха, както и стрита храна на люспи.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар