Hyphessobrycon pulchripinnis
Лимонова тетраЛатинско име Hyphessobrycon pulchripinnis
Популярно име Лимонова тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Централна Бразилия
Приблизителен размер 4 - 5 см
Минимален размер на аквариума 60 - 80 л
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4,5 - 18,0 °
Изисквания, pH 5,5 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Ал (Ahl), 1937

Описание

Лимоновата тетра се среща из почти цяла Южна Америка, но е най-разпространена в Централна Бразилия. Обитава реки с топли води. Непретенциозна, миролюбива, стадна рибка с красиво оцветяване, която е подходяща за сборни аквариуми.
Тялото е прозрачно и жълто до оранжево оцветено по дължина. Задхрилната област има оранжева до червена маркировка, която се забелязва на отразена светлина. Рибката има ярко червен ирис. Всички перки са прозрачни с изключение на аналната, която е с жълта ивица и черно било (при мъжките).
Половият диформизъм се изразява в тъмната част на аналната перка. При женските екземпляри тя е тънка и едва забележима, а при мъжките е по-подчертана. При женските рибки се забелязва и по-силно изгърбване. Тези белези са характерни за възрастните екземпляри и не важат за подрастващите. В аквариумни условия живеят без затруднения до около 5 години. Добре е да се отглеждат на големи пасажи, но и на групи от 10 - 12 рибките ще се чувстват добре.
В дивата природа често се наблюдава засилена конкуренция при размножаването. Женските хвърлят по 300 – 400 яйца в близки ареали. Това е сигнал за съседната група, която всячески ще се стреми да саботира процеса, като изяжда хайвера и новородените малки. Това поведение се пренася и в аквариумни условия. За да се предпази поколението от този инстинкт на родителите, задължително се поставят преградни мрежи по дъното в размножителните аквариуми. Яйцата, попаднали под мрежата, имат шанс за излюпване и развитие.

Размножаване

Женската лимонова тетра може да снесе до 300 яйца при изкуствени условия. Те се излюпват в рамките на 72 часа, като ще са необходими още 48 часа за усвояване на жълтъчните мехурчета от малките. Свободно плуващи личинки могат да се забележат около петия ден.

Хранене

Това е всеядна рибка. Храни се с дребни ракообразни, замразени храни (микро-червеи, тубифекс, дафния, ларви на комари), храни на люспи, растителна храна (попарена салата), както и с водорасли.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар