Procambarus clarkii (red)
Прокамбарус кларки - червенЛатинско име Procambarus clarkii (red)
Популярно име Прокамбарус кларки - червен
Група Раци - джуджета
Семейство Камбариди (Cambaridae)
Местообитание, хабитат САЩ, щат Флорида, щат Луизиана
Приблизителен размер 12 см
Минимален размер на аквариума 100 - 120 л
Изисквания, температура 15 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 4,0 - 25,0 °
Изисквания, pH 6,5 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Жирар (Girard), 1852

Описание

Това е рак с размер, по-голям от средния за групата на раците – джуджета, а освен това е и умерено агресивен. Окраската му варира от червено до велурено кафяво. Често го наричат червена блатна лангуста. В аквариумни условия може да достигне до 12 см, а се споменават и за екземпляри от 15 см, което e някакво изключение, ако изобщо е възможно. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум с много твърдолистни растения. Изяжда повечето подводни растения, а също изравя и корените им. Охлювите са от любимите му храни. Предполага се, че една от причините за неговото частично разпространение извън северно - американския континент е била борбата с масовото размножаване на блатните охлюви по света.
Procambarus clarkii е животно с икономическо значение в САЩ. 98% от производството на лангуста се дължи на щат Луизиана, откъдето се изнася като храна по всички континенти. Този рак се отглежда успешно и в Испания, където е заселен в свободни от местни раци ареали. Когато се отглежда на свобода, може да достигне до 50 грама и с лекота се конкурира със сродни животни. Способен е да издържи засушавания с продължителност до 4 месеца.
Procambarus clarkii (red) е потенциален носител на гъбички Aphanomyces astaci. По тази причина не е добре да се отглежда със сродни животни от други континенти. Не бива да се пуска на свобода, защото последиците от това са непредвидими.

Размножаване

Размножителният процес е лесен и възможен няколко пъти в годината. Оплождането и износването на яйцата става за около един месец. Последните изследвания показват възможността на този рак да се размножава чрез партеногенеза.

Хранене

Този списък не претендира за абсолютна пълнота, но съдържа основните храни за всички раци - джуджета. Всички видове са всеядни, но задължителният елемент в тяхното меню са листата.
Растителна храна:
- Листа от дъб, бук, елша, клен, кестен, ябълка, череша, орех . Те трябва да са есенни сухи листа, а не зелени. Листата могат да се съхраняват сухи за повече от една година. Преди да се използват за хранене, трябва да се пропарят за няколко секунди, за да са стерилни;
- Домати (сурови/белени);
- Чушки (сурови/белени);
- Краставици, тиквички (сурови/белени);
- Копър (суров/попарен);
- Листа от коприва (попарени);
- Обикновена салата (попарена);
- Грахови зърна (сварено-замразени);
- Царевични зърна (сварени/замразени);
- Млад боб, зърна от шушулки(попарен);
- Варени моркови;
- Банан суров (малки парчета);
- Тиква (пропарена на малки парчета);
Листата могат да останат в продължение на седмици в аквариума.

Месна храна:
- Скариди (замразени, попарени) на дребни парченца;
- Миди, нарязани на ситно;
- Замразени ларви на комари;
- Бяла риба (замразена/малки парчета);
- Хирономус.
Месните храни трябва да се използват пестеливо! Раците консумират предимно растителни в природата. Могат да се ползват рибни фуражи (за предпочитане с малко съдържание на суров протеин), специална храна за раци (умерено!).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2010-05-18 qko